Knjige

15 bralnih predlogov knjižnih vplivnic

Odločila sem se, da na en virtualni kupček izberem bralne predloge knjižnih vplivnic (pa kaj pol, če nimamo 10 tisoč + sledilcev, še zmeraj vplivamo na svoje!). Naj kot zanimivost povem, da sem jim dala prosto izbiro, nobena pa si ni knjige “rezervirala” vnaprej, tako da smo res vsaka izbrale drugačno knjigo, niti ena si ni isto. Gre za 15 odličnih bralnih predlogov, med njimi trije domači avtorji, dva v angleščini in deset predlogov prevodne literature. Podrsaj navzdol in si preberi naše predloge, ki ti lahko krajšajo čas, vzpodbudijo razmislek ali pritegnejo k debati na naših omrežjih.

Neja, Neja bere – Matt Haig: Notes on a Nervous Planet

Priročnik za osebnostno rast, ki pa je mnogo več kot to. V prvi vrsti je Notes on a Nervous Planet kritika sodobne potrošniške družbe in kapitalizma. Kritika pohlepa, večnega norenja in hitenja in predvsem ostra kritika filozofije družabnih omrežij. Knjiga osvetljuje skrite pasti socialnih omrežij in opozarja, da lahko pretirana uporaba vodi v anksioznost, tesnobnost, depresijo, celo zasvojenost. Zato je po mojem mnenju to knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak. Vsak, ki ne razume sveta v katerem živimo. Vsak, ki ga razume, a bi ga rad spremenil. Vsak, ki se počuti izgubljenega v tej hitri in kaotični sodobni družbi. Vsak, ki mora spoznati, da je srečo mogoče najti le znotraj samega sebe.

Nejine zapise poišči na blogu: Neja bere in instagram profilu nejabere.


Sandra, Do zadnje strani – Tommy Orange: Tam tam

Izšlo leta 2019 pri založbi Hiša knjig, v prevodu Ljubice Karim Rodošek.  

Pisatelju je prvenec med drugim prinesel nominacijo za Pulitzerja, predvsem pa je z njim v ameriško literaturo vnesel avtentičen glas ameriških staroselcev, ki razbija stereotipe. Rdeča nit romana je bližajoči se Veliki oaklandski pow wow, festival, ki proslavlja staroselsko kulturo. Zgodbo pripoveduje kar dvanajst likov, ki so povezani ali sorodstveno ali preko družbenih težav, ki jih pestijo. Orange skozi zgodbo spretno izpostavlja današnje sistemske probleme staroselcev: potisnjenost na družbeni rob in v rezervate, alkoholizem, depresivnost, nasilje, izgubljenost in nevidnost v sodobni družbi. S pestrim naborom likom (katerim je sicer res potrebno slediti s precej koncentracije) lahko tako pokrije zelo široko paleto tem, ki so med seboj neizbežno povezane. Roman krona izvrsten uvodni prolog, v katerem Orange na nekaj straneh neusmiljeno izpiše preteklost in sedanjost ameriških staroselcev ter pouči bralca, ki mu je ta del krvave ameriške zgodovine morda neznan.

Sandrine zapise lahko spremljaš na instagram profilu dozadnjestrani.


Patricia, Na valovih vrstic – Samantha Young: Bostonske noči

Izšlo leta 2019 pri založbi Učila International, v prevodu Katje Jeraj Valentinčič.  

Ava Breevort je zapeljiva in samostojna ženska, ki se zna postavljati s svojimi čari. Zaposlena je kot notranja oblikovalka pri uglednem podjetju. Po opravkih v Arizoni se vrača v Boston. Na letalu ji sedež zasede domišljavi Škot, a je let odpovedan. Na nadomestnem letu pa se spet prikaže ta privlačen a neznosen Škot, ki dobi sedež poleg nje. Med njima je prava erotična napetost, kateri prej ali slej podležeta. Caleb gre v Boston službeno in želi si, da bi se lahko zabaval z Avo. To se ji ne zdi nič takega, saj se sovražita in njegovo bivanje je zgolj začasno. A ko Caleb ostane v Bostonu za stalno se mora Ava odločiti, ali mu bo priznala svoja čustva ali pa jih bo potlačila. Ali je Caleb pripravljen odpreti srce zanjo?

