Dogodki

Zame? Zate? Fabula.

V naslednjem tednu k nam prihaja Fabula, festival, ki nam ga že od leta 2003 na svojem meniju ponuja založba Beletrina. Oglej si festivalsko spletno stran, ki je še posebno privlačna, vsaj vhodna stran se mi zdi takšna utopična. Na njej lahko hitro in preprosto najdeš vse podrobnejše informacije, nekaj pa ti jih bom strnila tudi spodaj s svojimi komentarji.

Zase bi si izbrala tri dogodke, ki so me pritegnili na prvi pogled – dva izmed njih se bosta zgodila celo pred samim odprtjem fabule in sicer v sklopu dogodka Fabula pred Fabulo.

Prvi od teh dveh je: Alberto Manguel: Resnica fikcije (sreda, 27.2., 20h, CD)

Manguela mogoče poznate po dveh malo bolj strokovnih knjigah: Zgodovina branja in Knjižnica ponoči, ki sta prevedeni v slovenščini in sta izšli pri Cankarjevi založbi pod zbirko Bralna znamenja. Bralna znamenja so namreč primerno branje za vse, ki se s knjigami ukvarjamo ljubiteljsko ali/in strokovno, sama jih imam že kar nekaj na svoji bralni polici in izgledajo krasno, poleg tega pa jih lahko v branje vzamem vedno, ko potrebujem odgovor na kakšno tematiko, ki sem jo tekom študija malce pozabila. V Zgodovini branja nas popelje med načine branje po tematskih sklopih in eno izmed teh je tudi opis branja oslepelemu Jorgeju Luisu Borgesu (<3 hvala profesor Virk, da ste nas na predavanjih kratke proze navdušili nad njim!). In ravno Borges je pa tisti, ki ga opisuje v svoji knjigi Resnica fikcije, ki so mešanica spominov, pomešanih z biografijo in vrhunsko estetiko.

Zame?  – obvezen dogodek že zaradi Borgesa.

Zanimivost?Manguelova knjižnica, ki jo je namestil v obnovljene ruševine v Poitou Charentesu v Franciji, šteje več kot trideset tisoč knjig.

Intervju z Manguelom na Delu.

Drugi od teh dveh je: Eva Illouz: Ljubezen in kapitalizem (četrtek, 28.2., 20h, CD)

Z Evo Illouz sem se letos prvič srečala na predavanjih pri profesorju Kovaču, kjer smo jo morali v okviru seminarja prebrati in analizirati. To je njena edina prevedena knjiga, ki je izšla v slovenščini Hladne intimnosti, v kateri lahko beremo o tem kako so se čustva kapitalizirala in postala kot blago, ki ga je potrebno prodajati. Pri tem opozorjam, da to ni lahko branje, saj je sestavljena iz treh socioloških spisov, ki analizirajo čustva v času kapitalizma in postkapitalizma. Mogoče bi več o tem lahko povedala v eni posebni objavi:)

Zame? – obvezen dogodek, ker smo jo letos obravnavali in ne glede na to, da bo verjetno govorila o stvareh, ki sem jih že prebrala, jih bo zanimivo še enkrat slišati v živo

Zanimivost? – mogoče njena knjiga, ki ni prevedena v slovenščino: Hard Core Romance: 50 Shades of Grey, Bestsellers and Society iz leta 2014, ki je pri Hrvaški založbi Planetopija izšla v eni knjigi skupaj z Hladne intimnosti (vsake iz ene “smeri”) > Hard-core romansa/Hladna intimnost

Več o Evi Illouz v članku na Dnevniku.

Tretji dogodek se na Fabuli: Tatjana Tolstoj: Tuja lepota (petek, 1.3., 20h, CD, otvoritev festivala)

O Tatjani Tolstoj pa ne znam povedati nič, vendar me je seveda dogodek pritegnil zaradi njenega imena – kdo ne pozna slavnega Leva Tolstoja? V Fabulini brošuri piše, da je to njen daljni stari stric in po njem naj bi podedovala ljubezen do narave, psihološke uvide in pozornost na detajle vsakdanjega življenja. Tuja lepota so zbirka enajstih esejev, ki tematizirajo rusko resničnost.

Zame? – obvezen dogodek, ker je daljna sorodnica Tolstoja, poleg pa tudi Rusinja, jaz pa že od nekdaj obožujem rusko literaturo

Zanimivost? – na programu Ars lahko poslušaš Esej na radiu z naslovom Kvadrat

Ne pozabi VEČINA festivalskih dogodkov je brezplačnih z rezervacijo vstopnic (psst na CD strani moraš sicer izbrati način plačila, ampak nič ne plačaš, samo da te spusti naprej) , festivalske knjige pa na voljo po ceni 10 ali 15 evrov.

Žal si bom verjetno morala izbrati le enega izmed zgornjih dogodkov, saj čez slab teden in pol odhajam na izmenjavo za tri mesece. Tako Tatjana Tolstoj na žalost že odpade, saj na tisti dan praznuje moj oči. Bom pa verjetno kupila njeno in Manguelovo knjigo. Torej se moram odločiti samo še med Evo Illouz in Albertom Manguelom.

Seveda ne pozabi na še mnogo drugih enkratnih dogodkov: Inge Schulze: 33 trenutkov sreče (ponedeljek, 4.3., 20h, CD), Éric Vuillard: Dnevni red (sreda, 6.3., 20h, CD), Rachel Cusk: Obris (sobota, 9.3., 20h, CD), Odprtje ulične galerije v sodelovanju s TamTam, dogodkov na Vodnikovi domačiji in Filmske Fabule.

Fokus: Zidovi med nami

Zate? Si boš ogledal/a kakšen dogodek?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.