Pogovori

Pogovor #7: Nadebuden mlad umetnik Nik Škorjanc

Nik mi je pisal že konec lanskega leta, da bi na svojem blogu predstavila njegovo pesniško zbirko in me tudi povabil na svoj razstavo. Žal se zaradi vseh obveznosti z njim nisem mogla osebno dobiti, potem sem odšla še na dopust, kaj kmalu za tem pa nas je zajela karantena. Končno sem prišla do tega, da ga predstavim v intervjuju, kjer lahko več izveš o njegovi pesniški zbirki, slikah in njegovih načrtih za prihodnost. Mene je mladenič očaral že s svojo predstavitvijo v email sporočilu, saj ga je napisal iskreno in resnično kot le malokdo.

S svojima knjigama, ki govorita o diskriminaciji v živalskem svetu, je zmagal na mednarodnem likovno-literarnem natečaju za najboljšo mladinsko in otroško knjigo v Avstriji, kjer je dosegel 1. in 2. mesto. Naslov imata Flamingo Filip in Flamingo Filip se vrača.

V januarju je imel svojo prvo samostojno razstavo slik z naslovom Nature in fire, ob njej pa je z istoimenskim naslovom izdal tudi svojo prvo pesniško zbirko. Na slikah je upodobil štiri živalske vrste, ki so ali pa bodo kmalu ogrožene in sicer netopirja, človeško ribico, kozoroga in čebelo. Prav to so pa tudi glavni sklopi pesniške zbirke. Z razstavo je želel širši množici predstaviti problem onesnaženosti okolja. V samozaložbi pa je izdal že drugo pesniško zbirko, ki jo je posvetil svoji mami: Moja mama je kot veliko sadno drevo, ker je močna in s svojim sadjem prikliče nasmeh na naše obraze.

Ob tem se s svojimi deli predstavlja tudi na svoji spletni strani in youtube kanalu, kjer izvirno predstavlja svoje ustvarjanje.

Na kratko se predstavi in povej kaj rad počneš?

Sem Nik Škorjanc in sem star 15 let. Veseli me veliko stvari, med slednjimi so mi najbolj pri srcu slikarstvo, literatura, ples in oblikovanje fotografij, publikacij, videov … vse pa zelo rad povezujem z naravo.

Ali si se že od malega ukvarjal veliko z naravo in njenih ohranjanjem?

Že od malega imam zelo rad gozd in živali. Že odkar pomnim sem imel ogromno vprašanj o naravi.

Z ohranjanjem narave pa se ukvarjam odkar so me o tem poučili v šoli. Ta tematika me je zelo zanimala in sem se o tem tudi sam pozanimal. Ugotovil sem, da lahko vsak pripomore k ohranjanju narave, zato sem združil svoje hobije in še sam poskusil pri tem.

Kaj misliš, da bi moral vsak posameznik narediti, da bi bilo manj onesnaževanja? Misliš, da bomo »po karanteni« kaj bolj skrbni?

Vsak sam lahko z majhnimi dejanji pripomore k ohranjanju narave tudi iz svoje ”cone udobja” npr. lahko izbere razgradljive plastenke, skrbno ravna z odpadki … še bolje pa je, če ”stopi iz cone udobja” in kdaj uporabi kolo namesto avtomobila, poskuša postati, če ima seveda možnost, čim bolj samooskrben in s tem zmanjša porabo plastike …

Po mojem mnenju se po karanteni ne bo nič spremenilo. Ljudje se ne zavedamo, kaj počnemo Zemlji s svojimi dejanji. Ne zavedamo se, da so takšne grozote pravzaprav posledica naših dejanj. Šele zdaj, ko nekaj časa ne posegamo v naravo zaradi karantene lahko ponekod po svetu opazimo živali na ulicah, ker jih nihče ne ogroža, onesnaženje zraka se je močno zmanjšalo …

Kaj ti pomeni slikanje in kaj pisanje? Kaj te navdihuje?

Umetnost je zame nekakšna moč izražanja. Z umetnostjo lahko ljudem sporočam kaj počnejo narobe, kaj bi morali storiti …, prav tako pa lahko z njo izkazujem moje zamisli in se sproščam.

Dejaven sem na mnogih področjih tako v šoli, kot tudi v prostem času. Na različnih natečajih, tekmovanjih … se srečam z veliko stvarmi in ljudmi, ki so mi tudi inspiracija. Torej lahko rečem, da ideje jemljem iz vsakdanjega življenja.

So pesmi v tvoji zbirki nastajale hkrati s slikami, ločeno ali so slike nastale potem?

