Dogodki Knjige

Knjige, ki sem jih prebrala z mislijo na knjižni sejem

Nekaj predlogov za branje in obisk dogodkov na 35. Slovenskem knjižnem sejmu.

Lukas Bärfuss: Hagard

Avtor bi knjižni sejem moral obiskati že dve leti nazaj, vendar ga zaradi nepredvidenih okoliščin ni. Že takrat sem v pričakovanju njegovega obiska sejma prebrala knjigo Koala, ki me je zelo pozitivno presenetila (in bila celo v korist pri pisanju enega izmed seminarjev na fakulteti) in pokazala drugačen slog pisanja. V Hagardu pisatelj za njim nič kaj zelo ne zaostaja, njegova tematika pa je vendarle kar zelo drugačna. Priporočam v branje, predvsem pa obisk dogodka na sejmu, ki je v okviru sklopa Evropa v fokusu na sporedu v soboto, 30. novembra ob 17. uri.

Založba KUD Sodobnost International, 16,90 €

Samo Rugelj: Krčenje

Knjiga, ki ni namenjena zgolj tistim v “branži”, ampak tudi slehernim bralcem, ki se želijo seznaniti kakšno je bilo knjižno polje pred leti in kakšno je danes. Rugljevo razlaganje je preprosto in podprto z dejstvi, ki jih je sam spoznal v letih ukvarjanja s knjigami in založništvom. V njej spoznate ključne igralce na trgu, prednosti in pomanjkljivosti Javne agencije za knjigo, potrudil pa se je tudi z predlogi in rešitvami za našo prihodnost. Podrobneje je knjigo in dogajanje okrog nje razčlenila Bronislava Aubelj v članku Kričanje, na portalu Airbeletrina.

O knjigi se bo govorilo na Debatni kavarni na dogodku z naslovom Krčenje in prihodnost slovenskega založništva, v soboto 30. novembra, ob 18. uri, ne zamudite pa tudi podpisovanja avtorja, ki bo v petek 29. novembra, ob 19. uri.

Cankarjeva založba, 22,98 €

Erling Kagge: Tišina

Avtor piše o tišini in mislim, da je to ena izmed knjig ob kateri bi se vsak zamislil. Namesto opisovanja, trije citati.

Izklopiti sveta ne pomeni, da pokažemo hrbet okolici, prav nasprotno: pomeni, da svet vidimo jasneje, se držimo začrtane poti in skušamo ljubiti življenje.” (37)

Včasih je smiselno, da si življenje otežimo bolj, kot je nujno potrebno. Da ne preskočimo zlahka ograje tam, kjer je najnižja.” (47)

Mislim, da je tišina novi luksuz. Tišina je bolj ekskluzivna in trajnejša kot druge luksuzne dobrine.” (66)

Erling Kagge ni le pisatelj, je tudi založnik, zato bo en dogodek z njim potekal v sklopu Založniške akademije, ki bo na sporedu v četrtek, 28. novembra ob 16. uri. Drugi dogodek, kjer bo govora o njegovi drugi knjigi Hoja, se bo odvil v sklopu Debatne kavarne, v četrtek, 28. novembra ob 18. uri.

Obe knjigi pri založba Vida, Tišina 22,90 €, Hoja pa bo na voljo na knjižnem sejmu.

Knjiga in bralci VI

Po petih letih je pred nami nova raziskava, ki pa se seveda opira na prejšnjo z razliko manjših popravkov v vprašalniku, dodano je bilo recimo vprašanje o zvočnih knjigah, ki doživljajo vzpon v tujini in pri nas. Še vedno pa nič ne bomo izvedeli o tem ali imamo knjižni blogerji kakšen vpliv na odločanje ljudi za branje ali nakup knjig. Raziskava je bila izvedena s pomočjo agencije Valicon, svoja besedila v knjigi pa so prispevali Patricia Rupar, Andrej Blatnik, Miha Kovač in Samo Rugelj, enaka ekipa kot leta 2014 (z izjemo Roka Gregorina). Pregled in predstavitev raziskave o bralni kulturi se bo odvila v sklopu Založniške akademije, v sredo, 27. novembra, ob 11. uri v dvorani Lili Novy.