Samostojna knjiga avtorice Samanthe Young je kot nalašč za jesenske dni ob čaju ali kavi za sprostitev po napornih dneh. Začinjena je s poželenjem, ljubeznijo, napetostjo in zapleti. Je odlično lahkotno branje po težki knjigi

Patricio lahko spremljaš na njenem blogu Na valovih vrstic in instagramu.


Monika, Vonj po knjigah – Donna Tartt: Lišček

Izšlo leta 2018 pri Cankarjevi založbi, v prevodu Uroša Kalčiča.

Donna Tartt me je očarala že s Skrivno zgodovino, nato pa tudi z romanom Lišček, za katerega je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado. V Liščku spremljamo 13-letnega Theodorja Deckerja, ki se mu svet obrne na glavo, ko mu med obiskom Metropolitanskega muzeja v terorističnem napadu umre mama. Ta razvojni roman nato spremlja odraščanje Theodorja in nam pokaže kako obsežne so bile posledice tega strašnega dogodka za njegovo življenje.

Lišček je poklon žalovanju za ljubljenimi, osamljenosti in tudi umetnosti, njeni moči in pomenu za človeštvo. Je zgodba o ljubezenskem hrepenenju in sorodnih dušah, o dobrem in o zlu, z elementi kriminalke, drame in epska zgodbo o odraščanju.  Nekaj posebnega so tudi liki, ki si izdelani do potankosti, da se bralcu zdi, kot da jih pozna že vrsto let. To je knjiga, ki ti vzbudi nešteto občutkov in o kateri boste razmišljali še nekaj časa po tem, ko obrnete zadnjo stran. Priporočam!

Moniko lahko spremljaš na njenem blogu Vonj po knjigah in instagramu.


Barbara, Barbralka – Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši

Izšlo leta 2020 pri založbi Beletrina, v prevodu Đurđe Strsoglavec.

Ena izmed knjig, ki so me v letošnjem letu najbolj navdušile, je delo hrvaškega avtorja Kristiana Novaka, Cigan, ampak najlepši. Roman z udarnim naslovom in še bolj udarno vsebino. Žanrsko ga je težko opredeliti, bistvo zgodbe stlačiti v nekaj stavkov pa nemogoče. Dogajanje v romanu je postavljeno v hrvaško Medžimurje, kjer se spletejo zgodbe pripovedovalcev – Medžimurke Milene, mladega Roma Sandija, iraškega begunca Nuzata in Zagrebčana Plančića – zgodbe, ki so tako ali drugače zaznamovane z Drugostjo in iskanjem lastnega mesta v svetu. Delo je kompleksno in večplastno, zlasti pa družbenokritično. V lokalno dogajanje vpete aktualne problematike, od begunstva in tihotapskih poti do rasne diskriminacije, družinskega nasilja ter senzacionalističnega pisanja medijev, bralca zbodejo in zbudijo v razmišljanje o temah, ki se jim sicer pogosto raje izognemo.

Barbaro lahko spremljaš na njenem blogu Barbralka in instagramu.


Nina, Gospodična knjiga – Carl Honoré: Hvalnica počasnosti

Izšlo leta 2018 pri založbi Chiara, v prevodu Emanuele Malačič.

