Knjigarne Potovanja

Kaj sem si v Bruslju ogledala v enem dnevu in zakaj moj načrt ni šel tako, kot bi moral?

Najprej vam moram razložiti ozadje zgodbe, zakaj sem se sploh odločila iti v Bruselj in Pariz – v vsakem mestu za en dan. Obe lokaciji sta iz Londona zelo dostopni preko Euro tunela – celo ceneje kot potovanje znotraj Velike Britanije. Sem ena tistih oseb, ki bi radi videli cel svet, in ko sem enkrat malo brskala po Google maps – ja to delam kar tako, da vidim kakšne zanimivosti, sem videla tisti Rokavski preliv (o katerem smo se morali učiti v osnovni šoli, pa ga pokazati na zemljevidu) in opazila kako »blizu« je dejansko do Bruslja. Pogledala sem koliko stane bus karta (Flixbus) in bila je 15€ za nočni avtobus, potem sem pogledala (zakaj pa ne), koliko je iz Bruslja v Pariz in bila je 5€, kar sem si rekla, da je to preveč dobra priložnost, ki je ne smem izpustiti. Torej sem morala samo še pogledati koliko stane karta nazaj v London, ki je bila prav tako 15€.

Ko sem imela zakupljene vse karte, sem si v Google maps že začela označevati lokacije, ki jih moram nujno pogledati – in ja ne dvomi, da te vključujejo knjigarne! Torej moja obiskana lokacija nato izgleda posejana s samimi zelenimi zastavicami. Navdihnil me je tudi naslednji posnetek (Bookstores) o anksioznosti, ki jo občutim/o v knjigarnah in Max Joseph v njej prikaže kar nekaj veličastnih knjigarn – in če je bila ena od njih tako blizu, zakaj si je ne bi ogledala.

This image has an empty alt attribute; its file name is bruselj-lokacije.png

V Bruselj sem prispela v jutranjih urah (okrog 6ih), na njihovo glavno železniško/avtobusno postajo (Brussels North Station/ Bru.-Noord / Brux.-Nord). Že prejšnji dan se je na avtobusu zraven mene usedla gospodična, s katero sva se takoj povezali in odkrili, da imava ogromno skupnih stvari (žal nama je bilo le, ker je bila njena pot drugačna od moje), zjutraj skupaj pojedli zajtrk in se poslovili. Vendar upam, da ostaneva v stikih.

Okrog 8ih sem odrinila na pot proti Cook & Book in to čisto enostavno. Ko si enkrat v večjih mestih, ugotoviš, da vse njihove transportne povezave delujejo na približno enak način. Na avtomatu kupiš vozovnico (2,10€ v Bruslju), ki je cenejša, kot če jo direktno na avtobusu/tramu/metroju, uporabljaš jo pa lahko na vseh treh oblikah prevoza. Kar je super pri njih je to, da velja 1 uro od validacije (kar se pri meni ni izšlo za Cook & Book), zato sem kupila dve vozovnici oziroma povratno, ki stane 4,20€. Če recimo veš, da se boš veliko vozil/a naokoli po mestu, se splača kupiti enodnevno vozovnico (7,5€), ki pa velja samo za tisti dan, ne 24h. Ker nisem stare sorte popotnik, ki gleda na zemljevide povezav v mestu, uporabljam aplikacijo Citymapper, ravno toliko, da mi pove na katero stran in v katero smer moram iti:), res ti olajša življenje v večjih mestih.

Cook & Book je ogromen kompleks knjigarn, knjižnice, kulturnega prostora in hkrati tudi prostor za druženja, poslovna kosila ali pa samo kavico. Celoten kompleks poteka preko dveh »blokov«, Blok A (stripi, otroška literatura, potovanja, umetnost in glasba) in Blok B (življenjski slog, leposlovje, kulinarika in angleški oddelek).


Torej vse oddelke, če nimaš namena tam spiti kavice in kaj kupiti, si verjetno lahko ogledaš v manj kot eni uri – če se seveda ne izgubiš v knjigah 😉. Pri meni je bila težava, ker sem bila tam malo čez 8 uro, da je Blok A odprt od 8. ure zjutraj, Blok B pa šele od 10. ure, tako da sem morala malo počakati in zaradi tega zapravila za eno vozovnico več – ampak dobro nič hudega. Na slikah lahko vidiš, da je vsak prostor unikatno opremljen in vsebuje mize za goste. Angleški oddelek je še kar dobro založen, cenovno knjige niso ravno ugodne, tako da se jih tam ne splača kupovati – razen njihove. Je pa sama knjigarna absolutno vredna ogleda in ni mi žal, da sem se zapeljala do nje, saj je malce izven mesta. Bi pa bil zanimiv doživljaj, da bi šla tja na kulinarični zmenek ali večerjo s prijateljico, hkrati pa lahko klepetala o vseh svojih najljubših knjigah – obkrožena s knjigami!

