Dogodki

Letošnja Prepišna Literatura je posvečena esejistiki

Vsako leto sem si zaželela, da bi se udeležila festivala, ki ga pripravlja LUD Literatura. Nikoli se mi ga ni uspelo udeležiti v živo (ker so že takrat prenašali hkrati tudi preko spleta, za kar sem bila izredno hvaležna, da sem jih lahko poslušala), letos pa sem bila celo povabljena k sodelovanju! Festival letos organizirajo že osmo leto zapored, prvič pa se je moral v celoti preseliti na splet. Poimenovali so ga Brez bližnjic in posvetili esejistiki.

Nepredstavljivo je, da smo še lani lahko “Nakratke” (kratka 10 minutna predavanja) poslušali v živo, da smo sedeli v udobnem naslanjaču in je pred nami bila publika, ki je poslušala predavatelja.

Nepredstavljivo je, da so se lani s festivala javljali iz Intimne čitalnice, ki je postregla z branji v intimnem in domačem vzdušju.

Veliko festivalnih dogodkov se je po uradnem delu nadaljevalo ob kozarčku ali dveh, z debatami, ki so se nadaljevale in spontano odprle.


Všeč mi je, da je letošnje leto posvečeno esejistiki, tudi iz tega vidika, ker sem jo letos res “posvojila” kot svoje branje. Našla sem se v Nezbranem delu, v Arheologiji sedanjosti, v Knjigi, ki smo jo vendar vsi prebrali in tudi v Kozmologiji. Odlično je, da so se pri LUD Literaturi odločili letošnji festival posvetiti eseju, povezovanju bralca in esejistike. Na njihovem youtube kanalu ne zamudite aktualnega Rožančevega nagrajenca, “Nakratke” (v njih boste našli tudi mene!) in eseja v pripovedovani obliki. Če ste mislili, da bodo govorili samo o literarnem eseju, ni tako, poslušali boste lahko tudi o filmskem eseju.

Res sem bila izjemno vesela in počaščena, da sem bila lahko povabljena k sodelovanju na Prepišni Literaturi in upam, da vam bo moje kratko predavanje v užitek in razmislek. Premierno si ga boste lahko ogledali na youtube kanalu LUD Literature, 9. 12., ob 17. uri – tukaj.


Preostali program

Uvertura: Prepišni Prišleki: berejo Muanis Sinanović, Maja Vidmar, Peter Semolič, Ana Svetel, Marko Golja in Lucija Stupica

Ponedeljek, 7. 12.

  • 17.00 Nakratki 1 (kratka predavanja o esejistiki): Muanis Sinanović in Robert Kuret

Torek, 8. 12.

  • 17.00 Nakratki 2 (kratka predavanja o esejistiki): Urban Vovk in Esad Babačić
  • 19.00 Pripovedovani esej: Špela Setničar in Ana Svetel

Sreda, 9. 12.

  • 17.00 Nakratki 3 (kratka predavanja o esejistiki): Mojca Pišek in Urška Bračko

Četrtek, 10. 12.

  • 17.00 Nakratki 4 (kratka predavanja o esejistiki): Anja Banko in Jasmina Šepetavc
  • 19.00 Prepišni Četrtkovci (bralni klub poezije revije Novi zvon), Zarja Vršič, Nina Kremžar in Veronika Šoster o zbirkah Petra Semoliča, Maje Vidmar in Muanisa Sinanovića

Petek, 11. 12

  • 18.00 Pripovedovane Stopinje: Katarina Nahtigal in Maša Budič

Naročite se na youtube kanal LUD Literature, da boste obveščeni o novih premierah.

Označite se na facebook dogodku Prepišna Literatura, da zagotovo ne spregledate kakšnega dogodka. 🙂

Obljubim, da še letos pride objava o prebranih esejističnih knjigah, če pa si jih kdo želi prebrati, pa ni prepričan, katera bi bila primerna zanj, naj me “pocuka za rokav”.

Festival Prepišna Literatura je del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.