Knjige

4 ideje za knjižno darilo

Predstavljam vam štiri knjige, ki so izjemno primerne za darilo ob različnih priložnostih. Približujemo se tudi koncu letošnjega leta in različnim praznikom obdarovanja (pa Slovenskemu knjižnemu sejmu!), zato je ta objava še toliko bolj koristna. Sedaj verjetno razmišljate, pa saj so vse knjige primerne za darilo! Ja, seveda so, vendar imajo ljudje ponavadi kar precej težav pri izbiri: kaj obdarovana oseba rada bere, kaj je že prebrala, katere knjige že ima doma in katerih še ne? Ali morda bere manj kot drugi ali pa ji želite podariti nekaj “univerzalnega”, kar bo lepo izgledalo na polici, ampak jim hkrati ob branju tudi pogrelo srce? Potem ne iščite več in si oglejte moje štiri predloge 🙂


Saša Pavček: Zastali čas (ilustrirala Mateja Kavčič, Mladinska knjiga, 2021)

Saša Pavček nam je predvsem poznana po svojih gledaliških in televizijskih vlogah, vendar je poleg tega tudi pesnica, dramatičarka, esejistka in profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 2010 je izšla njena prva pesniška zbirka z naslovom Obleci me v poljub. Zastali čas je tako njena druga pesniška zbirka.

V njej je 40 pesmi, ki so neenakomerne razdeljene na 5 različnih sklopov: Zastali čas, Luč breztežna, Žalostinke za mamo, Korzet besed ter Geste in katarze. Njene pesmi so prepredene z motivi narave in posvečene ljudem, ki so jo in jo obdajajo, mami, babici, očetu, prijateljem, gledališčnikom, bratu, teti in tudi živalim. Vendar so tako univerzalne, da se v njih lahko najdemo tudi bralci. Knjiga je lepo oblikovana in minimalistično opremljena z ilustracijami Mateje Kavčič: na določenih straneh so motivi rož, rastlin, posušeni listi. Zanimivo je, kako ilustracije odražajo duh pesmi, ponazarjajo čas, ki zastane v njih, a vendar mineva. Iz pesničinih pesmi veje nostalgija po pretekih časih, dogodkih, osebah. Čeprav pesmi na trenutke delujejo žalostne, nas vseeno napolnijo s toplino. Prijetne so za naključno branje – potegnimo jih lahko iz police, preberemo naključno pesem in jo postavimo nazaj.

Nadela sem si tvoje biserne uhane.
Porinila skozi mečici.
Na vsaki strani dve kapljici krvi.
Zate, mama.
Zdaj sem ranjena kot ti.
Enako me boli.
Biseri so rožnati.

Biseri, str. 54

Moji najljubši iz zbirke sta Dve pesmi za Jerneja Šugmana. Knjiga je primerna za darilo mladim odraslim, odraslim in starejšim. Še posebej boste z njo razveselili svoje sestre, mame, babice ali prijateljice.

Marta Bartolj: Tam se srečava (založba Miš, 2021)

Marta Bartolj je ilustratorka in avtorica knjig. Diplomirala je na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani ter magistrirala po bolonjskem sistemu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Za svoja dela je prejela že številna priznanja in nagrade.

Ko sem se odločala, da bom naredila to blog objavo s knjigami primernimi za darilo, Tam se srečava še nisem odprla in prebrala. Najprej sem mislila, da gre z pesmi, nato pa ugotovila, da je nekakšen hibrid med slikanico in pesmimi. Vsebuje izredno poetično besedilo, premišljeno umeščeno med ilustracije ter bralcu zastavlja različna vprašanja, vendar mu na njih ne ponudi odgovorov. Niz vprašanj, ki vam jih zastavi knjiga, delujejo malce filozofsko, vendar vas v teh hitrih časih spodbudijo, da se zaustavite in razmislite. Na nežnih ilustracijah si lahko spočijete svoje oči in se zazrete v svoje doživljanje.

Kje vstanejo sanje, dišeče po cvetju
in medu, da jih utelesi žejno srce?
In kje vzniknejo more, črne kot
oglje, butajoče kot morje, ki s silno
močjo ugasnejo dan?

Čeprav knjiga deluje kot slikanica, pa je s svojo vsebino bolj primerna za starejše. Morda tam nekje od mladih odraslih naprej.

