Knjige

Česa o življenju Coco Chanel nisi vedel/a?

“Morda. Da. Toda za to bi morala odkriti resnično poseben vonj.”
“Dobiti bi morala najboljši parfum na svetu.” Misia je žarela. Razmišljala je, ali v antični mitologiji obstaja božanstvo prijetnih vonjev. Žal ga ni poznala. Toda vseeno je bilo, ali obstaja ali ne, stvar je bila preveč pomembna za Cocojino življenjsko srečo, da bi jo prepustila zemeljskim silam: v mislih se je pomenljivo priporočila sem bogovom, ki se jih je spomnila.”

Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni (str. 45)

Biografski roman o življenju Gabrielle Chanel – Coco se prične z uvodom v njeno otroštvo, leta 1897 in njenim štetjem mozaičnih kamnov do števila 5. S kratkim uvidom v njeno mladost izvemo, da je odraščala skoraj brez staršev v samostanu. Nato je roman razdeljen na 4 dele (1919-1920, 1920-1921, 1921 (najdaljši del) in 1922), ki se ves čas prepletajo z njenim iskanjem parfuma in menjavanjem različnih partnerjev. Že na začetku namreč izgubi dragocenega življenjskega sopotnika in ljubimca Arthurja Capela – Boya. In ravno njeno poslovno iskanje parfuma je tesno povezano z njim, tako pa tudi celotna zgodba romana, kjer ga na veliko mestih spominja in nam daje vedeti, da je to moški, ki ga ne more pozabiti in preboleti.

Presenečeno je ugotovila, kako dobro ji dene, da lahko na Boya pomisli brez bolečine. Polna otožnosti – da. Vendar ne več tako zelo obupana. Če bi mu povedala, o čem razmišlja, bi se zdaj smejal z njo. Ali lahko žalost jemljemo s humorjem? Vsekakor je hrepenenje po pokojniku lažje prenesti, če gledaš naprej. Boy ne bo oživel, če bo živela kakor v grobu. Tega se je naučila v preteklih tednih.

Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni

Avtorica na koncu romana pojasni, da vseh Coconijih skrivnosti ni mogla odkriti, saj jih je sama namreč kar nekaj skrivala in okoli sebe tudi sama širila govorice, tako da je bilo kar težko vedeti, kaj je res in kaj ne. Včasih je morala sicer zgodbo tudi prilagoditi glede dogajalnega sosledja, vendar to bralca ne zmoti, ampak mora imeti v mislih, da gre za roman z biografskimi dejstvi. Njegov slog je zelo preprost, bere se hitro je primeren za takrat, kadar rabimo kakšen oddih od zahtevnega branja. Vsaj pri meni:) Drugače pa nam postreže z podatki o Cocojinem življenju, ki si jih lahko surovo preberemo tudi na wikipedii. Vendar to ni isto, kajne?

Nekaj dejstev o Cocojinem življenju

  1. Coco Chanel se je rodila v majhnem francoskem mestu Saumur, v družini s 5 sorojenci. Veliko ljudem je skrivala, da je bila revna, saj se je svojega porekla sramovala.
  2. Vzdevek Coco je dobila kasneje, ko je pela kot barska pevka, predvsem po njeni značilni pesmi Qui Qu’A Vu Coco?
  3. Najprej je postala slavna s klobuki, kasneje pa z malo črno obleko (1926) in kostimom iz bukleja: Chanelov kostim (1954). K temu je poustvarila še biserno ogrlico Romanovih in jo še danes povezujemo z njenimi oblačili.
  4. Vse življenje je ostala neporočena, vendar je imela veliko ljubezenskih zvez s pomembnimi moškimi.
  5. Do konca življenja je spala v apartmaju hotela Ritz, čeprav je kupila svoje stanovanje na rue du Faubourg Saint-Honoré 29, kjer naj bi bil danes Chanelov butik.
  6. Vse do smrti je hotela, da jo naslavljajo z ‘mademoiselle‘ in je umrla v starosti 88 let. Kar dolgo življenje za nekoga, ki kadi in pije, kajne? 😛

