Knjige

Ivan Mitrevski: Kdo se boji zobozdravnikov?

Hej, kaj je to?

Slikanica o zobozdravnikih? Groooooza.

Ni tako grozno, kot se sliši. Poglejmo skupaj, še prej pa moje izkušnje pri zobozdravnikih.


Moja izkušnja

Z mami sva živeli v večstanovanjski hiši, v kateri smo imeli zobozdravnika. Njega sem rada ugriznila v prst, mami mi je pa obljubljala vse mogoče stvari, če le odprem usta. Malokrat je pomagalo.

Potem sem bila v prvem razredu osnovne šole in v razred je prišla zobozdravnica ter vsem razdelila ogabne roza tabletke, ki obarvajo zobe. Smejali smo se en drugemu. Nismo se več smejali, ko te je šolska zobozdravnica nenapovedano prišla iskati sredi pouka, da moraš k njej (ja, v šoli je imela ambulanto). Najhujša nočna mora! Jaz imam svojega zobarja, ne boš mi ti šarila po zobeh. Skregala sem se z njo. Hkrati sem se je tako zelo bala, da so se mi te travme vlekle še kar nekaj let.

Veliko let kasneje sem dobila zobarico, ki je super, oh in sploh. Dela v Trnovem in mi vsakič zelo prijazno prigovarja, da “samo še malo”, čeprav ni malo. Nazadnje, ko sem šla k njej, sem sama sebe tako zelo prestrašila in naredila živčno, da me potem pa sploh ni nič bolelo. Zobarce niso grozni, pa tudi zobozdravniki ne, samo prave moraš najti.


O slikanici Kdo se boji zobozdravnikov?

Ivan Mitrevski je slovenski avtor in ilustrator, ki je naredil že mnogo slikanic in stripov, tokrat pa se je spustil tudi na področje, ki ga imajo le redki otroci radi. Malo sem pobrskala o njem in ugotovila, da ima svojo spletno stran (pohvalno!) in tam je nekaj tako lepo zapisal, da vam kar kopiram:

“Živijo! Sem ilustrator. Letnik 1979. Od malih nog sem zaljubljen v ilustracije in stripe. Svoje bralce bi rad navdušil za branje. Rad bi razvnel njihovo domišljijo in jih spodbudil k razmišljanju. Obenem bi jih rad tudi nasmejal. Občasno mi to celo uspe. Veselim se novih izzivov. Pišite mi.”

Če nad branjem še niste navdušeni, boste po tej slikanici sigurno. Je tako prisrčna, zabavna in poučna.

Vaši otroci ne marajo zobozdravnika? NUJNO jim preberite to knjigo, saj jo bodo začeli oboževati, njihov zobozdravnik pa se jim bo zato morda zdel malo manj strašen.

Če ste morda med tistimi odraslimi, ki se bojite zobozdravnikov, vas bo slikanica spomnila, da so naši zobje pomembni in moramo skrbeti za njih, zato je včasih potrebno malce potrpeti in “stisniti” zobe (beri: odpreti usta pri zobozdravniku!).

Ivan Mitrevski ima poseben slog risanja, najbolj ga spoznaš po dolgih rokah, mene so spomnile na tiste iz risanke Dexter. Na levo stran slikanice je tako postavil vse glavne živalske junake, ki morajo k zobarju, na desni pa je besedilo, ki sodi k vsaki. Morda bodo vašega malčka prepričali, da je dobro hoditi k zobozdravniku. Še mene so! In tako kot se prične, se tudi konča. Z Barbaro pri zobozdravniku.


Polistaj z mano

Polistaj z mano po slikanici.

Zdaj pa …

V komentarje mi zaupaj tvojo izkušnjo ali izkušnjo otrok z zobozdravniki, jaz pa morda nagradim en odgovor.


Hvala založbi Miš za recenzijski izvod knjige. Knjigo Kdo se boji zobozdravnikov? lahko kupiš tukaj.

5 komentarjev

  1. Katarina

    19 novembra, 2020 at 18:01

    Jaz se bojim zobozdravnikov. Že od malega! 🙂

  2. Andreja

    19 novembra, 2020 at 18:58

    Uf, ne zobozdravnik, zobozdravnica! Huda tetka, manj jo vidim, raje jo imam 😀
    Je bila pa zanimiva izkušnja dobri dve leti nazaj. V službi od sedmih do treh, končam, hop na vlak in zobek rihtat. Naporen službeni dan je spremljal še dež, troganje dežnika in pešpot z glavne železniške postaje v Ljubljani do ZD Vič. Človek bi rekel “prijetna telovadba po napornem dnevu v službi”, a jaz sem od utrujenosti komaj stala na nogah (z mislijo na oščetkane zobke po službi – ne zdaj čokolade jest!). Končno na vrsti, prisežem, da usnjeni “zobarski stol” še nikoli ni bil tako udoben … in še preden je zobozdravnica rekla zadnji “še malo”, sem zaspala.
    (k sreči ne za dolgo in s polnimi usti vate)

  3. Katja

    19 novembra, 2020 at 20:26

    Jst se jih ne bojim, so zelo prijazni z mano.

  4. Urska

    19 novembra, 2020 at 21:39

    Meni je všeč zdaj, ko je korona in je odpadel. Obisk pri zobozdravniku , ne korona

  5. Nina

    22 novembra, 2020 at 13:51

    Mene ni strah, samo težko držim dolgo odprta usta in mi je zelo nelagodno, ker komaj požiram slino, začnem kašljati, težko diham skozi nos … no, res je fizično čudno. Knjiga se mi zdi super!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.