Knjige

Založba Malinc in Lepa Grizelda

Z založbo Malinc sem se prvič srečala preko zapisov gdč. Knjige (Pravico imaš reči NE, Rdeči zvezek, To ni knjiga o seksu so nekatere izmed njih), ki je že pisala o njihovih knjigah.

Drugič sem z njimi spoznala v živo na Slovenskem knjižnem sejmu, kjer sem kot delala kot urejevalka vsebin za razna omrežja. Takrat sem tudi dejansko spoznala, da niso »navadna« založba. Obstajajo od leta 2012 in od takrat se trudijo za večjo književno raznolikost. Dejansko nisem vedela, da izdajajo dvojezične knjige povezane s špansko kulturo, kar je res pohvale vredno, sploh na tem našem majhnem založniškem področju. Posebno skrb namenjajo tudi temu, da izdajajo knjige primerne za osebe z disleksijo in jih opremljajo z didaktičnimi materiali. Več o založbi v rubriki intervjujev (upam, da bo do nje prišlo!).

Tokrat malce več o knjigi Lepa Grizelda in njeni avtorici ISOL. Njeno pravo ime je Marisol Misenta in je argentinska avtorica, ilustratorka in pevka. Za svoje delo je prejela nagrado Astrid Lindgren Memorial Award ( = največja nagrada za otroško literaturo).

Njena slikanica ni navadna slikanica in marsikateremu otroku morda ne bo všeč – že zaradi slik in zaradi vsebine. Meni je bila smešna in zanimiva, takih slikanic sigurno nisem nikoli brala v otroštvu, oziroma mi jih mami ni. V njej je opisana princesa Grizelda, ki je bila tako lepa, da so zaradi nje izgubljali glave. Ne dvomim, da se ne bi kakšen odrasel takoj ustavil pri imenu Grizelda in si mislil, da nekdo s takim imenom pa že ne more biti tako lep. Vendar ne otroci. Vsaj tako mislim. To boste morali povedati tisti z otroki. Ampak ja, zakaj slikanice ne morejo biti drugačne. Z vsebino in slikami. Takšna je Lepa Grizelda.

  • Prelistaš jo lahko na naslednji povezavi.

Tale slikanica je odpotovala že do drugih vrat – k moji sošolki iz osnovne šole in njenima hčerkama, njihovo mnenje pa si boste kmalu lahko prebrali tudi v novi mini rubriki Prijatelji berejo. Pri založbi Malinc lahko še tri njene knjige: Poredni petit , Kulturna izmenjava in Družinska skrivnost (vse tri z nagrado Zlate hruške)

Avtor besedila: Isol

Naslov: Lepa Grizelda

Naslov izvirnika: La Bella Griselda 

Ilustracije: Isol

Prevod: Barbara Pregel

Dvojezična izdaja: slovensko – španska

Cena: 18,00€, ob nakupu na spletni strani 16,44€. (s 10% popustom)

Ker je danes mednarodni dan knjig za otroke, naj bo temu posvečena tudi tale objava. Berite skupaj z otroki, čimveč kolikor lahko, saj po raziskavah prav to iz njih naredi bodoče najstniške in odrasle bralce:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.