Pogovori

Pogovor #5: Jasna, ki že od malega rada ustvarja

Jasno sem spoznala že kar nekaj časa nazaj in za vas sva pripravili eno izmed nagradnih iger na moji strani, v kateri sva vam podelili dva knjižna žepka.

Že odkar jo spremljam, je ustvarjalno veliko aktivna, v zadnjem času pa tudi na področju ekološkosti – pri njej boste našli pralne damske vložke. V kolikor pa Jasno tudi boljše poznate, veste, da je ena izmed najbolj toplih in srčnih oseb, ki se trudi narediti veliko dobrega. Tako je hotela tudi v zdaj aktualnem času prispevati pralne maske za obraz, ki so nekaterim šle v nos. Zaradi tega je maske umaknila s spleta, spodaj pa ti razkrivam, kako so izgledale. V nadaljevanju si lahko več prebereš o tem zakaj rada ustvarja, kaj tudi rada bere in kaj priporoča. Njene izdelke najdeš na Facebook strani Ročna dela Jasy – made by Jasy, kjer ji lahko tudi oddaš naročilo za poljuben izdelek.

https://www.instagram.com/p/Brz2N1MljjK/?utm_source=ig_web_copy_link

Kdo je oseba za Ročna dela Jasy – made by Jasy?

Hm…tole vprašanje imam najraje. No nimam…hehe. Kdo je Jasy? Jasy sem jaz. Za tem imenom se skriva Jasna Švagan, večni otrok po srcu, vesela duša, ki obožuje barve in srčkane stvari. Ustvarjalka sem že od plenic ven. Moje prvo ustvarjanje je bilo risanje po klopi jedilnega kota, nato sem v vrtcu usvojila pravljice in od takrat sem ostala v duši princeska, v osnovni šoli sem našla barvice, papir, čopiče in mamine koščke blaga. Mamim šivalni stroj sem »posvojila« na način »pusti me, bom sama«, svoji nepravi barbiki sem zašila vse oblekice. Vsako leto sem narisala vsem božične voščilnice. Že davnega leta 1987, sem risala Snoopyja sošolkam na A0 papir za na vrata sobe in izdelovala iz ostankov usnja mašnice punce v osnovni šoli (takrat je namreč Madonna nosila usnjeno mašnico, zato smo jo hotele tudi me, in to vse isto!). Sosedova babica me je enkrat že v osnovni šoli naučila kvačkati. Mi otroci bivše Jugoslavije smo šli samo enkrat na leto na morje za kakšnih 10 dni, vse ostale počitnice pa smo preživeli pri sosedih, na njihovih vrtovih, na igriščih in v gozdu. Že takrat sem se učila kuhanja in peke in to vse na način »Pusti me bom sama!«.

V srednji šoli sem še naprej vsako leto naslikala voščilnice za vse praznike, zase zašila ravne majice za poleti in izdelovala lutke za nečake in sosede. Tako sem skozi srednjo šolo stvari samo še nadgrajevala, na faksu pa sem zelo zbolela in med triletnim zdravljenjem samo kvačkala in brala (drugega nisem mogla). Po faksu sem naredila še eno diplomo in šla v prvo pravo službo. V tem času sem risala, slikala, šivala, delala nakit in voščilnice, ki so še vedno moja ljubezen. Zamenjala sem že 5 služb, ker sem bila venomer zaposlena kot nadomeščanje nekoga, zato sem šla v PSVP (Podjetno v svet podjetništva) in moja Jasy je splavala na površje. Tam so me seznanili s trgom in spodbujali naj se pokažem svetu. Tako sem sedaj tu. Še vedno se učim, še vedno se veselim, ko zašijem ali izdelam kak nov izdelek. No to je Jasy…vsi ostali podatki niso pomembni, a ne ?

