Knjige

Mladinske knjige, ki jih boste hoteli prebrati tudi starši

Ste tudi vi eden/ena tistih, ki neprestano sprašujete za nasvete kaj kupiti svojim mladim bralcem? Ali pa za darilo komu drugemu? Ste morda eden/ena tistih, ki radi berete mladinske knjige in vam je zmanjkalo idej? Spodaj sem pripravila seznam osmih knjig, za katere morda še niste slišali, meni pa so se zdele dovolj zanimive, da jih uvrstim na seznam. IN ne dvomim, da si jih ne boste želeli potem tudi sami prebrati 😉

Spodnji seznam je sestavljen iz knjig od različnih založb, tematik in dolžin. Verjamem, da bi jih sama kot najstnica vzela v branje, saj se moj bralni okus za knjige od takrat ni spremenil (razen, da na tem seznamu manjka kakšna fantazija in znanstvena fantastika). V kolikor bo veliko zanimanje, lahko naredim tudi seznam “starejših” mladinskih knjig, ki sem jih sama brala v osnovni šoli, saj imam namreč vse zapisane v posebni zaprašeni beležki. 😉


Susanna Tamaro: Tigrica in akrobat

Susanna Tamaro ima v slovenščino prevedenih že nekaj knjig, med njimi je najbolj znan roman Pojdi, kamor te vodi srce, ki je najuspešnejši italijanski roman preteklega stoletja, pa tudi svetovna uspešnica, po kateri so posneli film. Več o avtorici si lahko prebereš v intervjuju na portalu Delo: Susanna Tamaro: Živimo v svetu plenilcev.

Knjiga Tigrica in akrobat je napisana na svojevrsten način. V njej spoznamo družino, mamo, tigrico in njenega bratca. Mati otroka nauči vsega, kar je treba vedeti o življenju tigra, kako uloviti hrano, prepoved stopanja na led, kako se mora tiger v svetu obnašati. Kar ju ne nauči, je razmišljanje in tega ima mala tigrica še preveč. Ko ju mama nekega dne zapusti (ker sta pripravljena na samostojno življenje), tigrica ostane sama v brlogu in tega ne more zdržati, zato gre na pustolovščino iskanja mame. Pri tem spozna Človeka, bitje pred katerim ju je mama najbolj svarila. Se bo tigrica pri tem opekla ali spoznala, da je bivanje s Človekom mogoče? Sama pripoved ni le zgodba o odraščanju male tigrice, ampak je polna življenjskih naukov, ki jih lahko prenesemo tudi v človeško okolje.

Delo je izšlo pri založbi ZTT EST = Založništvo tržaškega tiska. To je založba, ki se v našem okolju vse premalokrat omenja in bi ji morali v slovenskih medijih posvetiti več pozornosti, saj na založniško področje prinaša kakovostne knjige.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v Tržaškem knjižnem središču in goriški Katoliški knjigarni ter na Buča.si.


Katherine Applegate: Drevo želja

Je še kdo v osnovni šoli “požiral” znanstvenofantastične knjige iz zbirke VseSvet? Potem se morda avtorice spomnite po teh njenih knjigah, ki so bile res globoko fantazijske – predvsem za našo domišljijo v tistih letih. Jaz vem, da sem prebrala vse, kar jih je bilo v naši knjižnici.

Tudi v knjigo Drevo želja avtorica vključi malo nadnaravnosti in sicer je to pogovarjanje Drevesa, ki je tudi glavni pripovedovalec in drugih živali. Sicer so to značilnosti zvrsti basen, ki jo mnogi poznamo iz šol. Vendar zgodba ne deluje kot basen, ampak bolj na način resničnosti, z resničnimi ljudmi in resničnimi problemi, kot so rasizem, zanikanje, zatiranje.

V zgodbi spoznamo Samar in njenega soseda Stephena. Samar se vsi izogibajo, saj imajo predsodke proti njeni veri, kar tudi sama deklica občuti, zato zavetje večkrat išče pri drevesu hrastu z imenom Rdeči, ki pa vse to občuti in jo poskuša spoprijateljiti s Stephenom. Nekega dne je Rdeči tako zelo vznemirjen, da jima spregovori – pa bo to dovolj za prijateljstvo? Še samo drevo je ogroženo saj ga hočejo posekati, s tem pa bi nastradali tudi vsi njegovi prebivalci – ptice, sove, veveričke…

Knjiga, ki bo vašim otrokom na zanimiv način povedala, da so vsi ljudje enakovredni in spoštovanja vredni.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni knjigarni založbe Ocean in ostalih.


Nina Jelen in Anja Kurent: NAJ

Pri založbi Ocean, ki ga vodi krasna Nataša Detič, je nastal čudovit projekt, ki so se ga lotili v skupinskem trudu. Avtorici sta Nina Jelen, mlada inovativna učiteljica, z mnogimi nagradami ter Anja Kurent, trenutno samostojna podjetnica in s specializacijo iz Sistemske psihoterapije, kot podjetnica pa izvaja psihoterapevtsko prakso za otroke in mladostnike. Kot ženski z mnogimi izkušnjami z NAJstniki, sta napisali inovativen priročnik, ki navdušuje z vsako obrnjeno stranjo.

