Knjige

Booknjigin priporočilni seznam branja SML

V kolikor ti je že zmanjkalo tako imenovanega poletnega branja in potrebuješ novega, sem ti spodaj sestavila malce drugačnega in zanimivega. Vse knjige, razen dveh označenih z zvezdico*, sem prebrala in ti jih priporočam. Ravno zaradi tega je tudi malo dlje trajalo, da sem sestavila svoj seznam »poletnega« branja v slovenščini – ker sem hotela, da so na njem knjige, ki sem jih dejansko prebrala. Seveda si lahko branje poljubno raztegneš še v jesen in zimo, vsaj glede na količino objavljenih knjig.

Knjige so razdeljene v tri kategorije: S, M in L branje. Malo zares in malo za hec, v S branju so knjige, ki so krajše ali lažje vsebine. V M branju boš našel/a tiste sredinske knjige, ki jih nisem mogla uvrstiti v S ali L – vsekakor pa to ne pomeni, da za nekoga, ki bere hitreje in je bolj izkušen, knjige v M ne  predstavljajo S branja. Kategorije so čisto okvirne in prilagodljive na posameznike. V L branju sem združila ali zahtevnejše ali obsežnejše. Tam se tudi nahajata dve obsežnejši knjigi, ki si ju sama ŠE želim prebrati.

S M L
Vasja Jager, Peter Čeferin: Sodni dnevi Katja Perat: Mazohistka Elena Ferrante: Neapeljski cikel
Lenart Zajc: Američanka Jani Virk: Brez imena Svetlana Aleksijevič: Černobilska molitev
Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči Elif Shafak: Tri Evine hčere Evald Flisar: Čarovnikov vajenec
Maja Novak: Cimre Malin Persson Giolito: Živi pesek *Frank Herbert: Peščeni planet
Carlos Ruiz Zafón: Marina Christelle Dabos: Zimska zaročenca *Donna Tartt: Lišček
Brina Svit: Noč v Reykjaviku Lukas Bärfuss: Koala  

Kot lahko razberete iz zgornjega seznama niso vse knjige novejše izdaje, vendar se pa meni vseeno zdijo še vedno vredne branja. Spodaj si lahko prebereš še malce več podrobnosti o posamezni knjigi, če še vedno nisi prepričan/a katero bi vzel/a v branje. Tako ti lahko stavek ali dva povem o posamezni knjigi, ki še niso ali pa tudi ne bodo dobile posebne blog objave;)


S

Vasja Jager, Peter Čeferin: Sodni dnevi

Je novejša slovenska kriminalka, za katero sta skupne moči združila novinar Vasja Jager in odvetnik Peter Čeferin. Mladega fanta obtožijo za umor Slovenca, obrambo pa prevzame prevzeten odvetnik, ki je ravno strt od ženine smrti. Če iščeš branje za en dan, te zgodba sicer ne bo razočarala, dolžina pa lahko, saj bi si vsak želel, da je dobra knjiga malo daljša. Blog objava tukaj.

Cankarjeva založba, 2019

Kupi TV za 24,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Lenart Zajc: Američanka

Priznam, to je moja prva prebrana knjiga pisatelja Lenarta Zajca, in dejansko me ni razočarala. Tekoče branje in dobra zgodba, sicer z enim malo bolj filmskim vložkom in z motivi, ki so tudi meni blizu – gledališče, odraščanje, odnosi… Instagram objava tukaj.

Beletrina, 2018

Kupi TV za 27€, e-knjigo za 19,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

O tej knjigi sem že napisala samostojno blog objavo, ki si jo lahko prebereš tukaj.

Litera, 2018

Kupi TV za 24,90€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Maja Novak: Cimre

Z Majinimi Cimrami sem se prvič srečala na faksu, ko smo morali pri predmetu Sodobni slovenski roman prebrati kakšen ducat slovenskih romanov in med njimi so bile tudi Cimre. Presenetile so me svojimi duhovitimi vložki, še kar zapleteno kriminalno zgodbo in zasnovo oseb. Če je še nisi bral/a, ji daj priložnost 😉

Založba Obzorja 1995 ali Gyrus 2003.

Najlažje do nje prideš v knjižnici – Cobiss, pa še zasedena verjetno ne bo, tako kot ostale novejše.

