Dogodki

Koncert za navdušence knjig in filmov Gospodar prstanov & Hobit

Vsakič znova me preseneti, da imamo v Sloveniji kar veliko oboževalcev fantazije. Ne glede na to, kolikokrat se govori, da nas je malo, na dogodkih dokažemo, da nas ni. In če smo morali po svojo dozo navdušenja nad svetom Gospodarja prstanov in Hobita (npr. na Novo Zelandijo ali pa kam bližje) do sedaj oditi v tujino, nam tokrat ni bilo treba. V okviru 70. Festivala Ljubljana se je prejšnjo sredo odvil koncert z glasbo iz omenjenih filmov, povezovalec in zvezdniški gost koncerta pa je bil sam igralec Bifurja William Kircher. Akademski simfonični orkester Hmelnicke filharmonije (iz Ukrajine) je igral pod taktirko odličnega Tarasa Martinika. V dveh urah in pol so zaigrali precejšnje število skladb, ki jih je za filme ustvaril Howard Shore. Za slovenske navdušence dobra uvertura tudi v dolgo napovedano serijo The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Sama sem se prvič udeležila koncerta, na katerem je bilo možno poslušati glasbo iz filmov, zato sem imela zanj kar velika pričakovanja. Všeč mi je bilo, da je bil koncert zasnovan izjemno dinamično, na začetku so zaigrali skladbo, nato se je prišel predstaviti William Kircher, ki je v vmesnih postankih napovedoval skladbe, pripovedoval zgodbo (GR ali Hobita), da je bilo lažje umestiti samo skladbe in pripovedoval anekdote s snemanj Hobita. Na treh zaslonih nad orkestrom so se primerno vrteli motivi, vmes pa so parkrat pokazali tudi Christopherja Leeja, ki je povedal nekaj močnih stavkov. Še največ navdušenja se je zdelo, da so poželi igralci na dude. Malce odveč je bilo na tem koncertu vključevanje občinstva v sam koncert (z učenjem hoje škratov), saj je to razbilo samo dinamiko koncerta.

Kircher je v eni od svojih prigod povedal, da so pred snemanjem morali vsi škrati hoditi na škratji bootcamp, kjer so se morali naučiti vse, govora, hoje, bojevanja,… vse skupaj pa je trajalo kar deset tednov! V največjo čast pa mu je bilo, da je lahko igral skupaj z Ianom McKellenom.

Igralec je sicer odlično povezoval različne glasbe med seboj, dirigent in orkester pa sta svoje delo opravila brezhibno (vsaj za moje poslušalsko uho, profesionalni pevci in glasbeniki bi seveda lahko povedali drugače). Malce slabše se mi je zdelo petje Johanne Krumin, za katero se mi je zdelo, da nima dovolj širokega razpona za nekatere pesmi (seveda je v bok z Enyo ne moremo postaviti). Zanimivo je, da so se odločili pričeti z glasbo iz Hobita, potem so pa med samim koncertom kar malo menjavali med filmom, morda je tudi zato vse skupaj izgledalo malce raztreseno. In čeprav si je Howard Shore v glasbi za Gospodarja prstanov in Hobita pomagal s t.i. letimotivom (vodilni motiv), tega ni bilo začutiti v sami zgradbi koncerta. Morda bi mu drugačna zasnova dala večjo težo. Nekateri naslovi, ki smo jih lahko poslušali so bili I See Fire (Ed Sheeran), May It Be (Enya), The Last Goodbye, Into the West, The End of All Things, The Eagles, The Treason of Isengard in mnoge druge.

Give a man power and he will a use it. Voltaire

Ta slaven rek je uporabil Christopher Lee v enem od svojih govorov preko ekrana.

Vendar je bilo čudovito poslušati glasbo iz Gospodarja prstanov in Hobita v živo v tako krasnem ambientu kot so Plečnikove križanke. Sreda je bila popoln dan za to, ob 17. uri nas je še obsvetljevalo sonce (proti koncu žal orkestru v obraz), veter je pihljal in po zraku nosil majhne delčke, kar je vse skupaj delalo naravnost čudovito. Zvok se je lepo razširil med občinstvom na katerikoli strani si sedel. Med njihovim igranjem si lahko slišal šumenje dreves in videl plapolanje zastorov ter se miže zatopil v poslušanje glasbe, žal pa nas je enkrat zmotil tudi hrup rešilca (na srečo glasbenike ni!). Predvidevam, da je večerni termin prišel še do bolj fantastičnega izraza.

Drugi del po odmoru se je zaključil bolj energično in v meni vseeno pustil malce boljši občutek, kot sem sprva mislila in ni mi žal, da sem se udeležila koncerta. V Sloveniji imamo malokrat priložnost za kaj takšnega. Odlično se mi je zdelo, da je ekipa Festivala Ljubljana ljudi opozarjala na prepovedno fotografiranje in snemanje, saj tako nismo pred sabo gledali samih ekrančkov. Pravi oboževalci so lahko na dogodku kupili tudi podpis igralca, fotografijo z njim ali program (vsaka posamezna stvar pa je bila 10 €), vendar pretiranega zanimanja za to nisem videla.

Vsekakor je bil to koncert, ki ga navdušenci knjig in filmov nismo smeli zamuditi. Po mnenju o koncertu sem povprašala še dve ljubiteljici (hvala vama za mnenji!), njuni mnenji pa si lahko preberete spodaj.

Koncerta filmske glasbe Hobita in Gospodarja prstanov sem se neizmerno veselila in pričakovanja so bila seveda zelo visoka, čeprav se tudi zaradi delne glasbene izobrazbe zavedam, da je snemalni studio eno, dvorana na prostem pa drugo. In da sta na svetu samo ena Enya ter Annie Lennox. Z dogodka sem odšla overall zelo overwhelmed, ker si niti v sanjah nisem mislila, da bom kdaj v živo poslušala napeve, ki mi toliko pomenijo. Ker vsak #truefan ve, da ne gre samo za filmsko glasbo. Ampak za vse, kar nam ti napevi obudijo zraven. Kolikor se cheesy sliši, so mi začele solze tiho teči že ob prvih taktih Šajerske. In z različnimi premori so tekle celotnih 2,5h koncerta z pogosto pridružitvijo “vseh kocin pokonci” ali mravljincev ob vrhuncih odličnega zborovskega petja. Najljubši? The End of All Things.

Ana, IG: @mamainljubljana

Koncert filmske glasbe iz Hobita in še vedno dihjemajočega Gospodarja prstanov je zagotovo v Križanke prinesel čarobnost, napetost in vse, kar odlikuje vseh šest filmov Tolkienovega sveta. Harmonija zbora in orkestra je bila popolna, vtis pa je zaokrožila tudi solistka. Ker pa sem nekoliko ‘zatežena’ kar se tiče izvedbe… kolikor so bilo njeno petje vrhunsko, se mi je zdelo, da sta ji The Last Goodbye in I See Fire povročali preglavice. Kljub temu je bil koncert izvrsten, William Kircher pa je s svojim povezovanjem in prigodami iz zakulisja snemanja filmov zagotovo popestril dogodek in nasmejal nemalo gledalcev.

Manca, IG: @zgodovinske_knjige

Za vse, ki ste koncert izpustili, pa poiščite filmsko glasbo na youtube (ja, seveda ni enako!) in si jo kdaj spustite v ozadje vaših opravil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.