V njem spremljamo zgodbo štirih NAJstnikov, dveh fantov in dveh punc, ki vašemu NAJstniku oziroma NAJstnici podajajo zabavne naloge, nasvete in jih naučijo marsičesa, kar najstnike zanima, pa jim sami starši ne morete predstaviti na takšen način, kot njihovi sovrstniki. Liki so ustvarjeni tako živi, kot da dejansko obstajajo in ne dvomim, da se lahko marsikateri bralec z njihovimi težavami tudi poistoveti, saj so čisto življenjski.

Priročnik ni le jezikovno vrhunsko zastavljen, ampak tudi oblikovno. Pri tem sta sodelovala ilustrator Jure Engelsberger in oblikovalka Špela Starc Kovač, ki sta vizualno zastavila priročnik z nekaj “tipičnimi” kategorijami, ki se ponavljajo skozi cel priročnik.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni knjigarni založbe Ocean in ostalih.


Evald Flisar: Poglej skozi okno

Evald Flisar sicer ni napisal ravno veliko knjig za mladino, vendar je Poglej skozi okno eno tistih del, ki nagovarja tako mlade bralce kot odrasle. Ko sem brskala za tem, koliko knjig je dejansko napisal in jih je res ogromno, sem presenečeno ugotovila, da ima pisatelj tudi svojo spletno stran, kar je res pohvale vredno – marsikateri je namreč nima. Tokrat se je lotil še ene izmed pomembnih tem družbeno privilegiranih, na eni strani fanta z možgansko poškodbo in na drugi begunca, ki išče svoj dom pod soncem. Delo, ki nas popelje v premislek osebnih vrednot.

V romanu spoznamo fanta, ki se spoprijatelji z nenavadnim hišnim ljubljenčkom – pujsom. Kar seveda ne bi bilo nič narobe, če njegov pujs ne bi bil namenjen za koline. Prav kmalu se nam posveti, da je bil fant poškodovan, svoj čas loči na čas pred Nesrečnim dogodkom in po Nesrečnem dogodku. Na svet od takrat naprej gleda drugače, spremenilo se je njegovo dojemanje in sprejemanje informacij. Ves čas pogleduje skozi okno in to je tudi fraza, ki nas spremlja skozi branje Poglej skozi okno – morda mu to pomaga se osredotočiti na pomembne stvari? Ko mu starša za kosilo ponudita njegovega prijatelja, se mu vse zameri in hoče storiti samomor v reki. Vendar “sreča v nesreči” tam spozna prijatelja – begunca, s katerim se podata na zanimivo pot – glavni junak na pot osvobajanja prašičev iz prašičjih farm, begunec pa v iskanje svoje družine. Kako se odvije njuna pot, si preberi v knjigi.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni knjigarni KUD Sodobnost International in ostalih.


Linn Skåber: Čez potok, ne čez most

Če ste mislili, da vas bodo pri knjigi navdušile samo ilustracije, potem temu ni tako. Tudi vsebina navdušuje!

Lisa Aisato je norveška ilustratorka, ki je znana po posebnem slogu slikanja, ki se ga hitro prepozna. V slovenščini je že izšlo ena izmed njenih slikanic in sicer pri založbi Zala, z naslovom Zazibanka za vse letne čase.

Avtorica Linn Skåber se je sicer pisanja knjige lotila z zanimivim postopkom – pred tem je intervjuvala mlade, pri pogovorih pa se osredotočila na vse mogoče teme, ki se mladih dotikajo – ali so to akne, ločitev staršev, zaljubljenost, droge ali na koncu smrt. Tudi pisanja vseh zgodb se je lotila na zvrstno različne načine – od kratkih zgodb, zgolj vprašanj in odgovorov, do pesmi, pa menjavanja pripovedovalcev med prvo in tretjeosebnimi. Tako sama knjiga postane zelo razgibana, med same zgodbe pa so vključene še logično umeščene ilustracije, citati in naslovi ter številke zgodb – teh je 31.

Priporočilo: ne beri jih prehitro, saj se ti potem lahko vse izgubijo v vrtincu čustev. Pojdi počasi, sprejmi (konzumiraj) jih vase, razmisli o zgodbah. Pri kakšni ti bo smisel takoj jasen, pri drugih bo treba malce več razmisleka. Nekatere te bodo ganile na žalosten, druge na vesel način. Vse pa ti bodo dale izkušnjo, morda celo neko univerzalno dejstvo, da se na koncu vsi najstniki/najstnice spopadajo z vsaj enim podobnim problemom kot ti.

Na zadnji platnice knjige so zapisali: To je knjiga, ki bo posrkala mlade, njihove starše pa spomnila, kako je biti mlad.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni knjigarni KUD Sodobnost International in ostalih.