Pravkar berem Hvalnico počasnosti, v kateri poskuša kanadski novinar Carl Honoré določiti trenutek, ko nam je čas postal pomembnejši kot karkoli drugega, in prikazuje našo vsakodnevno naglico pri spanju, prehranjevanju, pogovarjanju, ljubljenju, hoji itd. Zapisano z vidika predstave o družbenem tempu zame ni posebej novo, a me na prepričljiv način vabi, da se za počasnost odločim večkrat v dnevu ter vsakič znova in znova. Kam se nam vendar mudi? Zakaj preoblaganje z množico ciljev na poti? Komu se hvalimo s hitrostjo in zakaj nam ta, tudi če jo na nekem področju zmoremo, sploh ne daje pravega zadovoljstva? Izvirnik je izšel že leta 2004. Besedilo je aktualno tudi v 2020. Slovenski prevod je izdala založba Chiara, priporočam ga tahitrim, tasrednjim in tapočasnim.

Nino lahko spremljaš na njenem blogu Gospodična knjiga in instagramu.


Alenka, Literarna lekarna – Lucija Stepančič: Naj me kdo zbudi

Izšlo leta 2020 pri založbi Goga.

K branju romana Lucije Stepančič Naj me kdo zbudi me je pritegnilo kar nekaj stvari: romantične Firence, kjer se dogaja večina romana, umetnost in arhitektura, zapleteni karakterji in pridih neskončne svobode. Pritegnil pa me je tudi humorni, iskrivi, življenja polni avtoričin slog pisanja. Lucija se zna pohecati tudi na lasten račun, kar se mi zdi še posebej dobro, saj pomeni, da če zna biti odkrita s sabo, se zna približati tudi bralcu. 

Glavna junakinja je študentka umetnostne zgodovine, ki raziskuje baročno slikarstvo v Firencah. Na odprtju razstave v eni od galerij spozna zapeljivega aristokrata Alessandra, ki jo povabi v svoj palazzo, kjer ji ponudi, da jo – v zameno za nepredvidljivo vznemirljivost – odreši dolgočasnega življenja, kar jo stane duše in srca. Roman je razburljivi stampedo skozi čas, ki nas vse skupaj zavrti v vrtinec, v katerem se mešajo sanje, fantazije in resničnost. 

Alenko lahko spremljaš na njenem blogu Literarna lekarna in instagramu.


Neja, Pesem ptic – Riley Sager: Lock Every Door

Letos sem odkrila avtorja Rileya Sagerja, ki me je s svojim stilom pisanja in načinom pripovedovanja navdušil. V branje ti ga definitivno priporočam, še posebej knjigo Lock Every Door.

O knjigi na kratko: V najem ti je ponujeno luksuzno stanovanje. Popolnoma brezplačno in ne le to, za delo boš tudi plačan. V čem je trik: mogoče ne boš živel dovolj dolgo, da bi v njem užival …

Priporočam jo, saj me je prepričala tako zgodba kot stil pisanja. Vse se vrti okoli Bartholomewa. Ta je na videz samo zgradba, a v resnici je glavno orodje knjige. V zgodbo je vpleten tako živo, da postane kar svojevrsten lik. Kot bralca te zanima kaj se dogaja za njegovimi zidovi in ko izveš, ti zastane dih. Napetost lahko proti koncu režeš z nožem. Brez heca! Preobrati, ki se zgodijo ob ravno najbolj nepričakovanih momentih ti ne pustijo, da bi knjigo odložil, kaj šele da je ne bi dokončal.

Knjiga je primerna za ljubitelje misterioznih trilerjev, kriminalk in ostale, ki se ne morejo upreti skrivnostnim zgodbam.

Nejo lahko spremljaš na njenem blogu Pesem ptic in instagramu.


Nuša, V soju luči – Laetitia Colombani: Kita

Izšlo leta 2020 pri založbi Učila International, v prevodu Špele Žakelj.

Zgodba o treh močnih ženskah iz treh različnih celin. Indija – Sicilija – Kanada. Skupaj povezane s kito. Prek zgodb tako spoznavamo tri države, tri različne kulture.

Smita spada v kasto nedotakljivih in si izredno želi izobrazbe za svojo hčerko. Giulia se, po očetovi nesreči, spopada s propadajočim podjetjem, kjer izdelujejo lasulje. Sarah je uspešna odvetnica, ki se ji bliža napredovanje, vendar ji načrte prekriža huda bolezen. Vse tri ženske se ne vdajo usodi. Odločijo se za boj. Veže jih kita upanja in notranje moči.

