Dogodki

Sejem na zraku od blizu in skozi objektiv

Fotoreportaža z mestnega parka, ki enkrat letno postane knjigarna.

Piše: Karmen Petric – Aconita Umbra
Foto: Silva Benović  –  Silva B foto

Pravljična kulisa in živahen utrip

Foto: Silva Benović, Silva B foto

Predstavljajte si pomladno jutro, postavljeno v park Zvezda in vrste stojnic, ki se šibijo pod težo pisanih platnic. Sobotno nebo jasno, brez dežja in oblakov, kot naročeno za praznik knjig. Ob deseti uri 22. aprila, na dan pred Svetovnim dnevom knjige in avtorskih pravic, so prvi toni Brencl bande otvorili najprijetnejši knjižni sejem v središču Ljubljane: Sejem na zraku. Slednjega je »v skladu s tradicijo, nakupovanja in podarjanja knjig,« v sodelovanju s skupnostjo založnikov in založnic, že sedmič zapored – oz. tretjič ob Svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic – organizirala pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

            Tudi letos je bil sejem praznik in »odlična priložnost, da smo se z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig skupaj poklonili trudu, ki je vedno znova vložen v to, da lahko beremo toliko odličnih knjig.« Obisk je bil dober kljub splošni draginji in povišanju cene tiskovin. Gneča pred stojnicami pa kazalnik zavednosti, da nam ni samoumevno, da v slovenščini beremo toliko dobrih knjig.

Bogat program

Ljubljanski park Zvezda je tokrat nastanilo skoraj petdeset založb, na sejemskem odru pa smo lahko preko celega dne prisluhnili pogovorom in predstavitvam novitet s knjižnega trga. Predstavili_e so se: Dora Kaštrun: Žabci (VigeVageKnjige), Vinko Moderendorfer: Samota (Založba Goga), Jernej Sever, Nina Kokelj: Legenda o varuhih življenja (Založba Vida), Lucijan Zalokar: Dirka od bloka do drevesa: morala, doping in nevednost (Založba UMco), Evelio Rosera: Vojske (založba /*cf) ter Metod Pevec: Greh (Mladinska knjiga). Opoldne so se na odru poklonili, nedavno preminuli, hrvaški pisateljici Dubravki Ugrešić. In memoriam so odlomke besedil brale: Tanja Božić, Dijana Matković, Lidija Dimkovska in Đurđa Strsoglavec. S Svetlano Slapšak se je pogovarjal Sašo Puljarević. Uredništvo Društva goriških humanistov je kasneje predstavilo novo tematsko številko revije Razpotja: Ritual. Ob devetnajstih so nam, z improviziranim ozvočenjem, brali poezijo avtorji in avtorice založbe Črna skrinjica, povezoval pa jih je Dejan Koban. Ob sočnem zahodu pa smo s pesniškim recitalom Vse.mir.je vstopili v Noč knjige, ki prav tako tradicionalno poteka 23. aprila, v organizaciji založbe Sanje. Praznovanje je zaključil koncert Alje Petric.

Koncert Alje Petric. Foto: Silva Benović, Silva B foto

Povezana skupnost

Bralce so širokih nasmehov in obloženih stojnic, z najboljšim, kar lahko ponudijo, pričakali založniki, avtorji in ustvarjalci knjig. Organizatorji so poskrbeli, da je bil Sejem na zraku široko dostopen vsem. Pripravili so sejemske popuste, številni založniki pa so bili na voljo tudi za pogovore in ugodna ter kakovostna bralna priporočila.

            V pisani množici obiskovalcev smo se srečevale z bralci tudi ustvarjalke vsebin o knjigah. Svoje vtise o prebranem smo predebatirale z obiskovalci, si v sproščenem vzdušju izmenjale­ ideje za bralne sezname in si seveda, podarjale knjige vse tja do desete ure zvečer.

Foto: Silva Benović, Silva B foto
Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport. Foto: Silva Benović, Silva B foto
Črna skrinjica. Foto: Silva Benović, Silva B foto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.