Zakaj šivanje in izdelki, ki jih delaš? (npr. kaj, kdo ti je v navdih, kdaj si pričela…)

Ne vem zakaj so me moji izdelki izbrali. Je pa nekaj, vse kar delam, me zelo pritegne, kar naseli se v moji duši in ne zna več ven. Tako dolgo me grize in muči, da enostavno moram probat. To je očitno nekaj, kar je v meni in mora iz mene ven. Navdih se najde povsod. Pri meni nič ni načrtovano, vse se zgodi sproti in naredi – nastane. Včasih sredi noči dobim idejo in jo grem risat in pisat, da lahko jo zjutraj naredim. Včasih tudi nič ne gre. Najbolj pa sovražim »štancanje«, to pomeni, da nekdo želi več popolnoma enakih izdelkov. Takrat moja duša dobesedno trpi. Vsaj barvo ali vzorec moram zamenjati, da lahko delam naprej z elanom.

Drobižnica
Ovitek za knjigo
Higienski vložek

Koliko časa se že ukvarjaš s šivanjem?

Z ustvarjanjem lahko rečem, da se ukvarjam že 40 let. Resno pa recimo od prvih počitnic na fakulteti, ko sem izdelala 400 voščilnic in sem si zadala, da jih bom vse prodala za božič. In sem jih res prav vse in še nekaj sem jih naredila zraven. Šla sem po vseh podjetjih in so jih kupovali in pošiljali. Takrat vrtci in šole še niso delali za prodajo izdelkov, to je od leta 1993.

Kaj vse ponujaš v svoji ponudbi šivanih izdelkov?

Moji izdelki so različni, od voščilnic za vse priložnosti, vabil, zahval, od nakita najraje delam uhane, prstane in ogrlice, nato sledijo šivani izdelki, ki me v zadnjem času, odkar sem dobila vsa dovoljenja za šivanje ženskih higienskih vložkov, najbolj zaposlujejo. Nato sledijo ovitki za knjige, knjižni žepki, vrečke za knjige, torbe, kazalke, razne toaletne torbice in klobučki… pa še kaj bi našlo. Tudi kvačkane kape, razne živalice kot obeski za ključe, nato sledijo filc obeski in filc denarnice. Pa še sem kaj pozabila…

Kako bi nekomu predstavila svoje delo?

Kako naj predstavim svoje delo? Hmmm, pridi in poglej mojo spletno FB stran in vse bo kristalno jasno, kaj počnem. Najlažje moje delo pokažem, težko je pisanost in raznovrstnost mojih izdelkov komu opisovati. Moji izdelki so za vesele ljudi ali pa za vse tiste, ki želijo, da jim nekaj pisanega in živahnega lepša vsakdan.

Kaj rada bereš?

Zelo rada berem, a nisem hitra bralka. Sem tiste sorte bralke, ki prebere vse pike in vejice in rada uživam v lepih besedah. Rada berem veliko različnega. Najraje posežem po zgodovinskem romanu ali zgodovinski romanci. Saj sem že povedala, da sem princeska po duši J. Rada berem tudi znanstveno fantastiko in kriminalke v stilu Agathe Christie. Ne maram pa ničesar, kjer so opisana grozodejstva in teror. Tudi kaj tehničnega rada preberem, saj sem diplomirala iz energetike na Fakulteti za strojništvo.

Kupljena ali sposojena knjiga?

Nisem izbirčna glede knjig. Veliko berem iz knjižnice, nekaj imam svojih, nekaj pa si jih sposodim pri prijateljicah.

Koliko knjig približno kupiš na leto?

Ne vem koliko knjig letno kupim. Kakšnih 10, lahko še kakšno zraven.

Najljubša knjiga iz otroštva?

Moja najljubša otroška knjiga je Ronja, razbojniška hči. Z njo sem se neštetokrat potepala v mislih po gozdovih… Obožujem to zgodbo.

Katere tri knjige bi v branje predlagala bralcem mojega bloga?

Hmm…a samo 3 lahko izberem? Težka bo:

  1. Pet jezikov ljubezni: Gary Chapman (založba Družina)
  2. Sirota iz Lowooda: Charlotte Bronte
  3. Nesrečniki (Les miserables): Viktor Hugo
  4. Ronja, razbojniška hči: Astrid Lindgren in
  5. Velika slovenska kuharica

Tako to so moje najljubše knjige. Žanri so pomešani, a vse dajo veliko. Mogoče te bo presenetila kuharica, ta je tukaj zato, da se lahko vsak od nas nauči kaj enostavnega in zdravega skuhati.

Hvala za intervju. Upam, da sem zapisala kaj uporabnega. Pa lep pozdrav, Jasna.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.