Knjige

Nataša Strlič: Osamosvojitev

Pred dvema tednoma je do mene prispela knjiga Osamosvojitev. Priznam, bežno sem jo ošinila in jo postavila na svojo knjižno polico, da jo kasneje v miru pregledam. Potem pa so me kontaktirali iz založbe Miš, če bi lahko o knjigi napisala objavo in pričela sem brati. Kako prijetno me je presenetila! Kakšne zmote lahko nosimo v sebi, če določeno knjigo sodimo po platnici in naslovu. Naredila sem načrt, kaj vse bi lahko s samo knjigo naredila, ker res ponuja veliko možnosti za zanimive fotografije, objave, prikaže pa nam objektivna dejstva o naši (ne tako zelo daljni, čeprav je od tega že 30 let) zgodovini. Zato boste v prihodnjih tednih lahko videli, poslušali in prebrali še mnogo luštnih prispevkov.


Pobuda za nastanek knjige Osamosvojitev je prišla iz založbe Miš, za besedilni del je poskrbela kustosinja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in zgodovinarka Nataša Strlič, za ilustratorskega pa Damijan Stepančič. Knjiga nas popelje v obdobje med leti 1980 in 1992, predstavljena so zgodovinska dejstva, zanimivosti iz vsakdanjega življenja, glasbe, kulture, športa – vsekakor to ni dolgočasno zgodovinsko branje. Je še kdo tak, ki se mu je zgodovina v osnovni šoli zamerila, ker ste imeli dolgočasno starejšo učiteljico? No, meni se je! Če bi nam bila zgodovina predstavljena skozi takšno odlično knjigo, kot je Osamosvojitev, bi se je verjetno lažje in z veseljem učila. In za nadgradnjo znanja si lahko ogledaš še stalno razstavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Pobuda za nastanek knjige je prišla iz založbe Miš. Imeli so idejo, da bi Osamosvojitev, o kateri veliko poslušamo in mogoče malo manj vemo, damo v knjigo in opremimo z ilustracijami ter prijaznimi besedili. Proces dela je bil zame nov in zanimiv, saj so to stvari, ki jih v muzeju ponavadi predstavljamo na malo drugačen način, v člankih pa na drug. Z ilustracijami smo prišli do čisto nekega novega izraza, ki dejstva dopolnijo in nadgradijo.

avtorica, kustosinja in zgodovinarka Nataša Strlič

Na prvi pogled morda zaradi ilustracij deluje, da je knjiga namenjena mlajši generaciji otrok, vendar je zasnovana z veliko pozornostjo na celotno generacijo. Prebirajte jo skupaj s starimi starši in ne dvomim, da vam zraven ne bodo povedali kakšnih anekdot. Prebirajte jo skupaj s starši in povedali vam bodo marsikaj o pionirčkih in yugotih. Ali pa se ob prebiranju sami spomnite na preteklost, kakšna je bila. Vzemite jo v roke in preberite dele knjige vnukom po družinskem kosilu in obujali boste spomine, ki so neprecenljivi.

Kilometrina za poenostavitev besedila v knjigi Osamosvojitev izhaja iz samih muzejskih postavitev, kjer želimo obiskovalcem predstaviti neko temo, s čim manj besedami, da je čimbolj preprosto.

avtorica, kustosinja in zgodovinarka Nataša Strlič

Sama sicer pristnih spominov na tisto obdobje nimam, saj sem v letošnjem letu stara ravno toliko kot država 🙂 Imam pa pripovedi svojih staršev in sorodnikov, kako so morali sredi vojne v Ljubljano po plenice, ker sem bila takrat ravno dojenčica. Najbolj hecno se mi zdi, ko berem, kako so 26. junija leta 1991 razglasili slovensko samostojnost in pomislim, koliko sem bila sama takrat stara – 5 mesecev! Ja, rodila sem se še v Jugoslaviji.

Leto 1991 ni le leto mojega rojstva, takrat se je naša država osamosvojila in stara je natanko toliko kot jaz 🙂

Knjiga je strukturirana tako, da nam najprej razloži določeno časovno obdobje (na levi strani), nato pa so različni dogodki prikazani na naslednjih straneh. Ti so bolj razgibani in se lažje približajo tudi mlajšim bralcem, saj forma nekako spominja na strip. Vsa dejstva v knjigi so zgodovinsko preverjena, kar se pa tiče politike, pa se res ni za bati, dejstva so res predstavljena strogo objektivno in ni favoriziranja.

