Knjige

Timbuktu, timbuktu je knjiga in mesto v Afriki

Timbuktu, timbuktu je knjiga domišljenih kratkih besedil, ki je izšla pri založbi Miš v zadnjem mesecu prejšnjega leta. “Na zalogi” mi je ostal zapis, ki sem ga pisala za revijo Bukla, vendar je bil potem objavljen intervju z avtorjem, ki ga je pripravila Maša Ogrizek: »Branje zagotovo odpira glavo

Timbuktu je tam, kjer se igraš. Timbuktu je tam, kjer imaš očeta in mamo in brate in sestre in tete in strice. Timbuktu je tam, kjer imaš v predalu spravljene nogavice. Timbuktu je tam, kjer je kdo, ki te ima rad. Timbuktu je tam, kamor si skril svoj najdragocenejši zaklad. Timbuktu je tam, kjer raste za vsakega ena žemlja in zori zmeraj za vsakega po en paradajz. Timbuktu je tam, kjer se spečeš, pa ti kakšna roka ponudi obkladek prej, ko rečeš ajs! Vse to je timbuktu. Timbuktu! Timbuktu!

Kaj je timbuktu (str. 33)

Takole smo na Instagram profilu Booknjiga v storyjih izbirali in nabirali strani iz knjige, ki si jih danes (21. 3.) še lahko ogledaš.

O potki, ki jo je zeblo
O nogah gospoda Terčelja
Kako nastanejo otoki


Moj zapis namenjen Bukli, si lahko prebereš spodaj:

Peter Svetina je v najnovejši knjigi z nenavadnim naslovom, ki je tudi mesto sredi Afrike in »beseda, ki se fino izgovarja in sliši«, ustvaril kratke duhovite in igrive sestavke o različnih stvareh. Pa naj bo to O avtu, ki si viha brke, O kokoški, ki zoba vesolje ali O kitu, ki se je naselil v luži, je pesnik znova dokazal, da je mojster besednega igranja. Premetava, preigrava in odkriva nove pomene, ki jih pri branju z njim odkriva tudi bralec ali poslušalec. Mlajšim se bodo besedne zveze zdele še posebej zabavne in z veseljem jih bodo poslušali in brali skupaj s starši. Odprite knjigo na katerikoli strani in ven bo skočila ogromna domišljija in znak brez črk, čokolada z dvema rokama ter majica velikanka. Pri tem vsako od kratkih kratkih zgodb pospremi ilustrator Igor Šinkovec, ki je natančno sledil »navodilom« in šaljivost zgodbic prenesel tudi v vizualne slike. Pri takem mojstrskem preigravanju z besedami ni presenetljivo, da je bil Svetina nominiran za Andersenovo nagrado.


Knjigo Timbuktu, timbuktu lahko kupiš pri založbi Miš za 25,95€, trenutno pa imajo za vas še eno krasno ponudbo:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.