UMco, 19,90 €

Mitja Čander: Slepec

Če imaš hitre prste, kot se ponavadi reče na kvizu Lepo je biti milijonar, lahko nekatere nove knjigo zelo hitro prebereš v aplikaciji Biblos (oziroma na bralniku), in to se mi je zgodilo ravno pri tej knjigi. Ne bom razkrila veliko o vsebini, upala sem sicer, da bo v okviru tega tudi kakšen dogodek na samem sejmu (kar nekaj jih je bilo namreč pred tem). Intervju z avtorjem tudi na portalu Airbeletrina: Mitja Čander: »Pri pisanju romana sem doživel neizmerno svobodo in veselje«.

Litera, 25 €

Kalia Papadaki: Dendriti

Prvič sem za avtorico slišala, ko sem prebrala, da biva v pisateljski rezidenci v Novem mestu in nato, da bo v knjigarni tudi gostja na literarnem večeru. Nadvse sem se razveselila, da bo prišla tudi na knjižni sejem in brž sem se spravila brati njeno knjigo, ki je dobila kar tri nagrade (nagrado pariškega Centre National du Livre (CNL), nagrado za mladega ustvarjalca revije za literaturo Clepsidra in leta 2017 nagrado Evropske komisije za književnost). Sicer mi zaradi natrpanega urnika knjige še ni uspelo prebrati do konca, že zdaj pa lahko rečem, da je njen slog res nekaj posebnega, ter da za branje potrebujemo ogromno koncentracije, saj ima modernističen stil pisanja z mnogo stavki in skakanja z ene teme na drugo. Upam, da mi ga uspe prebrati do dogodka z avtorico, ki se bo odvil v sklopu Debatne kavarne, v četrtek 28. 11., ob 12. uri.

Goga, 24,90 €

Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi in Miha Mazzini: Funny

Sicer knjigi še nisem prebrala, se pa izredno veselim obeh dogodkov (no Funny mi mogoče še uspe do nedelje, ker je malo tanjša od Pregljeve knjige).

S Sebastijanom Pregljom se bo o knjigi V Elvisovi sobi pogovarjal Goran Vojnović v soboto, 30. 11., ob 17. uri na Debatni kavarni. Upam samo, da nam ne bosta razkrila preveč:)

Z Miho Mazzinijem pa se bo na zadnji dan knjižnega sejma, v nedeljo, 1. 12., pogovarjal Boštjan Gorenc Pižama, na Debatni kavarni ob 17. uri.

Lara Paukovič: Malomeščani

Velikokrat berem na telefonu, ko čakam na postaji ali na avtobusu (čeprav tam pogosteje tiskano knjigo, ker mi telefon v roki preveč premetava :D). Pravkar sem si v Biblosu izposodila Malomeščane, ki so še čisto sveži v aplikaciji. Zaenkrat se mi knjiga zdi zelo zabavna (prebrala sem kakšnih 10 strani) in sveže napisana, s čisto drugačnih pisateljskim “jezikom” kot Larina prva knjiga. Z avtorico se bo o knjigi pogovarjala Veronika Šoster v petek, 29. 11., ob 14.30 uri, na Pisateljskem odru, zato bom res morala pohiteti z branjem!

Litera, 23,90 €


Še nekaj knjig in avtorjev, ki se bodo pojavili/e na dogodkih, pa mi jih ni uspelo prebrati:


Pa vi, ste prebrali kakšne knjige ravno zaradi dogodkov na sejmu?


V naslednji objavi si boste lahko prebrali, katerih dogodkov se bom udeležila na 35. Slovenskem knjižnem sejmu.

Hvala Cankarjevi založbi, KUD Sodobnost International, založbi Vida, Goga in Umco za recenzijske izvode.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.