Knjige

Dovolite si sanjati svoje sanje

So sanje, ki jih sanjamo, so Sanje, kot založba in so tiste sanje, ki odražajo naše želje, misli, cilje, ki si jih v življenju želimo doseči. V otroštvu sanjamo veliko različnih stvari, vsakič znova se z našim zanimanjem spremenijo tudi naše sanje, kaj bomo postali, ko bomo veliki. Kdaj pa si zares velik? V otroštvu se je to enačilo z odraslim, vendar mislim, da smo veliki takrat, ko dosežemo nekaj, kar smo si že dolgo želeli. Ko se naše sanje začnejo uresničevati. Ko sem bila majhna sem pogosto sanjala, ob belem dnevu, ob knjigah, da bi lahko potovala v sanjske svetove svojih knjig, ki sem jih brala. Bila sem knjigožerec, fantazijsko literaturo sem požirala eno za drugo in sanjala, da bi se lahko preselila v njen svet. Kar se tudi sem! Moje telo je bilo fizično prisotno v prostoru, moje misli pa daleč proč. Bila sem v fantazijskem prostoru besedila, zgodbe, knjige! Sanjala sem z junaki trenutnega branja, čustvovala z njimi in jih imela za svoje prijatelje. Dali so mi tisto, kar sem s preselitvijo iz urbanega na neurbani prostor izgubila – bližino mnogih sošolcev in prijateljev. Bi danes rekli temu, da sem bila zasanjana? Da sem bila v svojem sanjskem svetu in neprizemljena? Mislim, da ni res. Knjige so mi vedno dale tisti širši pogled. Ko zdaj razmišljam za nazaj, se spomnim, da sem si vedno želela biti obkrožena z njimi.

Skozi leta je misel na to malo zamrla. Zamrla pa ni moja ljubezen do branja, ki me je spremljala od osnovne šole, skozi srednjo, do odločitve za študij Primerjalne književnosti. Proti koncu študija mi je bilo težko, kaj bom sploh počela s takšno izobrazbo. Ko sem ugotovila, da bi lahko študirala založništvo, se je v meni spet prižgala tista sanjska iskrica in pričela tleti, do vpisa na podiplomski študij pa se čisto razplamtela in končno sem imela svoj sanjski cilj – dobiti službo v založništvu. Sanje so postale knjige in knjige so postale sanje.

Sanjsko je, da ste blog Booknjiga in mojo znamko tako odlično sprejeli, da ste me med sebi sprejeli tudi založniki, avtorji, prevajalci in predvsem bralci. Po majhnih korakih širim ljubezen do branja, ki se je začelo s tem, da sem navduševala ljudi v svoji okolici. Še zdaj sem presrečna, ko lahko komu posodim svoje knjige in vidim, da bere.  

Na tem mestu bi rada še poudarila, da vas ne silim, da svojim sanjam sledite za vsako ceno. Prevečkrat poslušamo o pregorelosti, izčrpanosti in drugih boleznih. Svoje sanje lahko uresničujete po majhnih korakih, zaradi katerih se vam ni treba izgarati. Bodite previdni in ne nasedajte motu, da je vse možno, le če človek dovolj gara za svoje sanje. Morate se znati ustaviti in pomiriti sami pri sebi, ker nič ne bo pobegnilo. Trudite se po majhnih stopničkah, ki vas bodo pripeljale do vašega cilja.

Človek bi se vprašal, kaj sedaj, ko imaš uspešen sanjski blog in sanjsko službo? Se tvoje sanje tukaj končajo? Sama bi se mu nasmehnila in zagotovila, ne, moje sanje se tukaj ne končajo. Tam, kjer je domišljija, tam sanje še vedno obstajajo. In to uresničljive. Veliko je ciljev, velikih in majhnih, ki so zapisani v moji knjižici in čakajo na svojo izvedbo. Zaupam pa vam lahko, da je ena izmed mojih otroških sanj tudi to, da bi izdala svojo knjigo. Se te sanje lahko uresničijo? Kar nekaj domislic se kopiči v mojih možganih. Naše sanje so pomembne, ker nas ženejo naprej in ne smete jim pustiti, da odtavajo svojo pot. Zadržite jih pri sebi in iztisnite iz njih svoje uresničljive želje na potovanju skozi svoje življenje. Dovolite si sanjati svoje sanje, pa četudi so povezane s tistim, kar je danes po podatkih raziskav v manjšini – če s tem lahko navdušite manjšino v vaši okolici, ste že naredili pomemben korak na poti k uresničitvi.

Bralno Noč knjige 2021 vam želim,

Urška

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.