Dogodki Knjige

Predlogi za nakup na sobotnem stripovskem sejmu – Tinta 2020

V Sloveniji smo po zaslugi nekaj založb, ki pridno skrbijo in nas zalagajo z odličnimi stripi, dobili že kar nekaj izdaj, ki si zaslužijo prostor na domačih knjižnih policah. Pa še vaši prijatelji ali mlajši družinski bralci jih bodo kasneje lahko vzeli v branje. Nekaj na tem seznamu sem jih že sama prebrala, nekatere pa si še želim.

VigeVageKnjige

Izdanih imajo že kar lepo število stripov/risoromanov, zato bom tukaj predlagala tri, ki sem jih že prebrala in lahko zagotovim, da so odlični. Kar seveda ne pomeni, da ostali niso, vendar jih sama še nisem prebrala. Namen imam prebrati še Rdečo roso, Prepovedani sad, Sam, Bezimena in najnovejšo Magnet, ki izide konec oktobra.

*Človek gora

je res krasna pripoved o odraščanju in izgubi ljudi, ki jih imamo radi, z mnogimi metaforami. V njem starec pošlje otroka naj poišče najmočnejši veter, da mu bo pot z gore lažja. Otrok se res odpravi, na poti pa sreča mnoge stvari in živali, ki mu pomagajo, on pa hkrati korak za korakom odrašča v srčno osebo. Je delo avtoric Séverine Gauthier & Amélie Fléchais ter prevajalke Katje Šaponjić.

Gre za delo, primerno tako za otroke kot za odrasle bralce, ki prepriča tako z vsebino kot z risbo Amélie Flechais.

(spletna stran založbe VigeVageKnjige)

*Alica v Sussexu

Alico iz čudežne dežele obožujem že od malih nog, odkar sem bila v Oxfordu pa sploh, saj od tam izvira. Zame je bil tale nakup obvezen, bo pa tudi za vsakogar, ki obožuje mnoge medbesedilne navezave na druga dela in humor. Nove in nove povezave boste odkrivali ob vsakem ponovnem branju, ki jih res ni malo, za lažje raziskovanje pa je zadaj sestavljen seznam. Je delo avtorja Nicolasa Mahlerja in prevajalke Lize Linde.

odpičeno duhovit in temeljito zabaven, z absurdom na debelo podmazan način spoji klasiki Lewisa Carrolla in Hansa Carla Artmanna, spričo Zajčeve strasti do književnosti pa jima doda – vsaj v naslovih – vsaj še pol ducata drugih.

(spletna stran založbe VigeVageKnjige)

*Neustrašne 1&2

o tej knjigi sem že pisala v posebni objavi, prebereš si jo lahko tukaj.


Stripburger

Zelo ugodne in odlične stripe lahko najdeš pri založbi Stripburger.

*Alma M. Karlin

o stripu sem že pisala v posebni objavi, prebereš si jo lahko tukaj.

*Ivan Cankar

je stripovska biografija o enem izmed naših največjih pisateljev, ki vam bo njegovo življenje približala na zanimiv in poučen način. Skozi strip strani kar letijo. Je delo avtorjev Blaža Vurnika & Zorana Smiljanića.

Stripovska pripoved je tako črno-bela le na vizualni ravni, sicer pa polna barvitih zanimivosti ne samo o Cankarju, ampak tudi o njegovih sodobnikih in njihovem času. Pisateljevo življenje, značaj in delo povezuje v neločljivo celoto, ki bi bila verjetno zanimivo branje tudi za samega Cankarja. Poglobljeno in poučno, a tudi nebrzdano in zabavno!

(spletna stran založbe Stripburger)

*Kafka

je založbin najnovejši strip in komaj čakam, da ga pričnem brati. Po prelistanem in prebrani vsebini je vsekakor delo, ki se ga splača kupiti. Pa še ugoden je 😉 Me že čaka doma na bralnem kupčku, do takrat pa si preberimo njihov opis. Za prevod je poskrbel Bojan Albahari.

Ameriški stripovski avtor Peter Kuper v ekspresivnem črno-belem slogu, ki je še poudarjen s tehniko praskanke, odstira atmosfero, ki nam je vsem še predobro znana: tako iz prebiranja Kafkovih zgodb kot iz našega vsakdana, v katerem se večkrat znajdemo v navidezno brezizhodnih situacijah.

Kafkovski absurdnosti očitno ni mogoče ubežati, zato Kuper Kafkove zgodbe predrugači le toliko, da pokaže, kako večne so: lahko bi se dogajale tako pradavnini kot v sodobnih trumpovskih časih.

V stripovskem albumu je zbranih 14 Kafkovih zgodb, s katerimi je Kuper pokazal tako odlično poznavanje enega največjih pisateljev 20. stoletja kot tudi zakonitosti stripovskega medija. Tako to ni le zbirka Kafkovih zgodb, ampak prava enciklopedija izraznih zmožnosti stripovskega jezika.”

(spletna stran založbe Stripburger)

V. B. Z.

Alpha je nov strip, ki je sveže izdan pri založbi V. B. Z. Mojo pozornost sta pritegnila njihov opis in naslovnica. Za prevod je poskrbela Mojca Medvedšek.

“večkratno nagrajeni strip belgijsko-gabonske pisateljice Bessore in francoskega ilustratorja Barrouxa, je prvoosebna pripoved simpatičnega begunca po imenu Alpha, ki se odpravi na pot od Abidjana, glavnega mesta Slonokoščene obale, do Pariza, kjer naj bi se združil s svojo prebeglo ženo in sinom. Tako se pred bralci začne odvijati puščavski strip ceste, ki ga riše Aphov naiven, hudomušen, a tudi vsega hudega vajen pogled na svet. Toda – to je cesta bega, usmrajenih taborišč, saharskega peska v očeh, sredozemskega morja v usahlih pljučih in nenavadne vztrajnosti. Alpha je realen vpogled v kruto stvarnost življenj, ki se v vrtincu političnega in ekonomskega izkoriščanja ter preproste želje po normalnem življenju pogosto končajo na mejah zahodnega – evropskega – sveta.”

(spletna stran založbe V. B. Z.)

Rokus Klett

Znamenitni je knjiga imenitnih zgodbe znamenitih osebnosti v stripu. Končno smo tudi v Sloveniji imenitne osebnosti dobili v stripu, tokrat seveda na humoren/šaljiv način. Moj izvod knjige je že na poti 🙂 Je delo Žige X. Gombača in Jake Vukotiča.

“V duhoviti in iskrivi stripovski govorici predstavlja 30 znamenitih osebnosti z območja današnje Slovenije. Gre za naše prednike in prednice, ki so s pogumom, drznostjo in jasnimi cilji spreminjali svet v boljši prostor tudi za druge ljudi. Pustili so močan pečat v slovenski in svetovni zgodovini. Delovali so na zelo različnih področjih, zato izbor nagovarja zelo širok krog mladih bralcev in bralk. Beremo lahko o raziskovalcih in popotnikih, pisateljih in pesnikih, inovatorjih in izumiteljih, o pionirjih vseh vrst ter o arhitektih, seizmologih, botaničarkah, popotnicah, zdravnicah, podjetnicah, pilotkah, filmskih zvezdah in še in še bi lahko naštevali.”

(spletna stran založbe Rokus Klett)

Sobotni stripovski sejem poteka v okviru festivala Tinta, ki od 7. do 11. 10. ponuja mnoge dogodke in delavnice. Sejem lahko obiščete v soboto 10. 10., v Kino Šiška, od 10. do 18. ure. Povezava do facebook dogodka tukaj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.