Knjige

Knjižni podcasti, ki jih lahko poslušaš v slovenščini

Podcasti so v tujini že zelo razširjena vrsta poslušanja raznih pogovorov, zadnje čase pa čedalje bolj tudi pri nas.

Wikipedia sicer pravi, da je Podcast ali poslovenjeno poddaja digitalna vsebina, ki jo je mogoče s spleta v obliki avdio ali video datotek prenašati na računalnik ali prenosno napravo. Kar pa sicer nujno, saj vsebine ni potrebno prenašati, da jo lahko poslušamo, saj se danes to s poceni mobilnimi podatki, da tudi preko interneta. Sicer na njej piše več tudi o zgodovini in nastanku podcastov, ter o različni vrstah.

V tujini se podcastov poslužujejo tudi različni mediji (Guardian Books Podcast) in med njimi ne zaostajajo niti sami založniki in knjigarne – tako imajo svoje podcaste: Penguin Random House, Vintage Books podcast, Blackwell’s podcasts, Waterstones podcasts in mnogi drugi.

Podcasti postajajo čedalje pomembnejši medij prenašanja in pridobivanja informacij, saj ga mnogi najraje poslušajo med vožnjo (namesto radia z miljon reklamami) ali doma pri raznih opravilih (npr. likanje :D).

Na London Book Fair, o katerem sem pisala že tukaj, podeljujejo za (knjižne) podcasterje tudi nagrade v okviru The UK Book Blog Awards, kjer so kategorijo za Podcasterja leta letos podelili prvič. Med nominiranimi so bili:

The Mostly Lit podcast chronicles the millennial experience, exploring the intersection between literature, film/tv and pop-culture, highlighting how books are often a key part of the zeitgeist. The judges said ‘Mostly Lit is a highly professional, exciting and fresh books podcast that has provided a vital new voice in the industry. We are so excited to present Mostly Lit as the first Book Podcaster of the Year winners!’ A special mention was also given to the Down the Rabbit Hole podcast ‘for their pioneering content for the children’s book market’.

Katere knjižne podcaste pa lahko spremljaš v slovenščini?

Sicer jih res ni veliko, vendar menim, da se bo mogoče tudi to področje malce bolj razširilo, tako kot smo se knjižni blogerji.

Membranje

Je del mreže podkastov Marsowci v njih pa predstavljajo avtorje, ki jih je v vsakem novem stoletju povezala želja, da bi bralcem pomagali razumeti zapletenosti sveta. Marsowske podkaste pripravljajo Lenart J. Kučić, Darja Potočan in Marko Pirc.

O.B.O.D

Je del mreže podcastov na Apparatusu, kjer se trije specialni agentje, Mito Gegič, Igor Harb in Aljoša Harlamov, pogovarjajo o tem, kaj se novega dogaja v Marvelovem in DC-jevem vesolju, med zunajzemeljskimi bitji, škrati, sociopatskimi morilci, kavboji in pošastmi iz kanalizacije … med njimi pa večkrat omenijo tudi knjige, ki so jih prebrali in bodo prebrali ali pa so v povezavi s samimi serijami in filmi. Sicer se knjige včasih znajdejo tudi na drugih podcastih mreže.

Strašno hudi

Strašno vztrajni, strašno brihtni, strašno ustvarjalni, strašno iznajdljivi, strašno gibčni, strašno neuklonljivi, strašno skrbni … v strašno hudih avdio portretih. So skromni, a segajo po skorajda nedosegljivem in dosegajo nepredstavljivo. Delajo, kar imajo radi, in nas opogumljajo, da tudi sami stopimo na svojo strašno hudo pot. Podcaste vodita Klara Škrinjar in Maja Čakarić. Med ostalimi podcasti z znanimi ali manj znanimi osebami najdeš tudi tiste o knjigah, zadnji med njimi je Leninov park (Tadej Golob).

Na svoji strani so pripravili tudi izredno dober seznam slovenskih podcastov.

Ostali podcasti, ki sem jih preverila na njunem seznamu so v večinskem deležu o športu, tehnologiji, medijih, filozofiji, marketingu, ekonomiji… Se pravi, da dejansko pri nas še nimamo podcasta, ki bi v celoti bil namenjen samo knjigam – se bo tega mogoče lotila kakšna od založb/knjigarn?

Pšššt! Namig pravi, da naj bi Mladinska knjiga pripravljala svoj podkast!

