Knjige

Po stopinjah kokoši in jajca – pride prej sreča ali uspeh?

Piše: Mateja Felc

Ni treba izgubljati besed o tem, kako ušivo je leto 2020 in kako se ob vsakem »slabše ne more biti« stvari le še bolj poslabšajo. Če smo klišejski, si na dušo pihamo, da po vsakem dežju posije sonce in da ni mavrice brez dežja. V teh mizernih dnevih je naš sonček (med nevihto) postal Andrej Poznič, ki je prevedel Achorjevo knjigo Prednost sreče. Čeprav je od izdaje originala minilo desetletje, je čas za slovensko verzijo ravno pravšnji – kakor da bi vedeli, da nas bo spomladi epidemija zaprla med štiri stene in nas zamorila, je založba Primus marca izdala knjigo, ki nam bo še dolgo lahko krajšala čas ter nam vlila upanje in motivacijo.

V času karantene strastni in manj strastni bralci kljub omejenemu dostopu do knjig morda še bolj posegajo po priročnikih za samopomoč in podobnih knjigah, ki jim pomagajo do boljšega psihičnega počutja v občutno spremenjenem vsakodnevu. Rumena knjižnica s puščico, ki jo je že mogoče najti na mnogih policah, je več kot zgolj običajen priročnik za samopomoč, ki vam govori, kako morate pospraviti svojo dnevno sobo, da postanete srečnejši. Raziskovalec Shawn Achor pri pisanju svoje strokovno znanje s pridom uporablja – nasvetov za srečnejše in bolj uspešno življenje ne samo »naštepa« temveč jih podpre z znanstveno razlago ter s primeri iz svojega poslovnega in vsakdanjega življenja. Je človek z vrlinami in napakami, tako kot vsak drug, in se tega ne boji izpostaviti. Na takšen način se približa bralcu, da mu ta zaupa in se z njim bolj poistoveti.

Foto: Urška Bračko

Knjigo je razdelil v tri dele, začenši z dejstvi, kako deluje pozitivna psihologija in spodbudo, da je sprememba mogoča. V drugem deu nadaljuje s sedmimi načeli, ki bralcu bolje pomagajo razumeti prednost sreče, ki jo je uvodoma pojasnil. Vsa filozofija knjige sicer je, da smo bolj uspešni, če smo srečni in ne, da smo bolj srečni, če smo bolj uspešni. Načela, na katera to filozofijo podrobneje razbije, so denimo Učinek tetrisa, s katerim možgane naučimo prepoznati in izkoristiti priložnosti; Zorrov krog, ki nas nauči dosegati najprej manjše cilje, da bi posegli po večjih; ali pa na primer Opora in vzvod, kjer je na mestu enakovredni rek »Work smarter, not harder« (»Delaj pametneje, ne težje«). V tretjem delu Učinek valovanja načela poudarja s tem, da spodbuja širjenje pozitive in vedenja v skladu z načeli, tako kot metuljeva krila – ko na eni strani sveta metulj zamahne s krili, se na drugem koncu razbesni vihar. Majhne stvari imajo namreč velik vpliv, četudi morda ne takoj. 

Achorjevo pisanje pri bralcu spodbuja drugačno razmišljanje in mu z naborom življenjskih primerov da vedeti, da v svoji godlji ni sam in da se lahko vsak reši, če je le dovolj odprt za spremembe. In spremembe SO mogoče, kar podpira z izsledki raziskav, da se z drugačnim razmišljanjem možgani lahko fizično spremenijo, kot so to npr. ugotovili pri londonskih taksistih. Včasih za spremembo ni potrebno veliko – dovolj je že, če se potrudimo na situacijo pogledati iz drugega zornega kota, na katerega sicer ne bi niti pomislili. V razvitem svetu denimo otroci in študentje bentijo nad še tako enostavnimi nalogami, ki jih morajo narediti za domačo nalogo, afriški otroci pa jih delajo z velikim veseljem, saj šolo vidijo kot privilegij, ki ga mnogi nimajo.

Vseskozi se pehamo za več in več stvarmi in »srečni bomo šele takrat, ko uspemo izgubiti še tistih 10 kil, po tem pa bo za popolno srečo potreben le še novi iPhone, ki ga moramo nujno imeti«. Za razliko od kokoši in jajca je tu dilema razrešena: ni nam treba najprej uspeti, da bi bili srečni; če smo srečni pride uspeh tako rekoč sam od sebe. In Shawn vam pove, kako priti do te sreče. Sploh v koronakriznem času, ko srečo in pozitivo krvavo potrebujemo.


Prispevek je del rubrike Sledilci/ke pišejo in izraža avtoričino mnenje o prebrani knjigi.

Knjigo Prednost sreče (276 strani, 2020) lahko po znižani ceni kupite pri založbi Primus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.