Carlos Ruiz Zafón: Marina

Španski pisatelj, katerega uspešnica Labirint duhov, trenutno prevladuje v knjigarnah. Marina je njegov četrti roman preveden v slovenščino in eden izmed krajših, vendar nas vseeno ne pusti ravnodušnih. V kolikor vsaj malo poznaš njegovo pisanje, potem lahko v romanu pričakuješ prepletanje fantazije s resničnostjo in to na mojstrski način.

Mladinska knjiga, 2015

Kupi TV za 29,95€ ali MV za 12,99€ ali pa si jo izposodi v knjižnici – Cobiss, pa še zasedena verjetno ne bo, tako kot ostale novejše.

Brina Svit: Noč v Reykjaviku

Še ena izmed knjig, ki je primerna za branje v enem dnevu. V njej se boste srečali z »junakinjo«, ki se zaplete v odnos z moškim za eno noč. Sicer lahkotna zgodba nam odpira veliko vprašanj tudi o življenju in ne samo razmerjih. Zanimivost: avtorica je roman v izvirniku napisala v francoščini, še istega leta pa je bil preveden tudi v slovenščino.

Cankarjeva založba, 2013

Kupi TV za 22,95€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.


M

Katja Perat: Mazohistka

Avtoričin prvi roman ni za vsakogar, saj se avtorica loti zgodbe na čisto svoj način. V roman vključi tudi prave zgodovinske osebnosti, hkrati pa zgodbo glavne heroine vplete na ta način, da s temi pravimi osebnostmi nismo obremenjeni. Tudi sam jezik je nekaj posebnega, kot da lahko začutimo, da je avtorica tudi pesnica. Ni odveč poudariti, da se opazi, da je v roman vloženega veliko truda.

»To je roman o psihoanalizi, roman o prešuštvu in roman o Avstro-Ogrski tik pred izdihom svojega časa trajanja.« Katja Perat.

Beletrina, 2018

Kupi TV za 27€ ali e-knjigo za 19,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Jani Virk: Brez imena

Roman bi sicer po obsegu lahko spadal pod S kategorijo, vendar sem ga zaradi težje tematike uvrstila v M. Sama sem se ga lotila brati popolnoma brez pričakovanj in me ni pustil na cedilu. Prvi del me je spomnil na mojega brata, ki je prav tako ostal brez očetovske figure, drugi pa me je šokiral, saj se podamo na področje brezupa, drog in tavanja v življenju zaradi enega samega usodnega trenutka. Roman, ki bi čisto lahko bil tudi resničen.

Mladinska knjiga, 2018

Kupi MV za 27,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Elif Shafak: Tri Evine hčere

Tri Evine hčere so roman, ki nas bo popeljal v Istanbul in Oxford. V Istanbulu spoznamo odraslo mamo, ki je v času študentskih let študirala in živela v Oxfordu – tam se ji je življenje popolnoma obrnilo na glavo v primerjavi z njenimi običaji. Meni je bila knjiga še posebno blizu, ker sem bila v Oxfordu na izmenjavi in so me vse njene čudovite besede o samem kraju in študiju, res globoko ganile.

Založba Sanje, 2019

Kupi TV za 30€, broširano za 17,95€; e-knjigo za 10,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Malin Persson Giolito: Živi pesek

Roman Živi pesek sem najprej zasledila v objavi podkasta Obod (poslušaj, ko prebereš), zato sem si rekla, da jo moram prebrati, pa tudi opis knjige mi je bil zanimiv. Ker sem bila v tujini, sem knjigo brala v angleščini, pa tudi po branju Sodnih dnevov sem si prav zaželela malce več sodiščnega dogajanja, kar sem v Živem pesku tudi dobila. Kmalu zatem je knjiga izšla tudi v slovenščini pri založbi Mladinska knjiga. Za vse nas in vas navdušene tudi gledalce serij pa nam Netflix ponudil tudi serijo v šestih epizodah.

Mladinska knjiga 2019

Kupi TV za 32,90€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Christelle Dabos: Zrcalka: Zimska zaročenca

Knjiga Zrcalka je prvi del trilogije Zimska zaročenca, ki nas popelje v še nov nepoznan svet fantazijske literature. Dobra novica za nas ljubitelje fantazije, pri založbi Sanje bosta izšla tudi naslednja dva dela. Izjemen prevod izpod rok Žive Čebulj nas začara in popelje v svet za ogledalom, ne pa nujno tudi v poistovetenje z glavno junakinjo. Jaz osebno komaj čakam nadaljevanje.

