Knjige

Sodni dnevi sodijo v zgodbo

Ste kdaj razmišljali o tem, da želite za sabo pustiti nekaj, kar bo ostalo, tudi ko vas več ne bo?

Zame je to vedno pomenilo napisati knjigo – knjiga je takšna dobrina, ki ostane, pa tudi, če se recimo ne prodaja več, v NUK-u morajo še vedno hraniti en izvod:)

Mogoče je o tem razmišljal tudi Peter Čeferin, ko se je odločil, da bo krivice, ki jim je bil priča na sodiščih, strnil v roman z naslovom Sodni dnevi. Do tega romana je literarno pisal kratke zgodbe (Moje zgodbe, Prepoznava in druge zgodbe) in drame (satiri Srečka in Pridržanje do iztreznitve), v eni pa je celo igral!

Svoj roman, ki ga je spisal skupaj z novinarjem Vasjo Jagrom, je napovedal že na 34. Slovenskem knjižnem sejmu, na dogodku Slovenske mafijske zgodbe, ki ga je vodil Slavko Bobovnik, sodelovala pa je še Mojca Širok. Žal nisem ostala do konca, ker se mi je vse skupaj zdelo zelo dolgočasno (mogoče zaradi voditelja?), sem pa ujela začetek, kjer je Čeferin rekel, da je resnično življenje včasih veliko bolj kruto kot v literaturi. Očitno je to njegov kar precej priljubljen stavek, saj ga je izpostavil tudi Aljoša Harlamov v tem intervjuju.

Kriminalko boste sicer prebrali na mah. Ne bom rekla, da je kratka in sladka, ker ni preveč sladka, no kratka pa je. Želela bi si, da je daljša, ampak tako pač je. Pogrešala sem več sodišč in obravnav, vendar se v tako kratki zgodbi težko še kaj doda (231 strani). Zelo všeč mi je bilo, da je malce drugačna kriminalka, ki je napisana z vidika odvetnika, ne pa vidika policaja, preiskovalca..

Vasja Jager je svoje delo zelo dobro opravil in pred nas postavil zgodbo, ki ji literarno gledano nič ne manjka. Ene parkrat sem sicer opazila, da se ponavlja odvetnik to odvetnik tisto, kar me je spomnilo na HP, kjer je bilo čarovnik to, čarovnik tisto. In glede na to, da je novinar, se mi zdi vseeno boljše napisana kot Pogodba, kjer nas avtorica bombardira s kratkimi faktografskimi stavki.

Sicer pa knjiga govori o odvetniku, ki pred upokojitvijo sprejme še svoj zadnji primer, fanta obtoženega umora.

In zdaj bo izrekla stavek, ki ga izreče vsaka mati. Malo mantro, ki jo drži pokonci. Mantro vseh mater tega sveta.


»Ampak jaz poznam svojega sina.« (22)

Ker se mora glavna oseba romana soočiti z nekaterimi dogodki, ki se vsakemu človeku neizogibno zgodijo, mu je ta zadnji primer pravzaprav v uteho, da pobegne stran od grozne resnice.

Naloga je bila nemogoča.


Prav to je potreboval. (28)

Tako je zgodba je začinjena z njegovo osebno dramo, razmišljanji in čisto življenjskimi preobrati. Sicer pa nič novega v pravnem svetu, ženske so še vedno obravnavane kot sekundarne v tem poklicu (ker dejansko tako v realnem svetu je?), družba pa je tista, ki jo zanima samo šov. In naslednji citat to zelo dobro opiše, saj povprečen Slovenec zelo rad pogleda resničnostne šove in politične “zdrahe”.

»V starem Rimu so imeli arene in gladiatorje, mi imamo pa sodne dvorane in resničnostne šove.« (87)

Skozi branje zgodbe, me je v ozadju ves čas kljuvalo vprašanje, kaj je od tega je resnično. Se je tudi njemu to zgodilo? Je ta primer resničen? Je tudi avtor (Čeferin) naredil stvari v osebnem življenju za katere mu je žal?

»Nekatere primere je mogoče razrešiti samo tako, da si vzameš čas zanje in se ustaviš.« (33)

Če si želite malce napetega, a ne pretežkega popoldanskega branja, potem posezite po tej knjigi. Ni napačna, je dobro napisana, podprta z resničnimi dejstvi, a lahko bi bila daljša. Sem pa že med branjem razmišljala, da je tole čisto filmski material, tako da se ne bi čudila, če bi iz tega tudi kaj nastalo.

 »So dejanja, ki imajo posledice. V tem ni smisla ali vrednosti. Ali pravičnosti. So sojenja, v katerih ne moremo zmagati, in sodbe, ki jih moramo prenesti.« (225)

Latinski slovarček (če poznaš še katerega od latinskih izrazov, se javi:)

  • Ficta confessio =
  • Consigliere = je človek, ki vodji kriminalistične organizacije služi kot svetovalec
  • Abusus non tollit usum. = “zloraba ne ukinja običaja” = “abuse does not take away use.”
  • Me lumen, vos umbra regit. “mene vodi luč, tebe pa senca” = “The light guides me, the shadow you”
  • Morituri te salutant. =
  • Actio est ius persequendi, iudicio quod sibi debetur. =
  • Da mihi factum, dabo tibi ius. = “daj mi dejstva, pa ti bom dal zakon” = “Give me the facts, I will give you law.”
  • Nemo gratis mendax. = človek, ki nima razloga, da bi lagal, govori resnico. = No man lies freely.

Trda vezava na Emki stane: 24,99€ (enako trenutno tudi na prodajnih mestih)

Čakalna vrsta v knjižnici KOŽ na dan 24. 4. 2019: 18 – kar niti ni tako grozna (sicer pa ima celotna MKL mreža na voljo 71 izvodov).

V kolikor si želiš malce več sodiščnega dogajanja, preberi > Živi pesek. Kmalu tudi objava na blogu 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.