Knjige

Liliana Bardijewska: Zeleni popotnik

Zadnje čase na mojo bralno pot pridejo same zanimive slikanice, zanimive tudi v tem smislu, da so malo drugačne od ostalih. In Zeleni popotnik to je! Naj vas naslov ne zavede preveč na zeleno ekološko pot, saj se sama slikanica v večji meri osredotoči na barve in popotovanje malega Stvorčka, ki je zeleni popotnik z naslovnice, ker postane zelene barve.

Prvi vtis, ki se nam bo porodil, ko bomo slikanico na hitro prelistali, so vsekakor barve. Kako domiselno sta si avtorica in ilustratorka to zamislili, začnemo z dolgočasno sivo, ki se prelije v modro, nato v rumeno, oranžno in rdečo, skozi belo, do zelene! Že na ta prvi pogled se zavemo, da se bomo barvam lahko posvetili skupaj z otrokom in mu jih predstavili na zanimiv in poučen način.

Pri hitrem pregledu bomo opazili, da imamo za branje malce več besedila kot običajno, če pokukamo na spletno stran založbe Sodobnost, pa bomo ugotovili tudi, da je slikanica primerna za otroke od 6. leta naprej. Besedilo je malce zahtevnejše, vendar teče zelo poetično, pospremljeno pa je tudi s pesmimi pri vseh prijateljih, ki jih pridobi mali Stvorček. Opazno je, da je avtorica vešča rim in pesnjenja, saj se to začuti tudi v proznem besedilu.

Njegovo popotovanje namreč spremljamo iz sive dežele v zeleno, saj je hotel videti svoj odsev. V knjigi imamo 7 pravljičnih poglavij, ki so v njej poimenovana kot potovanja, saj to tudi so. Junak Stvorček se kot vitez prebija iz ene dežele v drugo, iz ene barve v drugo, na poti spozna nove prijatelje in napreduje do konca. Domiselno poimenovanja dežel in njenih prebivalcev nas zabavajo tudi s svojimi dogodivščinami, ki jih mora zelenko prebroditi. Pa se na koncu vrne domov ali ostane v zelenem svetu? Kaj mislite?

Čeprav se v knjigi srečamo s fantazijskimi junaki, pa njen pomen in zgodba stojita na realnih tleh, saj nam sporoča, da si je v popotovanju po svetu potrebno pridobiti prijatelje, slediti svojemu cilju (in imeti nek cilj!), ter ga doseči in se na koncu veseliti. Nesebična pomoč prijateljev je tista, ki nam pomaga prebroditi mnoge težke situacije, odrazi pa se tudi v temu, da jim našo pomoč ali stvari, ponudimo tudi sami.


Zeleni popotnik (2020) je prvi prevod poljske otroške pisateljice, dramatičarke, literarne in gledališke kritičarke, prevajalke, urednice in založnice otroške in mladinske literature, Liliane Bardijewske. Knjiga je v izvirniku izšla pri založbi Ezop, v kateri je glavna urednica, z naslovom Zielony wędrowiec (2001), v slovenščino pa jo je prevedel Klemen Pisk. Leta 2001 je Zeleni popotnik postal knjiga leta na natečaju poljske sekcije IBBY.

Ilustracije v knjigi so delo poljske ilustratorke in avtorice otroških knjig Emilie Dziubak, ki jo najdete tudi na instagramu ter je ena vodilnih poljskih ilustratork mlade generacije. Pri založbi Sodobnost je leta 2018 izšla knjiga Objemi me, prosim, avtorja Przemystawa Wechterowicza.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.