Sanje, 2019

Kupi TV za 30€, broširano za 17,95€; e-knjigo za 12,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Lukas Bärfuss: Koala

Koala me je pritegnila zaradi svojega opisa zgodbe in obiska pisatelja na Slovenskem knjižnem sejmu. Žal je obisk pisatelja zaradi bolezni odpadel, jaz pa sem imela eno odlično knjigo več prebrano. Tudi tukaj se zgodba sooča z eno izmed težkih tem – samomorom. Ne toliko po dolžini, kot po sami zahtevnosti tematike in preobrata v drugem delu knjige, sem knjigo uvrstila v M kategorijo.

Modrijan 2016

Kupi MV za 12,25€ pri založbi Modrijan, dokler še lahko (gre v stečaj) ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.


L

Elena Ferrante: Neapeljski cikel

Vse tri dele Neapeljskega cikla sem prebrala šele v letošnjem letu, vem grozno pozno, ampak nekako sem se ga kar otepala, saj sem mislila, da jo te kar ena poženščena literatura. Ampak ugotovila, da sploh ni. V L branje sem ga uvrstila zaradi obsega in zahtevnosti, kot je, da imamo ogromno oseb in je zgodba kar cela kronika njihovih življenj. Torej lahko počakaš še do jeseni, ko pride še zadnji prevod v slovenščino ali pa se ga lotiš kar zdaj 🙂

Cankarjeva založba, 2016, 2017, 2018 in 2019

Kupi TV ali MV na Emka ali pa si jih izposodi v knjižnici – Cobiss.

Svetlana Aleksijevič: Černobilska molitev

To je knjiga, ki jo trenutno berem in mi gre dejansko zelo počasi. Uvrščena je pod L kategorijo zaradi tematike in zaradi stila pisanja (literarno novinarstvo). Knjiga ne bo za vsakogar, saj je samo branje zelo nepovezano – so kot neki prepisi intervjujev/samogovorov ljudi, ki so doživeli/preživeli “Černobil”, vendar pa zaradi tega bolje učinkuje, sploh nas ne rabi prepričevati o resničnosti pričevanj. V kolikor te tematika zanima si lahko ogledaš tudi serijo Černobil, se pa zelo malo navezuje na knjigo, tako da je vseeno kaj izbereš prej.

Modrijan, 2009

Knjige skoraj ne dobiš več v prodaji, morda preko rabljenih trgovin. Najlaže je, da si jo izposodiš v knjižnici – Cobiss.

Evald Flisar: Čarovnikov vajenec

Knjigo sem prebrala že nekaj časa nazaj in jo uvrstilo pod težko kategorijo zaradi njene filozofije. Ko sem jo prvič vzela v branje, ni bil moj čas, šla mi je izredno počasi, njeno sporočilo nikakor ni prišlo do mene, zato sem jo sredi branja odložila. Ko sem jo naslednjič prijela v branje, je sporočilo steklo vame, očitno je bil pravi čas. Skozi samo branje nas Flisar popelje v duhovno “prevzgajanje” glavne osebe, hkrati pa se zavemo, da nekaj malega podari tudi nam. Vsekakor vredna branja, ampak počasi, z njo ne smeš hiteti, tako kot na svoji poti ne hiti glavna oseba.

Najlažje do nje prideš v knjižnici – Cobiss, pa še zasedena verjetno ne bo, tako kot ostale novejše.

*Frank Herbert: Peščeni planet in *Donna Tartt: Lišček

Edini dve knjigi, ki sta nam še ostali, sta dve, ki si ju še želim prebrati. Med L branje sta uvrščeni zaradi same dolžine, glede zahtevnosti pa vam ne morem še nič povedati 🙂

Peščeni planet, Sanje: kupi TV za 30€, broširano za 18,95€; e-knjigo za 15,99€ ali si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.

Lišček, Cankarjeva založba: kupi TV za 39,90€ ali MV za 18,99€ oziroma si jo izposodi v knjižnici – Cobiss.


Povej, kakšen se ti zdi seznam branja, kaj od tega si že bral/a, kaj bi rad/a prebral/a 🙂

Še več seznamov najdeš pa pri Gospodična knjiga in Literarna lekarna. V kolikor si ga tudi ti objavil/a na svojem blogu mi javi, pa te dodam 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.