Dogodki

Londonski knjižni sejem nagrajuje blogerje

V tem tednu od 12. 3. – 14. 3. je potekal Londonski knjižni sejem (The London Book Fair = LBF), ki traja, ja pravilno ste prebrali, samo tri dni. Sejem ni namenjen običajnim obiskovalcem, kot pri nas, predvsem gre za posredovanje avtorskih pravic, predstavitev avtorjev in nove poslovne priložnosti.

Poleg drugih nagrad, ki jih podeljujejo, bi predvsem rada predstavila tisto, ki je pomembna za nas blogerje in ostale, ki ustvarjamo vsebine. Letos že drugič uspešno nadaljujejo Nagrado za knjižne bloge Velike Britanije (The UK Book Blog Awards). Sicer se podeljuje medijem, ki so bazirani v UK, vendar pa nam lahko predstavljajo nek zgled. In ne samo, da podelijo nagrado najboljšemu knjižnemu blogu, podelijo jih v štirih kategorijah:

  1. Knjižni bloger leta (Book Blogger of the Year)
  2. Knjigstagramer leta (Bookstagrammer of the Year)
  3. Knjigtuber leta (Book Tuber of the Year)
  4. Knjigpodcaster leta (Book Podcaster of the Year) = letošnja nova kategorija

Nominirance lahko predlaga kdor koli, žirija pa v vsaki kategoriji izbere enega. Zaradi lanskoletnega uspeha, so se tudi na samem sejmu potrudili, da so vključili seminarje in dogodke, ki se osredotočajo na influncerje na socialnih medijih ter da jih približajo založniškemu svetu.

Helen Clifford, menedžerka marketinga na Londonskem knjižnem sejmu je takole komentirala:

Social media is a vital part of the publishing landscape, and the addition of a podcast category award highlights the growing number of ways in which influencers help promote authors and their titles. We are thrilled to recognise the important link between the influencer community and publishing once again with the UK Book Blog Awards @ LBF.”

Mogoče bi bil čas, da tudi na našem sejmu odpremo nova vrata z kakšnimi medijskimi nagradami (seveda ne moremo pričakovati na toliko kategorij) ampak začetek bi bil. Tudi na strokovnem področju bi lahko več govorili o sodelovanju založb z blogerji, saj je to pri nas še vedno premalo prepoznano.

Spodaj si poglejte lanske in letošnje zmagovalce, pri vseh so bili po mojem izbrani čisto upravičeno.

Knjižni bloger leta:

Bookstagramer leta:

Booktuber leta:

Bookpodcaster leta:

Oba nagrajena bloga sta res čudovita in polna idej za spoznavanje krajev z literarnimi vsebinami. Še najbolj domiseln se mi zdi bookstagramer leta 2018, saj se mi zdi, da v teh krogih ni veliko moških, pa še tako izvirnih kot je njegov profil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.