Bina Štampe Žmavc: Drobne pesmi (ilustrirala Andreja Peklar, KUD Sodobnost International, 2021)

Bina Štampe Žmavc je slovenska pesnica, pisateljica in dramatičarka. Že v gimnaziji se je intenzivno ukvarjala s pisanjem poezije, urejala šolsko glasilo in delovala v gledališkem krožku. Ustvarila je vrsto odmevnih in nagrajenih predstav za otroke. Piše za otroke, mladino in poezijo za odrasle. Prejela je že vrsto odmevnih nagrad, med njimi desetnico, večernico in zlatnik poezije za svoj življenjski pesniški opus.

V knjigi boste našli 33 pesmi, različnih dolžin in tematik. Opazno je, da Binine pesmi prevevajo narave, rože in drugi pojavi. V njih dostikrat uporabi stara domača poimenovanja, ki pesmim dajejo posebno žlahtnost. Iz nekaterih veje osamljenost, iz drugih sreča, iz tretjih življenje. Večina pesmi je svetlih in pozitivnih, s svojo temačnostjo izstopa zgolj ena: Otroci pod temno zvezdo, ki je posvečena otrokom holokavsta. Pesnico dejanja tistega časa še vedno preganjajo in je svoje občutke prelila v pesem. Vsaka od pesmi je pospremljena s čudovitimi, tenkočutnimi in občutenimi ilustracijami Andreje Peklar, ki se je ilustracijam posvetila s posebno pozornostjo in v njih poskušala ujeti duh vsake izmed pesmi, zato celotna zbirka deluje kot dovršena celota in je čudovito darilo. Vanj se bodo obdarovanci ali obdarovanke zagledali že na prvi pogled, najprej vizualno in nato še vsebinsko.

Tiho na gozdni poti
ciklame
so zadišale
kot vonljiv žamet.

Cvet je na dlani
barčica rožna,
kot da pojejo dalje,
pesem otožna.

Jesenske ciklame, str. 50-51

Knjiga je primerna tudi za mladino, vendar jim bodo morda katere pesmi na začetku pretežke. Vendar nič hudega, zbirka pesmi je tako brezčasna, da jo še vedno lahko berejo v odrasli dobi.

Kobi Yamada: Poskušaj (ilustracije Elise Hurst, založba BP, 2021)

Kobi Yamada je najbolje prodajani avtor New York Timesa in pisec mnogih navdihujočih knjig, namenjenih tako otrokom kot odraslim. Za svoj uspeh se lahko zahvali tudi neverjetnim in radodarnim učiteljem v svojem življenju. Je izvršni direktor družbe Compendium, v kateri čudoviti ljudje delajo čudovite stvari.

Na svojem blogu sem vam že predstavila eno izmed njegovih knjig z naslovom Mogoče. Ta in mnoge druge so izšle pri založbi BP, kjer lahko najdete še več navdihujočih vrstic. Poskušaj je slikanica in zgodba z zelo močnim besedilom. Ravno včeraj sem očetu, ki je dvomil vase, poslala dve fotografiji besedila iz zgodbe ter s odločila, da tudi tole knjigo uvrstim na tale seznam. Zato, ker je besedilo tako univerzalno, kdo od nas ni že kdaj dvomil vase? Kdo je kdaj poskušal, vendar prehitro obupal? Kdo je imel okoli sebe ljudi, ki so ga navdihnili in spodbudili? Ravno to bo naredila ta knjiga. Tudi mene je! Hkrati pa ima čudovite ilustracije, ki odlično ponazorijo in včasih delujejo kot nedokončane, kot zamisli, ki se nam utrjeno, kot hobiji pri katerih prehitro obupamo. Ne obupajte.

“Ah, ja.” Pokimal je. “Če ničesar ne narediš,
se počutiš varno, toda vse ostaja enako.
Če ničesar ne narediš, potem manj izkusiš,
manj ljubiš in se manj naučiš.”

“Strah pred neuspehom je najbolj strašljiv in večino ljudi
odvrne od tega, da bi se nečesa lotili. Edina možnost, da
greš tja, kamor si želiš iti, je, da narediš korak v tej smeri.”

“In najboljši način za to je, da ga narediš takoj.”

Knjiga je namenjena tako otrokom (morda bo potrebno več razlage) kot mladini in odraslim. Še posebej boste z njo vzpodbudili ljudi, ki morda dvomijo vase in v svoje morebitne neuspehe.


Zahvaljujem se založbam Mladinska knjiga, Miš, KUD Sodobnost International in BP za recenzijske izvode. Izbor knjig za to objavo je moj in nikakor ni pogojen s strani omenjenih založb. Povezave na naslovih so zato, da knjige lažje najdete in ne zato, ker bi od njih jaz kaj imela. Kupite knjigo za darilo 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.