“Na slovenski kulturni praznik leta 1980 so izdali prvo veliko ploščo Dolgcajt, prvi slovenski punk album (Pankrti).”
“13,5 m dolgo in 2,67 m široko zastavo, ki je zaplapolala na dan osamosvojitvene slovesnosti danes hrani muzej (na fotografiji kopija).”
Olimpijsko maskoto, volkca Vučka, je ustvaril akademski slikar Jože Trobec. Predlog je oddal v zadnjem trenutku.”

Mislim, da je to knjiga, v kateri se lahko najde čisto vsak, najmanj ena stvar je, ki jo boste prepoznali, če ne drugače, pa iz pripovedovanj drugih. Dejstva so opisana v enostavnem jeziku, ki se lahko približa širši množici, ilustrator Stepančič pa je odlično zaobjel duh tistega časa z ilustriranjem predmetov, ljudi, dogodkov. Če si želite obuditi spomin ali pa se z zgodovino šele spoznati, vam knjigo priporočam v branje.

Ko sem knjigo Osamosvojitev prvič videla na Urškinem IG profilu @booknjiga, je nemudoma pritegnila mojo pozornost. Prepričljive ilustracije in aktualna tematika ob letošnji okrogli obletnice samostojnosti Slovenije so bili dovolj, da sem jo z navdušenjem takoj kupila. Sama sem obdobje osamosvajanja spremljala kot otrok in temu primerni so tudi moji spomini – na plebiscitnem glasovanju sem na ves glas obvestila mamo, da je ati v sosednji kabini obkrožil “da”, spominjam se bučne proslave in zastave na Trgu republike, predčasnega zaključka otroške kolonije zaradi vojne in zaskrbljenih obrazov staršev med pogovori s sosedi. Veseli me, da bom s pomočjo slikovite knjige Osamosvojitev svoje spomine lahko nekoč s ponosom predstavila tudi hčeri.

Eva Zupan Horaček – instagram evasardinasta

Osamosvojitev je tako vsestranska knjiga, da se lahko uporablja kot učni pripomoček ali kot domači učbenik, kadar želite vaše otroke kaj naučiti na zabaven način, lahko pa nam služi tudi kot “spominska” knjiga, na rojstvo Slovenije.

Na knjigo lahko gledamo tudi kot na neke vrste slikani muzej, v njej namreč lahko najdete ilustracije predmetov, ki so del razstave v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Je kot muzej v knjigi, vendar s to razliko, da predmetov ne moremo videti v živo, ne moremo jih enako doživeti. Muzejska razstava v normalnih razmerah omogoča veliko interakcijo z različni razstavljenimi eksponenti, zaslone za upravljanje in poslušanje različnih skladb in zvokov. Vendar nam knjiga, kot je Osamosvojitev, lahko nudi uteho v času, ko so obiski muzejev onemogočeni. Nauči in približa nam lahko marsikaj in to celo na poljuden način, ki ne bo odvrnil ne mlajših ne starejših. Odprite knjigo in poiščite svojezanimivosti – moje so predvsem tiste, povezane s kulturo, umetnostjo, filmi, glasbo … Življenje je kljub vojni in osamosvajanju v zgodovini teklo naprej, tako kot teče naprej še danes. Kaj pa veste, morda bomo nekega dne na današnjo zgodovino (ker je že to, kar pišem, zgodovina) gledali skozi prizmo podobne knjige in razstav.

“Med umikanjem kolone vozil JLA je potekalo tudi snemanje prvega celovečernega filma v samostojni Sloveniji, Babica gre na jug.”
“Februarja 1987 je izšla 57. številka Nove revije, revije kritičnih intelektualcev.”

“Na kresno noč 23. junija 1991 je bila v Ljutomeru prvič podeljena literarna nagrada kresnik. Prejel jo je Lojze Kovačič za roman Kristalni čas.”

Predstavitev knjige na blogu in družabnih omrežjih je nastala v sodelovanju z založbo Miš. Knjigo lahko kupite na njihovi spletni strani – Osamosvojitev.

Spremljajte me še v prihodnjih dneh, saj bo o knjigi potekal še pogovor z avtorico in ilustratorjem, zabaven kviz na instagramu, na youtube kanalu Booknjiga pa bo objavljen celo prvi vlog!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.