Knjige Strokovna bralnica

Kako izgleda delo oblikovalke knjig?

Piše: Nina Ovniček

Avtorska naslovnica – oblikovanje od začetka

Če ljudem povem, da sem grafična oblikovalka in delam v založbi, si ne predstavljajo, kakšna je moja funkcija in kaj to pomeni. V angleščini se je nekako prijel izraz “book designer”, kar bi lahko prevedli kot oblikovalec knjig. Najlažje nas najdete v kolofonu, po navadi na prvi notranji strani knjižnega bloka kot tehnične urednike, prelom, oblikovanje, likovne urednike, priprava za tisk, včasih se zdi, da je podatek o oblikovalcu postal irelevanten in kot pozabljeni del ekipe v kakšnih knjigah oblikovalec sploh ni več omenjen.

Kaj oblikovalci knjig počnemo je najlažje razložiti tako, da najprej povem, česa ne počnemo.

Oblikovalci ne napišemo knjige, tudi ne rišemo ilustracij, zato so zadolženi ljudje, ki s svojimi čudovitimi veščinami risanja in domišljijo vizualizirajo stvari. Tudi fotografi nismo in ne hodimo okoli s fotoaparatom v rokah.

Torej, če ne “delamo” slik, ne rišemo in ne pišemo besed, kaj sploh počnemo?

Oblikovalci knjig prispevamo k bralni izkušnji tako, da poskrbimo, da se zgodba kar najbolje pripoveduje skozi fizični izgled knjige. Če je pisateljevo delo to doseči z ustrezno izbiro besed, ki v bralcu vzbudijo določene občutke in čustva, jih oblikovalci želimo vzbuditi skozi fizično podobo oz. videz knjige, ki se mora prilegati zgodbi, tako, da zgodba in vizualna podoba delujeta v harmoniji.

Naslovnice – priprava za tisk

Ko je knjiga napisana, prevedena, lektorirana, pregledana, ilustrator je dokončal ilustracije, fotograf je pripravil material za knjigo in ko se zdi, da je že skoraj vse narejeno, takrat pridemo na vrsto mi.

Vsak naš dan je nekako enak, sedimo pred računalnikom in se z miško premikamo med programi (InDesign, Photoshop…), ki so naša orodja. In vsak dan je nekoliko drugačen. Prvi korak je pogovor z urednikom knjige o njihovih idejah. Potem se spravimo pripravljati osnutke in po nekaj osnutkih s pomočjo ekipe urednikov, ekipe prodaje in trženja, avtorjev izberemo najboljšega.

Oblikujemo zunanjost knjige oz. naslovnico, kot tudi notranjost knjige. Izberemo primerno tipografijo, določimo velikost črk, barve, elemente, vizualno oblikujemo stavke in besedilo združimo s fotografijami in ilustracijami, ki smo jih prejeli. Igramo se z različnimi kombinacijami in iščemo tisto pravo. Biti moraš odprt za nove ideje, ustvarjalen, precej organiziran in natančen, kar je včasih lahko zapleteno, utrujajoče (in dolgočasno). Sodelujemo tudi pri izbiri formata knjige, papirja, komuniciramo z ekipo, ki skrbi za tisk in se trudimo prikazati bistvo knjige.

Naslovnice – priprava za tisk

Celoten postopek traja nekaj časa, vendar je zabaven.

Naše naloge so del čudovite ekipe. S pisatelji, avtorji, prevajalci, uredniki, lektorji in ostalo ekipo podpiramo delo en drugega. Pri postopku ustvarjanja knjige gre tudi za dobre osebne odnose in komunikacijo. Skupaj lahko dosežemo veliko. Vsaka knjiga je drugačno potovanje z vzponi in padci. Tukaj smo zato, da je po včasih dolgih in bolečih trenutkih na voljo čudovita knjiga, na katero smo vsi vpleteni neizmerno ponosni in želimo, da je vam/nam bralcem v pomoč in navdih.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.