Naslov: Place du Temps Libre 1, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, Belgium

Nazaj v mesto sem se prav tako vrnila s podzemnim prevozom, vendar nisem šla čisto do mesta, da sem si lahko na poti ogledala še nekaj stvari – te bom samo naštela, če ne bi tale objava že tako bila predolga: Bruseljski park (Parc de Bruxelles; v bližini sem spregledala knjigarno, ki sem jo sicer imela označeno: Filigranes), Bruseljsko palačo (Palais de Bruxelles), se nato sprehodila mimo trga Royale de Bruxelles in skozi park Mont des Arts – na tej poti dobite namreč lep razgled na mesto 😊 pa tudi veliko turistov, ki se slikajo tam.

This image has an empty alt attribute; its file name is dsc_2745-01.jpeg

Na poti do glavnega trga (ki se preprosto imenuje Grand Place) sem odkrila še antikvariat v zanimivi stavbi, glej sliko:) . Ob »vstopu« na glavni trg, ti ta preprosto vzame sapo – sploh ne veš v katero smer bi gledal, ker so vse stavbe tako prečudovite in sijejo vate s svojimi pozlačenimi dodatki in vsaka stavba ima toliko detajlov, da je kar nemogoče verjeti. Na slikah je nemogoče ujeti to lepoto in v kolikor vam je arhitektura vsaj malo blizu, je Bruselj lahko zagotovo ena izmed vaših izbir. Na sončen dan pa vse skupaj izgleda še lepše.


This image has an empty alt attribute; its file name is dsc_2775-01.jpeg
Samo en izmed pogledov na Grand Place.

Da se malo odpočijem in razmislim kam bi šla naprej (vse ostale lokacije so bile namreč v okoliških ulicah po centru – angleščina ima za to en super izraz: walkable), sem se odločila, da se ustavim v Starbucks kavarni (ponavadi imajo vsaj vtičnice za polnjenje), kjer sem kupila tudi skodelico z motivom mesta Bruselj. In tako sem sedela ob kavi v kavarni, vtičnice nisem našla, zato sem svoj telefon polnila na računalnik in na Google maps pregledovala, kam se bom najprej odpravila. Nakar se zraven mene usede neka gospodična, ki je vneto iskala vtičnico in začeli sva se pogovarjati. Povedala mi je, da si je vzela par frej dni, da je prvič v Bruslju, in da si ga je hotela malo ogledati – da je v Starbucks prišla ravno zaradi polnjenja telefona. In tako sem ji tudi jaz povedala, da sem v mestu prvič, pa sva se dogovorili, da si naslednje stvari ogledava in poskusiva skupaj 😊

Nisi bil v Bruslju, če si nisi ogledal kipa Menneken Pis, kajne? Njegovo poimenovanje pomeni Deček, ki lula! Njegovo podobico boste lahko videli skoraj v vseh prodajalnah, nekje so ga naredili celo iz čokolade! Najbolj smešno je, da ko prideš na lokacijo, se dejansko zaveš kako majhen je ta kipec. Je simbol Bruseljčanov, upodabljal pa naj bi njihov humor in neodvisnost misli, ob različnih priložnostih ga celo oblečejo v različne kostume – več kot 1000 jih lahko vidite v mestnem muzeju. Če hočeš izvedeti več o njem, legendah in zgodovini klikni tukaj.


Kipec fantka, ki lula, ni edini, v mestu obstajata še dva, ena od teh je deklica, ki sem si jo uspela ogledati, tretji pa kuža (Het Zinneke), ki sem ga na žalost morala izpustiti. Jeanneke Pis se nahaja v ozki ulici, okrog nje pa sami lokali, v katerih je kar precej hrupno. Izgleda pa luškano, kajne?


Sledila je katedrala Sts Michel et Gudule (brezplačna vstopnina s prostovoljnimi prispevki), nato pa sva se zapeljali še do Atomiuma s podzemnim prevozom – linija 6. Z njega sicer lahko dobite razgled na celotno mesto, vendar morate prej rezervirati karte na njihovi strani, posebej za uro obiska (npr. za soboto ob 10ih zjutraj mi pokaže ceno za odrasle 15€, za študente 8€)


Slaven belgijski pomfri sva poskusili v Fritland (Rue Henri Maus 49), kjer za 4€ dobiš kar solidno porcijo, sicer ne morem reči, da je bil najboljši, ker sem poskusila samo tega, ampak je bil res odličen. Če si sladkosneden/a, seveda ne izpusti njihovih najboljših vafljev – tega pa ne morem potrditi, ker jih nisem poizkusila 😀


