Dogodki

Festival, ki s svojo literarno vsebino ne razočara: Prepišno uredništvo

Po lanskem sodelovanju na Prepišnem uredništvu, ki je potekal v celoti v e-okolju, se letos festivala lahko ponovno nadejamo v fizični obliki. Grozno se sliši, da moramo festivale sploh ločevati na ti dve različni pojavnosti, vendar je takšna naša realnost. Kot verjetno že veste, bo Slovenski knjižni sejem ponovno v celoti na spletu, zato je Prepišno uredništvo vaša priložnost, da zaužijete vsaj nekaj kulturno literarne scene in se ga udeležite. Na vseh dogodkih bodo seveda na voljo tudi knjige založbe LUD Literatura, ki festival tudi organizira.

Za letos so si zastavili danes še kako aktualno temo z naslovom: BO LITERATURA SPLAVALA PO VODI? in si tako zadali izziv povezovanja kulture in okoljske problematike. Festival bo potekal od torka 16. novembra do petka 19. novembra, našli pa ga boste v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna.


LUD Literatura o festivalu

Nad vsemi krizami današnjega dne se kot zlovešč obstret pne tista, ki zadeva občo planetarno prihodnost: okoljska. Pitna voda, simbol zdravega življenjskega okolja, nikakor ni več samoumevno dejstvo, temveč dobrina, ki bo v naslednjih desetletjih narekovala geopolitične premike, medtem ko bo dvigovanje gladin oceanov prerazporedilo poselitev in zahtevalo vzpostavitev novih načinov sobivanja. Kakšno pozicijo v odnosu do teh sprememb zavzema literatura?  Je zmožna odzivanja na hitro spreminjajoče se razmere? Fascinacija nad utopijami in distopijami je v literaturi prisotna od nekdaj. Toda ali lahko literatura pripomore k okoljski odgovornosti? V burnih obdobjih zgodovine je pogosto rabila kot svarilo ali budnica, a ob tem se postavlja vprašanje nevarnosti moraliziranja, banalizacije, ideologizacije in posploševanja. In kako naj ob vsem literatura, da ne bi splavala po vodi, ohrani lastno avtonomijo?

Na dogodkih, ki bodo letos potekali v živo, bomo spregovorili o razmerju med literaturo in okoljskimi spremembami. H kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, povabili različne profile avtorjev, ki delujejo na presečišču med znanostjo in umetnostjo, prepustili se bomo pripovedovanju pred-apokaliptičnih zgodb, debatirali o podnebju romana in se sprehodili med glasovi v valovih. Na festivalu bo gostoval tudi Knjigogled, ki bo tokrat posvečen kultnemu Iztrebljevalcu. Večina dogodkov bo kasneje dostopna na Youtube kanalu LUD Literatura.

Program

Spodaj si lahko ogledate tudi festivalski program in vidite na katerih dogodkih se lahko srečamo (oziroma si vsaj želim, da mi jih uspe obiskati) 😉 Tiste, ki se jih bom udeležila, bom označila z modro barvo.

Uvertura v festival: Prepišni Prišleki, 2. 11. 2021 ob 19. uri
LUD Literatura na prepih postavlja najnovejše avtorje in avtorice iz knjižne zbirke Prišleki.
Berejo: Davorin Lenko, Franci Novak, Teja Močnik, Jernej Županič, Arjan Pregl in Klemen Kordež.

Utrinka z dogodka:

torek, 16. 11. 2021

  • 13.00 Glasovi med valovi (zvočni sprehod ob Ljubljanici: za optimalno doživetje dogodka priporočamo pametni telefon in slušalke): Špela Setničar prebira tekste Jerneja Županiča, Maje Vidmar,  Muanisa Sinanovića, Petra Semoliča, Arjana Pregla in Primoža Čučnika
  • 17.00 Nakratki 1 (kratka predavanja): Aljaž Krivec & Tonja Jelen
  • 18.00 Podnebje romana: med posameznikom in civilizacijo (pogovor): Andrej Blatnik, Anja Radaljac, Muanis Sinanović

sreda, 17. 11. 2021

  • 17.00 Nakratki 2 (kratka predavanja): Tina Bilban & Jasmin B. Frelih
  • 17.45 Okoljska (foto)intervencija z nagrado
  • 18.00 Nakratki 3 (kratka predavanja): Denis Škofič & Tomaž Grušovnik

četrtek, 18. 11. 2021

  • 17.00 Nakratki 4 (kratka predavanja): Monika Manfreda & Boris Kolar
  • 18.00 Prepišni Četrtkovci (bralni klub revije Nebulae): Alex Kama Devetak, Nina Kremžar, Zarja Vršič

petek, 19. 11. 2021

  • 18.00 Knjigogled v živo: Iztrebljevalec (pogovor): Ana Geršak, Robert Kuret, Veronika Šoster
  • 19.30 Pred-apokaliptične zgodbe (pripovedovalski večer): Katarina Nahtigal & Maša Budič

LUD Literaturo najdete na spletni strani, facebooku in instagramu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.