Knjiga ima močno sporočilo, hkrati pa konec izredno lepo poveže vse tri zgodbe. Presunljiva zgodba, ki je res pozitivno presegla vsa pričakovanja.

Nušo lahko spremljaš na njenem blogu V soju luči in instagramu.


Samanta, Samyinbookworld – Tara Westover: Osvobojena

Izšlo leta 2020 pri založbi Mladinska knjiga, v prevodu Danice Križman.

Predlagam Osvobojena od Tare Westover, ki je v slovenščini izšla pri Mladinski knjigi. Jaz sem jo brala v angleščini. Nazorno prikaže, koliko škoduje ekstremno verovanje, ki povzroča konflikte mednarodnih razsežnosti. Vera bi morala biti motivacija, da si dober človek, ki sprejema in ljubi vsa bitja ter odpušča, saj v osnovi so vse vere dobre. Človek je tisti, ki jo spremeni v institucijo korupcije. Pokaže tudi, kako volja in vztrajnost in izobrazba osvobodijo človeka vseh okov. Ker znanje je moč. Predvsem pa moramo ženske imeti izobrazbo, ker ta svet ni narejen za nas. Na vsakem koraku nas skušajo zatreti in samo z znanjem bomo ta krog diskriminacije ukinile. Kar lahko preslikam na celotno družbo in spremembe v njej, saj se lahko zgolj z izobrazbo zoperstavljamo nepravičnostim v razmerjih moči država proti človeku.

Samanto lahko spremljaš na njenem blogu Samy my book world in instagramu.


Barbara, Izposojevalka_besed – Marko Radmilovič: Kolesar

Izšlo leta 2020 pri založbi Beletrina.

Zgodba romana sloni na delno resničnih dogodkih in življenju slovenskega interniranca Janeza Godca, Slovenca, ki naj bi med drugo svetovno vojno rešil London pred bombardiranjem.
Protagonist romana, Kreps, je učitelj zgodovine na srednji lesarski šoli, kjer dijake zanima vse drugo, samo zgodovina ne. Zaradi kilogramov, ki sem mu začnejo nabirati okoli pasu, si kupi kolo, preštudira možne trase, kjer bo kilograme topil, ne računa pa na to, da mu bo kolesarske podvige pokvarila svojevrstna veriga neugodnih vremenskih in drugih preprečevalcev, med drugim tudi umora, sredi katerega se znajde, ko v domu za ostarele, kjer zaradi honorarja, s katerim odplačuje kredit za stanovanje, vodi zgodovinski krožek. Vse se začne, ko mu neki starec brez pojasnila v roko potisne skrivnostni ključ. Naslednje jutro najdejo starca umorjenega, v Krepsovem življenju pa se pojavi kriminalistični inšpektor Petek. Ta Krepsu sledi kot senca, ko le-ta iz človeške radovednosti, predvsem pa iz lastne zafrustriranosti, razočaranja nad svojim (družabnim) življenjem in spodletelim poskusom osvajanja medicinske sestre Ine, stopi na pot raziskovanja, zapletanja in razpletanja dogodkov, ki mu obrnejo prej precej dolgočasno življenje na glavo (in prekrižajo njegove velike kolesarske načrte).

Branje toplo priporočam vsem, ki imajo radi preplet zgodovine, današnjega časa (s človeškimi travmami vred) in kriminalnega žanra. Kolesar je res svojevrsten presežek v zgodovini slovenskega kriminalnega žanra.

Barbaro lahko spremljaš na instagramu profilu Izposojevalka_besed, napovedala pa je tudi že svoj blog!


Kim, Knjižna polička – Heather Morris: Tetovator iz Auschwitza

Izšlo leta 2020 pri založbi Hiša knjig, v prevodu Ljubice Karim Rodošek.