Za konec dneva sva si privoščili še slavno in drago (okrog 5€) češnjevo pivo v A La Mort Subite (Rue Montagne aux Herbes Potagères 7), ki verjameš ali ne, je bilo dražje od porcije pomfrija. Ime puba ima zanimivo zgodovino, leta 1910 je gospod Theophile Vossen svoj posel poimenoval »La cour Royale«. Med mnogimi njegovimi gosti, so bili tudi zaposleni belgijske Nacionalne banke, ki so v svojem odmoru v pubu metali kocke – igro, ki se je imenovala 421. Preden so se vrnili v pisarne, so odigrali še zadnjo hitro igro in tisti, ki je izgubil so ga poimenovali z »Mort Subite« oziroma Hitra smrt. To ime je kmalu postalo znano tudi med drugimi in leta 1928 se je lastnik odločil svoj pub in pivo poimenovati z »A La Mort Subite«. Pub še vedno ostaja v družinski lasti in je bil ob najinem obisku kar precej natrpan – seveda turistična lokacija.


Po pivu sva se morali kmalu odpraviti na železniško/avtobusno postajo – do katere sva se sprehodili peš in nato nadaljevali vsaka svojo pot😊

Knjigarne, ki sem si jih hotela ogledati v Bruslju, pa mi jih ni uspelo, za kar mi je v bistvu kar žal 🙁 (sem pa ob tem pridobila novo prijateljico Neelimo) pa so:

 • Filigranes (Avenue des Arts 39), ki se nahaja malce izven središča
 • La Maison De La Litterature De Jeunesse “Le Wolf” (Rue de la Violette 18), ki je znana po delih za otroke in bi jo bilo najbrž zanimivo videti
 • Tropismes (Galerie des Princes 11), ki je res ogromna in na slikah izgleda sanjsko, pa mi je res žal, da sem jo zamudila
 • Sterling Books (Rue du Fossé aux Loups 23), ki prodaja angleške knjige in na slikah izgleda luštno domače
 • Anticyclone des açores (Rue du Fossé aux Loups 34), nasproti Sterling Books in je specializirana za zemljevide
 • Ptyx (Rue Lesbroussart 39), ki sem jo izpustila iz začetnega plana, ker je bila predaleč od mesta in na vse oddaljene lokacije nisem mogla iti v enem dnevu, po slikah na internetu ima »instagramovsko« zunanjost
 • Peinture Fraîche (Librairie) (Rue du Tabellion, Notarisstraat 10), ki je bila prav tako izpuščena iz začetnega plana, pa vendar je blizu Ptyxu

Tako, upam, da vas tale dolga objava ni preveč dolgočasila, da boste v njej našli kakšno koristno informacijo, če ne pa vsaj ogledali prijetne fotografije:) Jaz pa upam, da se še kdaj vrnem v Bruselj in si ogledam preostale knjigarne!


Še nekaj bolj turističnih lokacij v mestu, ki bi tudi morda bile zanimive:) v tem primeru izlet ni več na “zapravičimmanj” logiki, saj ima skoraj vsaka od teh vstopnino:

 • za ljubitelje zgodovine: Mestni muzej/Musée de la ville de Bruxelles (odrasla 8€, študentska 4€ ali pa prvo nedeljo v mesecu brezplačno)
 • za ljubitelje piva: Muzej piva/Beer Museum, oboje se nahaja na istem trgu in ne dvomim, da je v njih ogromno ljudi :/ – vstopnice in rezervacije pa imajo očitno samo prek telefona
 • za ljubitelje mode: Muzej mode in čipke/Musée Mode & Dentelle – le eno ulico stran od trga (odrasla 8€, študentska 4€ ali pa prvo nedeljo v mesecu brezplačno)
 • za ljubitelje čokolade: Čokoladna zgodba :D/Choco-Story Brussels (odrasla 9,5€, študentska 8,5€; ob določenih urah imajo demonstracije in pokušnjo čokolade)

Če imaš še kakšno vprašanje ali pa rabiš pomoč, piši spodaj, na družabnih omrežjih ali na booknjiga@gmail.com 🙂 <3

1 Comment

 1. Pariz v enem dnevu in najbolj slavna knjigarna Shakespeare & Co. | Booknjiga

  October 16, 2020 at 16:41

  […] in se odločila iti na vikend izlet v Bruselj in Pariz. Mojo objavo o Bruslju, si lahko prebereš tukaj, moj kratek izlet v Pariz pa ti bom opisala danes. Meni se zdi kot včeraj in še danes se podrobno […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.