Dogodki Knjige

Kaj kupiti na 35. Slovenskem knjižnem sejmu?

Letos bom že tretje leto zapored na sejmu vseh 6 dni zapored. In vsako leto si rečem, sedaj bom pa imela “budget” za sejem, da si lahko kupim nekaj knjig. In vsako leto si rečem, da si jih bom kupila veliko. In vsako leto mi konec novembra skoraj zmanjka denarja in si jih ne morem veliko privoščiti, čeprav jih že en mesec vnaprej gledam, kaj vse bi imela. Tako sem razpeta med željo po kupiti veliko knjig in omejenim proračunom za njih. In potem se sprehajam po knjižnem sejmu, en dan, drugi dan, ogledujem si knjige in premišljujem kateri bi namenila svojo pozornost in svoj denar, da bo doma kraljevala na knjižni polici. Premišljujem katera je tega bolj vredna od druge in se nikakor ne morem odločiti. Sejem se bližu koncu, jaz sem pa še vedno brez knjig. Tehtam vsebine, tehtam avtorje, želim si, da se mi ne bi bilo treba odločati in bi jih lahko pokupila kar vse, ki si jih želim. Nočem biti sodnik sebi in svojim knjigam. To je tako zelo težko. Ali vas tudi kaj podobnega frustrira?

Za ta zapis sem se odločila, da sama pri sebi zapišem in vam predstavim 3 knjige, ki si jih bom zagotovo kupila (no upam!), spodaj nižje pa bodo naštete še vse tiste, ki me mamijo. To ni obveza, da morate tudi vi kupiti iste knjige, zgolj prijateljski nasvet 🙂 V kolikor imate tudi sami težave z izbiro, vam priporočam, da si pred tem zapišete kaj bi radi imeli, pa bo odločitev veliko lažja > novosti založb na sejmu objavljam tudi na svojem facebook profilu Booknjiga.

Dolina rož

This image has an empty alt attribute; its file name is beaf1b9e2fdc8a270856d8e4f3bfa58f.jpg

Kriminalke Tadeja Goloba so sedaj postale že skoraj moj stalni nakup na knjižnem sejmu, vsako leto sem jo takoj kupila in mislim, da z letošnjo ne bo nič drugače. Pa še naslovnice postajajo z vsakim letom bolj privlačne!

Založba Goga, 21,90 € (mogoče na sejmu kaj ceneje)

Vinjete Straholjubca

This image has an empty alt attribute; its file name is 5fc88b6478fa895f489284b984d0.jpeg

Stojnica založbe VigeVageKnjige je res ena izmed posebnih na sejmu, posebni pa so tudi njihovi stripi. Tako si mislim, da moram kupiti vsaj en njihov strip, na koncu mi pa nič ne ostane v “budgetu”. Vinjete Straholjubca so res nekaj posebnega in njihov prvi strip domačih avtoric Eve Mahkovic in Eve Mlinar.

Zavod VigeVageKnjige, 25 € (mogoče na sejmu kaj ceneje)

Ivan Cankar: Eseji o največjem

This image has an empty alt attribute; its file name is ivan-cankar.jpg

Obsežno knjigo o Ivanu Cankarju sem si ogledovala že lani, vendar je bila njena cena takrat preobsežna za moj študentski račun 🙂 Letos bo verjetno že kaj znižana in tako tudi v moji zbirki, saj ne dvomim, da je Marcel Štefančič jr. napisal odlično delo.


Založba Umco, 26,90 € (na sejmu ceneje)


Knjige, ki si jih še želim imeti

Spodaj si lahko slikovno ogledaš knjige, ki bi si jih tudi rada nakupila, vendar bodo verjetno morale počakati na drugo leto – razen! če bodo imeli na sejmu res ugodno ponudbo. Pod njimi bom naštela vse njihove naslove in redne cene (zaokrožene), ter vse skupaj seštela, ker me zanima kakšen bi bil znesek, če bi res vse pristale pri meni doma. Med njimi je tudi celoten ciklus knjig Elene Ferrante, ker dejansko nobene nimam in tudi oba dela tetralogije Zrcalka.

Skupaj bi me nabava vseh željenih knjig prišla: 450 €. Jih bom pa lepo čez leto razporedila pa bo:)

Je pa tudi res, da nikoli ne veš, kdaj se pri manjših založbah in ostalih najde kaj dobrega in te presenetijo s svojimi izbirami, vsekakor je njihove stojnice na sejmu vredno preveriti: Ocean, Grafenauer, Vida, Primus, Chiara, Morfemplus, Alica, Hart, Krtina, Sophia, Zala, Malinc…


Razmišljam pa tudi o tem, da bi se naročila na kakšno izmed revij na samem knjižnem sejmu, to sta ali Literatura ali Sodobnost.

Literatura ima dobro akcijo za sejem (tudi knjig mimogrede;) ), vendar bo potrebno biti res hiter!

  • Akcija 3 za 30: za prve 3 nove naročnike revije Literatura letna naročnino 30 namesto 40 € ali
  • Akcija 6 za 60: prvih 6 ob nakupu nad 60 € prejme enoletno naročnino na revijo

Sodobnost – pri njih zaenkrat še nisem zasledila napovedi akcije, ampak verjetno bodo kaj imeli na sami stojnici, je pa novembrska številka že v zunaj in bo na knjižnem sejmu!


Upam, da se vidimo in pocukajte me za rokav za kakšen nasvet 🙂

Knjižni sejem v Cankarjevem domu od 26. 11. do 1. 12.

TO, 26. novembra, od 12. do 20. ure
SR, 27. novembra, od 9. do 20. ure
ČE, 28. novembra, od 9. do 20. ure
PE, 29. novembra, od 9. do 22. ure
SO, 30. novembra, od 9. do 22. ure
NE, 1. decembra, od 9. do 18. ure

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.