Chanel No. 5

Chanelov parfum naj bi bil poustvarjen iz parfuma Bouquet de Catherine, ki se je imenoval No. 1, vseboval pa je kar nekaj umetnih aldehidov, zato ga je bilo tudi tako zelo težko poustvariti. V skrivnost je zavito, kje je Coco prišla do njegovega vonja – eno izmed možnosti in tudi najbolj verjetno, si lahko prebereš v romanu. Nad parfumom se navdušuje tudi sama avtorica in to iskreno pove na koncu knjige in seveda koga nad takim potovanjem do razvoja parfuma ne bi zanimalo tudi kako božansko diši.

Coco je sodelovala pri nastanku parfuma, tudi v kemijskem procesu (za to je kar dobro naštudirala literaturo in svoj nos), zanj zrisala obliko stekleničke in škatlice. Sprva je mislila parfum podarjati kot darilca za božič, vendar se je kasneje izkazal za tako uspešnico, da ga je pričela množično prodajati.

SESTAVINE PARFUMA
Zgornje note
ylang-ylang, aldehidi, bergamotka, neroli, breskev

Srednje note
jasmin, vrtnica, šmarnica, perunika

Spodnje note
sandalovina, vetiver, vanilija, pačuli, hrastov mah

Vir: spleticna.si

V kolikor sem pravilno preverila na internetu, ga trenutno lahko najceneje dobiš ravno na Spletična.si (91,00€, z njihovo trenutno kodo POMLAD10 (do 17.5.) pa celo za 80,60€, seveda z brezplačno poštnino). Sicer je to meni še vedno drago, ampak recimo, če si ga ravno misliš kupiti, je kar lep popust.

“Mislim, da bi morala zdaj proslaviti rojstvo tvojega parfuma Eau de Chanel, Coco.”
“Mislim, da ne bom uporabila tega imena.” Gabrielle so besede ušle, še preden se je zavedela, kaj je rekla. Zamišljeno je dodala: “Parfum bi rada poimenovala Številka pet. Število poskusnega vonja je dobro znamenje. Petega v petem mesecu leta vedno predstavim novo kolekcijo. Petica se torej odlično poda parfumu moje modne hiše”
Ni mu povedala za dodatni pomen petice. Venerino število, je spontano pomislila in se spomnila večurnega čakanja pred spovednico. Trenutno ni razmišljala o simboličnem pomenu števila pet za cistercijane, niti o podobah na stenskih in talnih mozaikih, ki jih je vedno znova preštevala. V tem pomenljivem trenutku je mislila le na to, da je pet mistično število ljubezni, nedeljiva vstopa moškega števila tri in ženskega števila dve.
“Mademoiselle Chanel, Številka pet je vaša.” Ernest Beaux je žarel od veselja nad svojim uspehom.
To je bilo to!
Beaux je nehote izbral besedno zvezo, ki je Gabrielle vznemirila. Zdelo se ji je, kot bi jo zadela strela. Ali pa žarek polarne svetlobe, ki je navdihnila izdelovalca parfumov, da je svoji stari formuli dodal sodobno glavno noto.

Chanel No 5.

Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni (str. 228)

Coco Chanel v knjigah in filmih

Življenje Coco je privlačilo mnoge pisatelje in pisateljice, ki so se podali na pod odkrivanja njenega skrivnostnega življenja. Tako imamo na Bookdepository kar 313 rezultatov iskanja. Naš Cobiss nam jih seveda pokaže mnogo manj, predvsem v slovenščini zaenkrat še nimamo nič bistvenega, razen zgoraj obravnavane knjige. Kdor bi si želel več izvedeti o Coco mora tako poseči po tuji literaturi, jaz sem recimo našla spodnje tri biografije, ki bi se mi po opisu in videzu zdele primerne za kaj takega. Seveda ne morem potrditi njihovo kakovost samo tako na daleč, je pa nek izbor:)

