Knjige Strokovna bralnica

Novi zvon – spletna revija za vse oblike sodobne literarne umetnosti

Začetkov literarne revije Novi zvon se spomnim iz obiskovanja študentskih klopi na Primerjalni književnosti, kjer sem tudi spoznala kolegici Gajo Jezernik Ovca in Ado Černoša. Prav njima (pa tudi pokroviteljstvu oddelka za Primerjalno književnost in literarno teorijo) se imamo zahvaliti, da literarna revija sploh obstaja in to že od leta 2012. Z leti je prešla v druge, prav tako strokovne roke, ki jo danes vodijo Nina Kremžar (glavna in odgovorna urednica), Veronika Šoster (uredništvo za poezijo) in Alex Kama Devetak (uredništvo za prozo), njihova lektorica je Jana Šter.

Grafična podoba za razpis erotične številke.

Danes je Novi zvon spletna revija za vse oblike sodobne literarne umetnosti. Revija izide vsak sodi mesec v letu. Junijska številka je vsako leto posebna, saj takrat objavljajo zgolj in samo erotično literaturo. In to brez zadržkov in predsodkov!


Od leta 2018 so se zgodile tudi nekatere korenite spremembe:

  • posodobljena grafična podoba revije in spletne strani
  • vzpostavitev socialnih omrežij: Facebook in Instagram
  • februarja 2019 so se poslovili od tiskane print-on-demand revije

Še vedno pa organizirajo literarne večere in Klub kreativnega pisanja, ki se ga lahko brezplačno udeležite in preizkusite svoje pisanje tudi s strani poslušalcev (pridobite konstruktivno mnenje;))

Dobrodošli so vsi, ki bi želeli s soustvarjalci deliti svojo literaturo in jo izboljševati.

Klub kreativnega pisanja je mesečni dogodek, ki ga organizira literarna revija Novi zvon v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna. Dobijo se vsak drugi torek v mesecu.

Literarna revija je tudi super priložnost za še neuveljavljene pisatelje in pisateljice! 🙂

Revija je zelo privlačno zastavljena in z uporabniku prijazno pisavo (ponujajo tudi verzijo za slepe in slabovidne, pohvalno!) – vsako od področij je ločeno z vizualno barvno stranjo in naslovom – Poezija, Proza, Dramatika, Hibridi in oktobrsko novo rubriko B(rlog).

V peti številki osmega letnika Novega zvona predstavljamo novo rubriko B(r)log, ki se bo posvetila literarnim blogerkam in blogerjem oziroma vsem tistim, ki na svojih socialnih omrežjih pišejo o knjigah. Namen B(r)loga je, da poveže tiste, ki pišejo o literaturi, in tiste, ki pišejo literaturo, in tako dodatno razširi (virtualni) prostor za pogovor o sodobni slovenski literarni produkciji. V vsaki številki bo bloger_ka zapisal_a kratek vtis o svojem najljubšem odlomku iz prejšnje številke, predstavil_a sebe in svoj blog ter predlagal_a naslednjo_ega B(r)logerko_erja. V upanju, da iz B(r)loga prilezejo nove ideje, vas vabimo k branju.

Uvodnik Novega zvona, letnik VIII, številka 5

Tako si lahko prvič v novi rubriki prebereš moje mnenje in nekaj malega o meni, dobiš vse povezave na mojo prisotnost na spletu, predlagam pa tudi naslednjo blogerko 🙂

Mogoče se pa enkrat v naslednjih mesecih tudi jaz opogumim in pošljem kaj od svojega literarnega dela;) Navodila za pošiljanje prispevkov si lahko prebereš na tej povezavi, in v kolikor niste med tistimi pogumnimi, še vedno velja, da lahko objavite pod psevodnimom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.