Dogodki

Krimi serija Jezero (“alpski noir”)

V soboto 16. in nedeljo 17. novembra smo si lahko prvi obiskovalca festivala Liffe ogledali prva dva dela nove šestdelne kriminalne serije Jezero, ki je nastala po istoimenskem romanu Tadeja Goloba, ki je izšel leta 2016 pri založbi Goga. Nastala je v produkciji igranega programa TV Slovenija.

V kolikor še vedno niste prebrali romana, imate za to še nekaj časa, saj bo serija na malih ekranih – (Televizije Slovenija) od 22. decembra.

Posneto dejansko ni razočaralo, tudi Sebastian Cavazza je Tarasa kar dobro upodobil, z njegovimi resnimi izrazi, ki se jih še spomnim iz knjige. Všeč so mi bili bližnji posnetki ljudi, stvari, zamolčani pogledi in kadri narave. En izmed režiserjev je izjavil, da v bistvu imajo tukaj še enega “igralca”, in to je jezero. Z osupljivimi zimskimi posnetki serija res navduši in v tujini bo to naredilo še dodatno reklamo Slovenije.

Nekaj posebnega sta tudi uvodni del (ki ga tisti, ki veliko gledamo serije ponavadi preskočimo saj se ponavlja) in glasba ob njem. Res komaj čakam nadaljevanje, da vidim kako so se odrezali še pri ostalih prizorih:)

Po obeh končnih delih je na oder prišla tudi ekipa – najprej scenograf, kostumografka, oblikovalka maske, montažerka, avtor glasbe in oba režiserja. Ko so prihajali igralci je ploskanje proti glavnemu igralcu (liku) stopnjevalo. Za Cavazzo so na oder povabili tudi pisatelja Tadeja Goloba, ki pa je presenetljivo dobil bučnejši aplavz! 🙂

Sam je povedal, da je navdušen nad izborom igralcev , pa tudi da si je končni izdelek ogledal prvič, čeprav je sodeloval pri samem snovanju serije.

Režiserja Matevž Luzar in Klemen Dvornik sta namignila, da imajo v namenu posneti tudi serijo po Leninovem parku, tega pa so se veselili tudi igralci, saj se dogajanje v romanu dogaja poleti in jim bo tako tudi veliko lažje snemati.

Spodaj si lahko ogledaš še prikolico 🙂

Na Val 202 vam podcast Zgodbe ponuja novo miniserijo Zgodb, ki govori in bodo govorile o podrobnostih ozadja nastajanja romana Jezero. Zaenkrat sta na voljo Jezero, prolog: Izlet na kraj zločina in 1. del: Izginuli (Realnost hujša, kot si jo jaz lahko izmislim). Podcaste ustvarjata Gašper Andrinek in Maruša Kerec, na sporedu pa je v pondeljek zjutraj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.