Zgodba nas popelje nazaj, v čas druge svetovne vojne – čas, ko je svetu nadvladal strah, ko je ljudi zajela panika in ko so bili priča največjim grozodejstvom v zgodovini. Spremljamo mladega slovaškega Juda Laleta, ki po spletu okoliščin dobi v Auschwitzu delo tetovatorja. Vsakemu, ki prispe v to zloglasno taborišče mora na levo roko vtetovirati številko, mu skruniti telo in ga popolno razčlovečiti – od zdaj naprej je le številka.

Ko je tako nekega dne pripeljal še en vlak poln deklet, se je Lale lotil svojega dela. Po navadi se nikoli ni ozrl proti obrazom ljudi, ki jih je tetoviral, a tokrat je naredil izjemo in pred njim je stala Gita – dekle v katero se je zaljubil na prvi pogled in si obljubil, da ne bo preživel le on, temveč tudi ona.

Ob koncu knjige sem se zamislila in ugotovila kako hvaležna sem lahko, da živim v tem času, ko imam vse kar potrebujem in še več. Zato bodimo hvaležni in kdaj pomislimo tudi na druge in jim ponudimo pomoč. Saj veste – dobro se z dobrim vrača.

Kim lahko spremljaš na njenem blogu Knjižna polička in instagramu.


Ajda, Ajda naklada – Anthony Doerr: Vsa ta nevidna svetloba

Izšlo leta 2016 pri založbi Mladinska knjiga, v prevodu Alenke Moder Saje.

Zgodba se dogaja v času druge svetovne vojne v različnih časovnih in prostorskih okvirjih. Na začetku zgodbe v letih pred drugo svetovno vojno spoznamo zgodbi dveh otrok. Osemletni Werner živi v sirotišnici v Nemčiji. Zanimajo ga znanost, matematika, tehnika, a se zaveda, da njegovo prihodnost predstavlja bližnji rudnik. Na drugi strani spoznamo šestletno Marie-Laure, ki živi v Parizu s svojim očetom. Marie-Laure je slabovidna in kmalu povsem oslepi, dneve pa preživlja z očetom v naravoslovnem muzeju, kjer je zaposlen.

V Wernerju kmalu opazijo talent za delo z radii in tehniko ter ga vključijo v nemško vojaško šolo, kjer postane eden izmed Hitlerjeve mladine. Tam spozna dečka Fredericka, ki je eden od redkih, ki kmalu uvidi nesmisel njihovega početja in se le temu upre. Tudi Marie-Laureino življenje se z vojno zaplete. Iz varnega domačega pariškega okolja z očetom pobegneta v Saint-Malo k očetovemu bratu Etiennu, ki je veteran prve svetovne vojne in se spopada s post travmatsko stresno motnjo. Zaradi obupnega strahu pred zunanjim svetom že več let ni zapustil hiše. Vojni in strahu navkljub vzpostavijo neko družinsko vzdušje in predvsem oče skuša Marie-Laure ohraniti nek vtis normalnega življenja in varnosti.

Tekom zgodbe opazujemo, kako se naša dva junaka spopadata z vojnimi grozotami, vsak na svoji strani, v nasprotnih vlogah in na svoj način. Branje je res izredno dinamično, se ne vleče in je razumljivo.

Ajdo lahko spremljaš na njenem blogu Ajda naklada in instagramu.


Ivana, Ivana_dja – Oskar Hudales: Mladost med knjigami

Izšlo leta 1965 pri založbi Obzorja.

Knjige o knjigah so mi najljubše in taka je tudi Mladost med knjigami. Oskar Hudales je v njej opisal svoje odraščanje v času prve svetovne vojne. Dotaknil se je tudi mladosti in dogodkov pred drugo svetovno vojno, ko so Nemci zažigali slovenske knjige.

Hudalesovo pisanje je doživeto, poetično in ganljivo. Za prizore in občutke je našel besede, na katere ne bi pomislili, vendar do potankosti opišejo tisti trenutek.

