Knjige

Kakšna resnica se skriva v tvojih očeh?

Vse odkar sem na izmenjavi, sem verjetno prebrala več knjig, kot prej doma. Sabo sem vzela štiri v slovenščini in uganeš kaj? Nobena od teh (še) ni do konca prebrana. Malo nerodno mi bo, da sem jih vzela sabo pa niti ene od njih prebrala do konca. In zakaj je tako? Ker sem si na telefon naložila Biblos aplikacijo in z njo povezala svoj knjižnični račun. Sicer na telefonu res ne deluje najboljše, vendar o tem mogoče raje kdaj drugič. Dokler za tisti čas, ko berem, deluje, je dobra (ne odlična!). Torej odkar imam aplikacijo na telefonu sem prebrala: Otok nenavadnih otrok,Zrcalka, Resnica ima tvoje oči in Jezero, trenutno pa berem še Belo se pere na devetdeset (čeprav imam doma obe v tiskani verziji).

Tokrat nekaj malega o knjigi Resnica ima tvoje oči, avtorja Samo Ruglja. Če bi ljudi na ulici povprašali katere so njihove prve asociacije v zvezi z njim, bi jih večina verjetno naprej pomislila na revijo Bukla ali pa njegove pohodniške in tekaške knjige. Zadaj je seveda mnogo več kot le zgolj to (malo pobrskaj pa boš videl/a) in tokrat se je podal v malce drugačne pisateljske vode.

Priznam, ne verjamem, da bi knjigo vzela v roke, če bi gledala samo na njeno naslovnico (oprosti založba Litera, meni izgleda tako dolgočasna, sicer je res minimalistična, hkrati pa je na njej upodobljeno točno tisto, kar mora biti). Razlog, da sem jo sploh pričela brati, je bil zelo preprost – brskala sem po Biblosu in razmišljala, kaj naj si izposodim. Za knjigo sem že slišala in jo videla, tokrat pa me je zbodel črviček zanimanja, kako avtor tekaških in drugih knjig napiše leposlovno zgodbo. No pa dajmo, sem si rekla in kliknila na gumb Izposodi.

Ko sem pričela brati, me je njegov slog pisanja dialogov takoj spomnil na mojega. Ja tudi sama včasih malo pišem. Tako preprosto me je prestavil v tisti svet, kot bi skoraj bile začetne strani pisane za na oder. In sprva se mi je ta slog upiral, dialogi me niso hoteli sprejeti vase. Vendar me je nekaj vleklo naprej, in to je bilo zanimanje kaj se dejansko sploh zgodi, kje bo tisti zaplet, kje bo tisti aha, sem je vse tole vodilo. In tako me je zgodba potegnila vase (ne moremo spregledati spretnega preklapljanja med preteklostjo in sedanjostjo), pa tudi dialogi se mi niso več tako upirali – namesto tega so se mi začeli zdeti čisto življenjski – sama zgodba je namreč čisto življenjska. Le kdo se v svojem življenju ne spopada z zabavo, ljubeznijo, službo, upokojitvijo, sinovi/hčerami, vnuki/njami, ženo, varanjem,  prijatelji, smrtjo…? Hkrati je v sam roman vključil dve tematiki, ki verjetno tudi njemu samemu v življenju veliko pomenita, knjige in šport. Glavni lik romana si namreč zada, da bo v svoji upokojitvi prebral vse knjige iz zbirke Sto romanov – ali mu je pa to dejansko uspelo, pa lahko izveš tako, da knjigo tudi samo prebereš. Andrej Blatnik je v svoji recenziji lepo zapisal: »Pod tem napetim romanom se tako pretaka še ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš pravih knjig. Takih, ob katerih se sprašujemo, ali živimo prav.«.

Zanimivost: roman je razdeljen na dva dela Prej in Potem (vsak med njima ima 23 poglavij, kar je tudi število kromosomov v spolnih celicah – za celostno branje genoma je torej potrebno branje obeh delov).

Zgodbo boš hitro prebral/a, ampak pozabil/a pa ne:) V teh dneh so prišle še nominacije desetih knjig za kresnika in Resnica ima tvoje oči je med njimi, tako da ne dvomim, da bo zaradi tega še bolj brana – in resnico, ki jo skriva med platnicami lahko najdeš samo tako.

Kupi Resnica ima tvoje oči: 24,99€

Izposodi v KOŽ: 2. mesto v čakalni vrsti

Beri intervju na Delu 🙂

Poslušaj recenzijo na oddaji S knjižnega trga.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.