Posodobitev (5. 4. 2021)

Gospodična knjiga podkast

S podkastom je 30. 6. 2020 pričela tudi Nina na svojem blogu Gospodična knjiga. Do sedaj je objavila 10 različnih epizod, ki pa so si tematsko zelo različne – pa vendar imajo vse nekaj skupnega, Nino seveda! V njih z melodičnim glasom razčlenjuje tematike, ki obkrožajo njeno življenje, zraven pa enkratno predlaga tudi knjige, ki se dotikajo določene epizode. Veliko skupnega imajo tudi s temami, k se jih Nina že tako dotika v svojih blog objavah, vendar moram reči, da jo je enkratno poslušati. Kljub temu, da je podkast začasno na pavzi in ne vemo kdaj bomo deležni novih epizod, so dosedanje vsekakor vredne poslušanja. Prisluhnite!

Ajda naklada podcast

S svojim podkastom pa je v letošnjem letu pričela še ena od knjižnih blogerk, ki se zaenkrat osredotoča na “nakladanje”, kot temu sama pravi, o prebranih knjigah. Pričela je tudi s serijo podkastov Adej! Kr Harry!, v kateri si želi predelati celotno serijo knjig v podkastu, skupaj z Matejem, ki se s HP-jem srečuje prvič. V bistvu je to skoraj knjižna različica Apparatusovih Glav, kjer sta HP-ja komentirala Anže in Boštjan Gorenc.
Kolikor poznam Ajdo, najbrž prihaja še kar nekaj novih epizod, tako, da se nadejamo, da bo tale knjižni podkast še kar nekaj časa z nami. Čestitke za pogum!

Podkast Mladinske knjige

Že v prvi verziji te objave se je namigovalo, da naj bi Mladinska knjiga pripravljala svoj podkast in res so ga! Zaenkrat tam lahko najdete 6 epizod, v katerih se o knjigah in branju (pa tudi drugih temah) pogovarjajo različni gostje. Saj se vsi strinjamo, da bi lahko nastala še kakšna epizoda, kajne?

Pogovori o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe. 


Je pa zato na Radiu Ars veliko oddaj, ki so povezane s kulturo, kjer lahko poslušamo o novostih, knjigah in izbranih intervjujih/portretih (tudi za nazaj, kadar kakšno izmed oddaj zamudimo). Pri nekaterih je možnost naročine na njihov podcast (vsakega posebej):


  • Literarni portret: slovenske in tuje književnike predstavljajo z odlomki iz njihovih del in krajšim spremnim besedilom.
  • S knjižnega trga: objavljajo recenzije leposlovnih in delno tudi humanističnih knjižnih novosti, izdanih v slovenščini.
  • Izšlo je: o knjižnih novostih, predvsem s področja umetnosti in humanistike (zlasti umetnostnih ved, kulturologije, zgodovine). Pogovor z avtorjem oziroma prevajalcem knjige, knjigo pogosto ponazorijo z značilnim odlomkom.
  • Izbrana proza: kratka zgodba ali odlomek iz povesti ali romana.
  • Literarni nokturno: v desetminutni oddaji predvajajo poezijo in prozo različnih avtorjev in avtoric, skupni imenovalec Nokturnov je njihova različnost, saj sega njihov razpon od klasikov do sodobnih ustvarjalcev.
  • Literarni večer: predstavljajo pesnike in prozaiste vseh časov, slovenski avtorji pogosto sami interpretirajo svoja dela.
  • Ocene, presoja, mnenja: o knjigah
  • Oh, literatura – O, literatura!: Arsovo domače branje: izbrana dela iz svetovne in domače književnosti v radijskih literarnih večerih za srednješolce.

Radio prvi vodi Sobotno branje: oddaja je namenjena pogovoru z enim, po navadi pa z dvema sogovornikoma, in sicer o temi, ki je tako ali drugače povezana z literaturo. Oddaja Sobotno branje govori o knjigah na drugačen način. Kakšen? Poslušajte jo.

Na Val 202 vam podcast Zgodbe ponuja novo miniserijo Zgodb, ki govori in bodo govorile o podrobnostih ozadja nastajanja romana Jezero. Zaenkrat sta na voljo Jezero, prolog: Izlet na kraj zločina in 1. del: Izginuli (Realnost hujša, kot si jo jaz lahko izmislim). Podcaste ustvarjata Gašper Andrinek in Maruša Kerec, na sporedu pa je v pondeljek zjutraj.

Drugače pa so Zgodbe podkast Vala 202 z dodano vrednostjo. Poglobljeno in angažirano pripovedujemo zgodbe. Originalnih junakov, izjemnih dogodkov, drobnih in velikih zapletov. Zgodbe nekega časa, življenja in družbe.

Svoje podcaste vodijo tako tudi knjižni sejmi: npr. London Book Fair: LBF Talks ali pa Slovenski knjižni sejem, ki ga med dogajanjem pokriva Radio Ars.


Meniš, da manjka še kakšen podcast? Javi spodaj v komentarje, na email booknjiga@gmail.com ali na Facebook in Instagram profil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.