Knjige

Tisja Kljaković Braič: Unadva

Piše: Mateja Felc

Veste, dalmatinski humor niso samo Mujo in Haso, bosanci in partizani. Dalmatinski humor sta tudi unadva. Saj veste, no, Unadva… Kako ne veste, lani poleti smo ju spoznali! Ja, ja, tam na tisti plaži, ja! Unadva!

Po mnenju mnogih znancev izmed najbolj prikupnih, domiselnih in zabavnih knjig letos ter tista zvezdica, ki nas je lahko malce nasmejala, ko so nam naši domači med neskončno karanteno že konkretno požrli živce. Lahko bi jo opisali kot knjigo »za une, ku se vam ne da brat«. V dobrih petnajstih minutah prelistamo dvesto strani in se smejemo Njej, ki se pritožuje čez svoje kile, in Njemu, ki jo špika, ko le ima dve minuti časa. Prikupne ilustracije, ki spominjajo na staro italijansko risanko Črta (La Linea), je zrisala Tisja Kljaković Brajić, slikarka in ilustratorka iz Splita, ki je svoje tvorbe najprej zgolj objavljala na družbenih omrežjih. Pred dvema letoma se je odločila, da bo s prigodami simpatičnega para nasmejala tudi širšo hrvaško javnost in tako črtasta zakonca stlačila v knjigo.

Najprej ju spoznamo na dopustu, na plaži, kjer se on pritožuje čez njen drugi sladoled, ona pa, da se ji še ne ljubi plavat, potem izcejata kopalke, opravljata babe na plaži in vse drugo, kar še spada zraven. V naslednjem poglavju pokukamo v njuno hišo, dnevno in kuhinjo, kjer se pritožujeta en čez drugega, drug drugemu bentita čez prijatelje in sosede, kmalu pa naletimo na običajne probleme kot so »nimam kaj obleči« in »ali sem v tem debela?«. Zadnje poglavje nam pokaže njuno intimo, kot so majhne ljubeče pozornosti, ki ohranjajo zakon svež, pa tudi tisto intimnost, kjer drug pred drugim nimata meja, če se gledata na veceju in si merita plešo.

Knjigo bi lahko označili tudi kot slikanico za odrasle. S prikupnim parom se lahko poistovetijo stari zakonci, mladoporočenci in sveže zaljubljeni golobčki. V zvezi ni vedno vse z rožicami postlano, a vendar je velikokrat kot v botaničnem vrtu. Čarobnost ustvarijo detajli in majhne pozornosti. Unadva nas to naučita na čisto preprost način. Kakor se knjiga zdi na prvi pogled dolgočasna zbirka risb ima oblika v kombinaciji z vsebino svojevrstno sporočilo – v življenju so najboljše preproste stvari.


Prispevek je del rubrike Sledilci/ke pišejo in izraža avtoričino mnenje o prebrani knjigi.

Knjigo Unadva (200 strani, prevod Đurđa Strsoglavec, 2020) lahko kupite pri Mladinski knjigi.

Avtorico Tisjo Kljaković Braič najdete tudi na instagramu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.