Prva je seveda prišla ideja za razstavo, v kateri sem že od samega začetka želel obiskovalcem ponuditi neko publikacijo, vendar še nisem bil popolnoma prepričan kaj točno. Ideja se je dodelovala med slikanjem. Sprva sem mislil napisati zgodbo, vendar sem se nato odločil za pesniško zbirko. Pesmi pa so začele nastajati proti koncu slikanja moje serije Nature in fire.

Imaš najljubšo pesem/sliko v svoji zbirki?

Vsaka pesem ima svoje sporočilo, zato ne morem ravno reči da imam svojo najljubšo. Enako je pri slikah. 🙂

Sami smo si krivi,
ker nismo kaj preveč marljivi.
Smeti bi morali pobrati
in odgovorni bolj postati.

Kitica iz Nikove pesmi Obroč

Imaš še kakšne inspiracije za prihodnost? Kakšen nov projekt slikanja/pisanja?

Da, trenutno nastaja otroška slikanica za mednarodni natečaj v Avstriji, na katerem sem že osvojil prvo in drugo mesto. Letošnja tematika je voda, prejšnja leta pa so moje pravljice govorile o drugačnosti. Te pravljice bi v prihodnosti rad tudi izdal pri kateri slovenski založbi.

Ilustracija iz Flamingo Filip
Ilustracija iz Flamingo Filip
Ilustracija iz Flamingo Filip

Seveda pa po koncu karantene nadaljujem z gostovanjem moje razstave Nature in fire. Želim si, da bi jo lahko predstavil na čim večih različnih lokacijah, da se dotakne čim večjega števila ljudi.

Kdo je oseba, ki te na tvoji poti navdihuje/podpira?

Navdihuje me več oseb. Prva je moja družina. Še sploh moja mama, ki se tudi ukvarja z umetnostjo in je moji prvi kritik. Druga je naša šolska knjižničarka, ki mi s svojimi spodbudnimi besedami in pa predvsem s svojim znanjem stoji ob strani na moji poti. Enako učiteljica slovenščine.

Kje se vidiš v prihodnosti, kaj bi rad počel?

V prihodnosti želim uspeti oz. delati to kar me oz. me bo veselilo. Vsak dan spoznam nekaj novega, kar me veseli. Trenutno se navdušujem nad umetnostjo, literaturo, gledališčem in kemijo. Kaj vem, mogoče bom čez eno leto gledal v zvezde in se želel dotakniti lune. 

Kaj rad bereš?

Rad berem vse vrste knjig, razen kakšnih romantičnih. 🙂 Vendar pri knjigi ne vztrajam, če me po nekaj straneh ne privlači.

Kupljena ali sposojena knjiga? Koliko knjig približno kupiš na leto?

Zelo rad kupujem knjige, vendar preberem več izposojenih.

Na leto kupim približno tri knjige.

Najljubša knjiga iz otroštva?

Knjiga, ki mi jo je mama največkrat prebrala, skoraj vsak dan, je Bikec Ferdinand, ki ima pravzaprav zelo lepo sporočilo: Bodi to kar si. Lani sem bil zelo navdušen, ker je bil objavljen risani film Bikec Ferdinand.

Bikec Ferdinand

Katere tri knjige bi v branje predlagal bralcem mojega bloga?

Uf, kar težko se je odločiti samo za 3 knjige. 🙂 Priporočil pa bi svojo najljubšo knjigo Brian Selznick: Hugo Cabret, ker je izjemna knjiga v kateri se prepletajo prečudovite ilustracije in roman. Nato knjiga avtorja Wojciecha Grajkowskega, Drevesa, v kateri lahko spoznamo veliko število dreves, živali na drevesih, kulture povezane z drevesi … Ter pa mogoče knjigo iz zbirke Cankar v stripu, Moj lajf, avtorja Boštjana Gorenca Pižame, ki je zelo dobra še posebej za mlajše, ki Cankarjevega stila pisanja mogoče ne razumejo najbolje in je to zelo dober način branja za njih ter pa sprostitev za vse boljše bralce.

🙂 Vseeno pa bi dodal še eno, ki je res odlična knjiga in sicer Ivan Cankar: podobe iz življenja, v kateri lahko na zelo zanimiv način spoznamo življenje Ivana Cankarja ter zraven uživamo ob neverjetnih ilustracijah. Res toplo priporočam!

Ivan Cankar: podobe iz življenja

Za konec si lahko ogledaš še Nikovo ustvarjanje človeške ribice, ki ga je objavil na svojem Youtube kanalu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.