Otroci pred stotimi leti niso imeli toliko otroške literature, kot je na voljo danes. Avtor je tako že kot otrok odkrival Zgodovino slovenskega naroda, pa Dostojevskega in Sienkiewicza. Dostojevski mu je razložil širjavo človeških čustev, Sienkiewicz mu je vzbudil veselje do dogodivščin. Ganilo me je, kako mu je branje Zgodovine slovenskega naroda prebudilo narodni ponos.

Pisal pa ni le o knjigah, temveč tudi o anekdotah iz vsakdanjega življenja, družinskih in sosedskih odnosih, domačih opravilih in političnih razmerah. Izredno zanimiv vpogled v življenje pred stotimi leti.

Ivano lahko spremljaš na instagramu profilu Ivana_dja.


Urška, Booknjiga – Karina Sainz Borgo: Hči Španke

Izšlo leta 2020 pri založbi Vida, v prevodu Jaka Andreja Vojevca.

Hči Španke je močan roman o boju za preživetje in izpraševanju lastne identitete. Že na začetku izvemo, da glavnemu liku – Adelaidi umre mama, vendar jo ta spremlja skozi celotno zgodbo. Življenje z njo jo je zaznamovalo v vse pore njenega karakterja – vključno z istim imenom.

Po materini smrti se mora Adelaida odločiti, kaj bo naredila – bo ostala v Venezueli, ki gospodarsko in kriminalno tone, ali pa bo pobegnila v drugo deželo? Do odločitve nas skozi roman privede več njenih dejanj, ki so grozna, vendar katastrofa na ulicah opravičuje sredstva in namen. Kljub temu, da jo na rojstni kraj veže mnogo stvari, tam ne more preživeti.

Medtem, ko si umirala, je država zblaznela. Da bi preživeli, smo morali početi reči, o katerih se nam še sanjalo ni, da jih bomo: prežati na druge ali molčati, skakati drugim za vrat ali odvračate poglede.

Močna zgodba, ki vas bo posrkala vase z lahkotnim pripovedovanjem, a težko vsebino, prebrali pa jo boste v enem popoldnevu. Avtorica vsako izmed poglavij svojega prvenca zaključi s pomenljivi besedami, ki se nam zadržijo v mislih in morda tam tudi ostanejo. Ne dvomim, da po prebranem na Venezuelo nikoli več ne boste gledali enako, saj je to dežela s sesutim sistemom.


V moj spletni nabiralnik je prispel še en bralni predlog, ki pa mi je med sestavljanjem objave ušel, prebereš si ga lahko spodaj.

Martina, Knjižni šepet – Virginie Grimaldi: Ljubezen se skriva v majhnih stvareh

Julia živi lepo in srečno življenje, ko jo v kratkem časovnem obdobju prizadene izguba ljubljenega očeta, zaročenca in predrage babice. Da bi svoje življenje postavila nazaj na normalne tirnice se zaposli kot psihologinja v domu za ostarele Tamariska. Njeno navdušenje za delo s starejšimi je sicer na zelo nizkem nivoju, vendar se zanj vseeno odloči. Med svojim delom počasi spoznava življenje ostarelih. Spozna predvsem veliko življenjskih resnic, ki lahko pomagajo tako njej kot nam kot bralcem. Odpre se nam svet, ki ga mogoče še ne poznamo dovolj dobro ali pa se ga mogoče včasih celo malo bojimo. Spoznamo, da se za vsakim obrazom skriva zgodovina, ki ji je velikokrat dobro prisluhniti, saj nas lahko nauči marsikaj in včasih v tujih zgodbah najdemo odgovore na vprašanja, ki se nam prevečkrat pojavijo v glavi. Čudovita zgodba, ki ti na obraz nariše nasmeh, občasno prikliče kakšno solzo in preseneti s svojim koncem.

Martino lahko spremljaš na njenem blogu Badgerka in instagramu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.