Elení Katsamá: Gorila na luni

Maria je razposajena trinajstletna najstnica z ogromno domišljijo in v takem stilu je napisana tudi knjiga Gorila na luni. Ne boste vedeli čisto kaj je res in kaj ne, kaj si punca sama izmisli za malce več dramatičnosti, o čem laže in kaj prikriva. Pa vendarle ima sama zgodba logičen potek dogodkov, le njen pogled na njih je morda drugačen, kot pa če bi imeli nekoga brez ogromne domišljije. Skupaj z njo se podamo na pustolovščino odkrivanja arheoloških zakladov, ugotavljanja kje je njen oče in kdo so pravi prijatelji. Roman s postopnimi kriminalističnimi prvinami razkriva kdo je zločinec, kdo so gorile in kaj ima vse to veze z luno.

Odličen roman, poln tematik, ki bodo spodbudile debato in vas povlekle v vrtinec domišljije – so živali res pobegnile iz živalskega vrta ali jih vidi le Maria? Naj vas debelina knjige ne prestraši (379 strani), saj je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.

Elení Katsamá je grška pisateljica, katere dela so bila uvrščena med bele vrane – zbirka mladinskih knjig. Njen roman je iz grščine odlično prevedla Klarisa Jovanovič.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni trgovini založbe Malinc in ostalih.


Sharon Creech: Za dve luni hoda

Sharon Creech je ameriška avtorica mladinskih romanov in je prva ameriška avtorica, ki je prejela britansko nagrado Carnegie za mladinske knjige. V svojih delih pogosto obravnava teme kot so samostojnost, zaupanje, otroštvo, odraščanje, razočaranje, ločitev, smrt, ki jih lahko obkroža ljubezen ali pa začini s humorjem.

Za dve luni hoda je bila prva njena knjiga, ki sem jo prebrala, kasneje pa sem o njeni drugi Rubindol, pisala tudi za Buklo – njen opis najdeš tukaj. Leta 2020 je izšla tudi Pustolovka, vendar mi te še ni uspelo prebrati, ne dvomim pa v njeno odličnost. Knjige se med seboj ne povezujejo in imajo samostojne zgodbe ter junake. Romani so sicer namenjeni mladini, vendar ni nič narobe, če jih v branje vzamemo tudi odrasli, saj so zgodbe tako presunljive, da se nas bodo dotaknile do srca.

Katerekoli njen roman boste vzeli v branje, vas bo očaral. V zgodbi Za dve luni hoda pa spoznamo Sal, ki se je morala z očetom preseliti v drugo mesto, po materinem odhodu. Tam pridobi nove prijateljice in se zgodijo mnoge dogodivščine. Stil pripovedovanja je zanimiv, saj v sedanjosti spremljamo Sal, ki je napoti z dedkom in babico, ki jima pripoveduje o preteklih dogodivščinah z novo prijateljico, pa tudi o očetu in novo/bodočo partnerko. Skozi zgodbe se prepleta tudi njeno pogrešanje matere. Na poti se zgodi tragičen trenutek, ko vse potnike pretrese spoznanje, da je življenje prehitro minljivo.

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni trgovini založbe Grlica in ostalih.


Sonya Sones: Nasprotje nedolžnosti

Zbirka Na robu je še ena od tistih zbirk, ki sem jih kot najstnica res “požirala”. Romani so kratki, enostavno napisani, pa vendar s težkimi življenjskimi problemi – od drog, ločitev, anoreksije, bulimije, zasmehovanja, prevar, zapuščenosti, zgodnji nosečnosti, zaporu, digitalne odvisnosti… Je zbirka, ki premika tabuje in v njej si lahko mladina o teh problemih prebere ter razširi svoje obzorje. Postaneš bolj strpen do drugih.

V knjigi Nasprotje nedolžnosti spoznamo Lily v krogu njene družine in družinskega prijatelja Luka (odrasel moški). Lily nanj veže že otroška zaljubljenost, ki pa se v najstništvu (14 let) spremeni v tisto čisto pravo. Med njima se začnejo zapleti – z dolgimi pogledi, hotenimi dotiki in pogovori. Kmalu se med njima zaplete tudi s spolnim dotikanjem in Lily ni več tako zelo prepričana, da je vse tako prav, a ne ve kako naj se reši iz te zagate. Ji lahko pomagajo prijatelji ali starši? Je to, da ima Luka narobe ali je narobe to kako on ravna z njo?

Knjiga je naprodaj v slovenskih knjigarnah, v spletni trgovini založbe Grlica in ostalih.


Iskrena hvala založbam ZTT EST, Ocean, Sodobnost, Malinc in Grlica za recenzijske izvode.

1 Comment

  1. Mina Lystad: Fejk | Booknjiga

    24 aprila, 2021 at 17:55

    […] Preberi še: Mladinske knjige, ki jih boste hoteli prebrati tudi starši […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.