Knjige

Knjižni izidi leta 2019 – založba Sanje

Začetki leta so tisti, ko ponavadi izvemo, katere nove knjige pridejo k nam. In najbolj zvesti bralci in kupci že brskamo po knjižnih katalogih, da vidimo v katere svetove nas bodo letos popeljale slovenske založbe. Moje objave se sicer že kar dobro prevešajo v marec, ampak za to, da izvemo katere so te knjige, ni nikoli prepozno. Zelo krasno objavo in izbor nam je pripravil že Damjan Zorc na svojih Peripetijah, pri meni pa boste našli tiste moje najbolj izbrane. Nikoli pa seveda ne škodi pogledati tudi v kataloge založb, saj so vam vsem še kako dostopne – če ne v tiskani pa elektronski obliki.

Zaradi obširnih zapisov in dodanih slik, bom naredila več objav razdeljenih v posamezne sklope po založbah, začeli bomo pa z založbo Sanje. Na njihovi Facebook strani sem zasledila, da novinarji čedalje redkeje prihajajo na novinarske konference – pri tem se založbe vprašajo zakaj jih sploh še organizirajo, novinarji pa tako ali tako želijo vse na pladnju, kar se tiče člankov o novostih. Brez skrbi, še vedno smo tukaj knjižni blogerji – premalo opazna skupina, ki se po svojih najboljših močeh trudimo zastopati slovensko knjižno skupnost. Malo sem pobrskala in sicer našla članek z novostmi letošnjega leta v založbi Sanje, ki pa je bil objavljen že decembra – ampak kar dobro povzame glavna dela😊

Sanje so tista založba, ki izdaja sanjske knjige in nič kaj čudno ni, da je ena izmed zadnjih (sicer je bila pred tem zelo promovirana knjiga Dojenje po prvem letu – vendar mene ta tematika ne zanima, saj nisem noseča, otročka pa tudi še bo kmalu) Zrcalka s podnaslovom Zimska zaročenca, avtorice Christelle Dabos. Nekateri jo baje postavljajo celo ob bok Harry-ju Potter-ju, kar pa itak napišejo za skoraj vsako fantazijsko serijo v zadnjem času.

  • Avtorica: rojena na Azurni obali, se preselila v Belgijo, se odločila, da bo bibliotekarka, nakar jo je zajela bolezen. Pisanje ji je pri tem ponujalo pobeg iz bolezenske realnosti. Knjiga Zimska zaročenca je postala Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti.
  • Naslovnica: je enaka izdaji v angleščini, sicer pa tako čudovita, da se je res ne bi splačalo spreminjati. So pa tako čarobno lepe in nežnih barv, da res ne moreš mimo njih. Če še malo analiziram – prepozna se, da gre za fantazijsko književnost, namenjeno širokemu spektru mladih ali odraslih bralcev, poudarek je na naslovu, ne avtorici, ker še nima svetovne slave. Možno, da če bo napisala še kaj knjig, da bo na naslednjih že bolj poudarjali avtoričino ime.
  • Zanimivost: Sanje nam izdajo tudi, da napovedujejo ostali dve knjigi v trilogiji z naslovom Izginuli v mesečini in Spomini Babilona (2020). Spodaj si lahko pogledaš vse tri naslovnice.

V tem letu izide tudi nova Deklica z vžigalicami, z ilustracijami Polone Lovšin. Že od nekdaj je bila to ena mojih najljuuubših pravljic, pa čeprav z žalostnim koncem. Ob njej smo se tudi že kot otroci zavedali, kaj vse imamo, pa čeprav to ni veliko, nekomu lahko pomeni cel svet. In odkar spremljam Polono, vem, da bo svojo nalogo izvrstno opravila. Komaj čakam na izzid!

Urednica Andreja Udovč bo k nam pripeljala še neprevedene zgodnje pesmi Sylvie Plath z naslovom Juvenilia. Mnogo njenih del je še vedno neprevedenih, zato bo prevod zgolj kaplja v morje, ki tako kot njene pesmi ponazarja globino svoje razsežnosti.

Tri Evine hčere so pravkar izšle izpod rok prevajalke Maje Ropret, Elif Shafak pa naj bi letos celo obiskala Slovenijo. In medtem, ko brskam po internetu o avtorici, ugotovim, da je študentska leta preživela v Oxfordu, kjer tudi dokončujem tole objavo😊 naključje? Sedaj si še toliko bolj želim prebrati njeno knjigo.

  • Mnenje: naslovnica naše založbe mi sicer ni toliko pri srcu, vendar pa jo takoj prepoznamo (če se vsaj malo spoznamo😉), katera založba jo je izdala.

Knjige Sally Rooney videvam vsepovsod po Oxfordskih knjigarnah, kar ni nič čudnega, saj je bila za svojo knjigo Pogovori s prijatelji, izdano v letu 2017, nagrajena z nagrado Young Writer of the Year, pri Sunday Times-u. Po knjigarnah že povsod stoji njena nova knjiga izdana v letu 2018, z naslovom Normal People, ki bo brez dvoma tudi uspešnica – ali bo pa tudi pri nas prevedena, pa še ne vemo, fingers crossed.

Še dva zanimiva izida, ki se ju lahko nadejamo sta Velika ilustrirana antologija poezije za otroke, s strani Svetlane Makarovič in Jurijevo čudežno zdravilo Roalda Dahla.

Ne smemo pozabiti pa tudi na zelo pomembna večletna projekta: Zbrano delo Frana Milčinskega Ježka; Marcel Proust: Iskanje izgubljenega časa (prev. Radojka Vrančič); 7 knjig (2019-2012), kar je res hvale vredno.

Torej, tole je bil moj izbor (zelo obširen in s komentarji) letošnjih izidov založbe Sanje – to niso vsi, več si jih lahko še sami pogledate v njihovi elektronski knjižici, pa tudi ne dvomim, da na kakšno vprašanje ne bi z veseljem odgovorili, v kolikor ga imate.

Se za katero od teh knjig zelo veselite?:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.