Knjige

Booknjiga – kako je nastalo ime?

Booknjiga je nastala z željo – v naše bralno okolje pripeljati »book subscription box« oziroma, če bi to hoteli povedati kar se da najboljše v slovenskem jeziku: naročnino na knjižno škatlo (presenečenja?). Zaenkrat se še nisem domislila kakšnega boljšega imena – lahko pa v komentarju podate svoje predloge.

Ime je sestavljeno, kot ste številni že opazili iz dveh besed book + knjiga. Zakaj je tako? Ker sem že vnaprej mislila na to, kakšno bi bilo ime te škatle. In ker sem se spomnila, da smo kot otroci (no vsaj mi) vedno kupovali takšne vrečke presenečenja in ker dejansko ta škatla je škatla presenečenja, je nastala boo + knjiga, ker boo označuje tudi, da te nekaj prestraši. Ob tem sem pomislila, da te knjiga, ki pride iz škatle preseneti (ne prestraši) no pa tudi, da ti dve besedi sestavljata pomen knjige v angleškem in slovenskem jeziku.

Zaenkrat še nisem bila toliko pogumna, da bi ob vseh svojih obveznostih odprla še podjetje in se zaletavo vrgla v to. Kljub temu pa delam v tej smeri – svojo magistrsko nalogo. V njej bom najprej raziskala, kako to delajo podjetja v tujini, nato pa skušala prenesti na naš trg. Še ena dobra novica pri vsem skupaj je – v to si želim vključiti tudi skupnost slovenskih ustvarjalk, ki jih poznam kar nekaj (med njimi sem tudi sama, vendar zadnje čase bolj malo ustvarjam) in vem, da bi njim prepoznavnost prav tako pomagala.

zlozljiva_skatla_bela

Kaj je »book subscription box« v tujini?

  • Je škatla v kateri z zelo lično zgodbo in vsebino dobiš ali škatlo na mesec, tri mesce – odvisno od podjetja kakšne možnosti ponuja. Lahko kupiš eno škatlo, ali pa se naročiš na tri mesece, pol leta ali celo leto – kdo ima toliko denarja, da se za celo leto? :O
  • V njej dobiš eno knjigo ali pa včasih tudi več (Owlcrate, ki je pri tem zelo uspešen in deluje v Ameriki, ponuja že posebne izdaje knjig, ki se jih lahko dobi samo v njihovih škatlah) + »book goodies« = knjižna kazala, svečke, zapestnice, verižice, broške, značke, majice, čaji, kave, skodelice – vse kar si lahko zamisliš, da se da povezati s knjigo ali branjem.

Booknjiga potrebuje logotip vem vem vem. Nisem se še spravila. Kakšna pomoč?

In pa še lista nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z »book subscription box-i«, je pa res, da sem jih zelo malooo našla v Evropi:

(primerjavo cen mi je ena omenila, da jo bo opravila, pa mi je ušlo iz glave – če si ti, se prosim javi, da prilepim link na tvojo objavo 😉 )

Tole je samo ene par izbranih, obstaja jih še mnogo več – nekatere se osredotočajo samo na poezijo, samo na kriminalke, samo na otroške…

Do naslednjič,

Urška

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.