Pogovori

Pogovor #6: Osebna trenerka, ki rada bere

Spoznala sem jo na vodenih vadbah v fitnes Tivoli, kamor sem hodila kratko obdobje. Njene vadbe so bile vedno polne z energijo, hkrati pa tudi drugačne od ostalih, saj je tistim, ki jih je vodila vedno pomagala pri pravilnem izvajanju vaj (kar zna biti včasih izredno težko, če imaš velike skupine ljudi). Par mesecev kasneje pa sem na njenem privatnem Instagram profilu opazila, da vabi k treningu z utežmi. Rekla sem si, zakaj pa ne in se udeležila predstavitvenega treninga. Vadbe so potekale v manjšem ženskem številu in pod Nikinim nadzorom, ki je skrbela, da smo vaje z utežmi delale pravilne. Od takrat dokaj redno obiskujem njene treninge (razen zdaj :D) in postali sva prijateljici.

Na kratko se predstavi in povej kaj rada počneš?                      

Moje ime je Nika, sem dipl. športna trenerka in ustanoviteljica Sodobne dame. S športom se srečujem že od malih nog. Več kot polovico svojega življenja, natančneje 12 let, sem se ukvarjala s plesom in aerobiko. Z vstopom na študij pa sem se posvetila vodenju skupinskih vadb in treningov za moč. Moj prosti čas in delo se med seboj zelo povezujeta. Večino časa preživim v telovadnici, kjer treniram sebe in druge ali pa berem knjige in članke, kjer spoznavam skrivnosti treningov, prehrane, psihologije in podjetništva.

Kako si ugotovila, da je olimpijsko dvigovanje uteži tisto, kar te v zvezi s športom najbolj zanima?

Ne bi rekla, da je olimpijsko dviganje uteži tisto, ki me v športu najbolj zanima, saj večino časa namenim treniranju mojih strank, katere ne učim dvigati uteži nad glavo, ampak jim pomagam pri oblikovanju zdravega načina življenja.

Olimpijsko dviganje uteži je zgolj moja strast, s katero sem se prvič srečala na Fakulteti za šport pod vodstvom Žiga Šuena, ki je še danes moj trener in mentor. Natančno se spomnim naše zadnje vaje. Po utežarni sem se sprehajala gor in dol, srce mi je razbijalo in vedela sem, da si želim to početi še naprej. Hkrati pa me je bilo strah, saj sem vedela, da je pred vrati izpitno obdobje in da mi bodo treningi vzeli kar nekaj časa. Nato pa sem si rekla: »Nika, če ne boš začela zdaj, ne boš nikoli!«. Stopila sem do Žiga in ga vprašala, če se lahko vpišem v klub in začnem trenirati. Naslednji dan sem tako naredila svoj prvi trening. Izpitno obdobje pa mi je minilo hitreje kot ponavadi, hkrati pa sem izboljšala svoje ocene, saj sem postala bolj disciplinirana.

Kako si prišla do ideje za Sodobno damo in kaj to pomeni za tvojo karierno pot? Kaj želiš, da tvoja blagovna znamka sporoča?

Osebno trenerstvo in vodenje skupinskih vadb je tisto kar si od nekdaj želim delati. Poleg tega je bila moja želja, da bi skupinske treninge popeljala na višji novo, kjer bi vsakemu posamezniku omogočila, da doseže svoj cilj in trenira njegovemu nivoju primerno.

S tem namenom sem se odločila, da si ustvarim svojo karierno pot. Iskanje imena, ki bi mi omogočil vse to, je trajalo zelo dolgo, na koncu sem se že skoraj sprijaznila s tem, da se bom pojavljala kot trenerka Nika Rejc. Nekega dne pa me je med pospravljanjem sobe prešinilo ime Sodobna dama in takrat sem vedela, da je to to in da mi bo uspelo.

Sodobna dama je ženska, ki je pripravljena stopiti izven cone udobja, spremeniti svoje slabe navade, zato da doseže svoje cilje – naj si bo to na karierni poti, pri doseganju osebnih ciljev ali pri rekreaciji s pomočjo mentorja, ki mu je to že uspelo!

Torej draga moja dama, zavedati si moraš, da lahko s trdim delom dosežeš svoje cilje, pot do njih nebo lahko je pa vsekakor vredna truda, prisežem, da ti nebo nikoli žal, da si poskusila živeti svoje sanje, tudi če se na poti do njih kaj zalomi.

Kaj bi svetovala nekomu, ki se še ne »giba«, pa se zaveda, da bi bilo to zanj dobro?

Vadba se začne v glavi, zato si moramo najprej odgovoriti na 4 vprašanja: kaj si želimo, zakaj si to želimo, kako se bomo počutili, ko bomo to dosegli in ali je vredno. Prepričana sem, da boste z odgovori na ta vprašanja našli svojo notranjo motivacijo za gibanje. Nato pa si poiščite mentorja oz. trenerja, ki mu lahko zaupate in vas vodi na poti do vašega cilja. Hkrati pa se zavedajte, da vas trener usmerja, ne pa trenira ali hujša namesto vas.

Kakšno vadbo bi svetovala v »teh časih«, ko moramo biti pretežno zaprti doma?

Sedaj imamo idealno priložnost, da si postavimo cilje za naprej, odgovorimo na zgoraj navedena vprašanja in poiščemo svojega mentorja. Vsem, ki do sedaj niste bili športno aktivni, priporočam, da doma delate vaje za gibljivost in sproščanje telesa. Visoko intenzivne online treninge, ki jih v teh časih na pretek, pa začetnikom vsekakor odsvetujem, saj so prezahtevni in ob nepravilnem izvajanju lahko pustijo na našem telesu veš škode kot koristi. Jih pa toplo priporočam vsem tistim, ki se drugače redno ukvarjate s športom. Ko se zadeve umirijo pa vam toplo svetujem trening, ki vsebuje tudi uteži, saj boste z njimi oblikovali čvrsto telo in lepo telesno držo in dekleta brez skrbi, obljubim, da po treningu z dodatnimi bremeni ne boste izgledale kot Hulk. No, razen če boste trenirale po več let 2x na dan in se držale strogih diet.

Kaj rada bereš?

Rada berem knjige o športu, prehrani, psihologiji in podjetništvu, saj mi le-te vlivajo ogromno energije, idej in me opozarjajo, da je vredno vztrajati, tudi ko je težko.

Kupljena ali sposojena knjiga? Koliko knjig približno kupiš na leto?

V zadnjem času večino knjig kupim in si s tem ustvarjam svojo mini knjižnico. Na leto kupim približno 10 knjig.

Ali so ti starši v otroštvu brali knjige? Najljubša knjiga iz otroštva?

Da. Kdo je napravil Vidku srajčico.

Katere tri knjige bi v branje predlagala bralcem mojega bloga? Predvidevam, da kakšne bolj športne? 😛

Ok, naj bo ena športna: Moč je nov lepotni ideal, #Šefinja, Zakaj moški ljubijo mrhe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.