Gabrielle je obiskovalko osuplo pogledala. “Ali radi berete?”
“Pa še kako. Mademoiselle Hélene in miss June sta me naučili vsea o francoski in angleški književnosti. Ko sem se preselila na Švedsko, sem imela med prtljago sedemsto knjig, pozneje pa je število še naraslo. Eden izmed mojih najbolj žalostnih spominov na domovino je povezan z izgubo moje knjižnice.”

Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni

Kar nekaj literature o Coco je bilo napisano v obliki otroških zgodb in zgodb o velikih ženskah zgodovine. Tako je v naslednjih knjigah, ki so v slovenščini:

In medtem, ko lahko pri nas Coco za otroke najdemo samo v takih zbirkah, so se v tujini njenim otroškim knjigam posvetili posebej:

Filmi

  1. Coco Chanel (2008) je film, kjer je Coco upodobila igralka Shirley MacLaine. Za razliko od večine ostalih filmov, se ta osredotoča večinoma na njeno poznejše življenje. Igralka je bila nominirana za več nagrad za to vlogo, kot sta Golden Globe Award in Emmy Award. Če te zanima celotna slika o življenju Coco Chanel si oglej ta film, saj ga predstavijo od otroštva do njenega uspeha v svetu mode.

2. Coco Before Chanel (2009) je film, ki nam ponuja vpogled v njeno življenje, preden je postala slavna. Je francoski film, v katerem ima glavno vlogo Audrey Tautou. Izvemo vse o njenem zgodnjem življenju, kjer je služila v cabaretu, njeni aferi z Arthurjem Capelom. Če si želiš izvedeti več o zgodnjem življenju Coco, potem je to pravi film zate.

3. Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) je film v katerem sta glavni vlogi upodobila francoska igralka Anna Mouglalis in igralec Mads Mikkelsen. Je fikcijska zgodba o ljubezenski aferi med Coco in ruskim skladateljem. Čeprav je zgodba fikcijska, ima nekaj zgodovinske podlage, vendar če si hočeš ogledati življenjske dogodke v fikcijski preobrazbi je to pravi film zate.

Simpozij Fenomen Chanel

Ravno med karanteno bi se moral v Ljubljani odvijati znanstveni simpozij Fenomen Chanel: Od korzeta do male črne obleke ali kako je Gabrielle Chanel osvobodila žensko. Sedaj je prestavljen na 16. september 2020, potekal pa bo v zbornični dvorani UL. FB dogodek tukaj.

Projekt tvorijo trije večji sklopi: znanstveni simpozij, izid znanstvene monografije ter modni dogodek. Z znanstveno monografijo bomo tako dobili prve znanstvene tekste, ki govorijo o Coco Chanel in njenem vplivu.

Predavanja:
Nº 1: Blaž Koritnik: VONJI, MOŽGANI IN ČUSTVA
Nº 2: Almira Sadar: COCO CHANEL, MALA ČRNA IN TRAJNOST
Nº 3: Petja Zorec: REVOLUCIONARNA OBLIKOVALKA COCO CHANEL IN NJENE MOŠKE MUZE
Nº 4: Milena Mileva Blažić: BIBLIJA, GRIMM IN CHANEL 5
Nº 5: Brane Kovič: COCO CHANEL KOT CELOSTNA UMETNINA

Simpozij organizira Filozofska fakulteta v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto.

Plakat simpozija še s starim datumom.

Zahvaljujem se založbi Učila International, ki mi je priskrbela recenzijski izvod. Knjigo lahko kupiš na njihovi spletni strani ali knjigarnah.

Zahvale tudi dr. Mateja Gaber za krasne “rekvizite” za moje fotografiranje in informacije o simpoziju.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.