Knjige

Maja Smotlak: O črnem ptičku in beli ptičici

Slikanico O črnem ptičku in beli ptičici sem že pred časom prejela kot recenzijski izvod od založbe Fran. Čeprav poznam večino slovenskih založb, mi je bila ta popolna neznanka, zato sem se odločila, da jo vsaj na kratko predstavim. Ustanovljena je bila že pred več kot desetimi leti (2011) in jo vodi Franc Merkač. Svoj sedež imajo v Celovcu in spadajo pod kategorijo slovenske založbe v zamejstvu. Tako svoje knjige izdajajo v dveh jezikih, slovenščini in nemščini. V več kot desetih letih delovanja so izdali kar nekaj knjig, med drugim Nočna vožnja v Jeruzalem, Poslušaj me, tebi pojem in Naj me beseda. Franc Merkač izdaja tudi svoja avtorska dela. Leta 2019 so na 35. Slovenskem knjižnem sejmu predstavili njihov prvi zvezek zbirke Domovanja. O črnem ptičku in beli ptičici je njihova prva in zaenkrat edina slikanica, ki so jo izdali še v nemščini in italijanščini (verjetno zaradi avtoričine želje).


Slikanica O črnem ptičku in beli ptičici se ponaša s fantazijsko zgodbo o ljubezni. Otrokom dopušča, da poletijo na krilih svoje domišljije in obenem spoznajo čarobno moč predanosti in vztrajnosti. Poleg vsebine, ki se poigrava z idejo nadnaravnega, slikanica iz množice izstopa po svojih lepih, nežnih in toplo obarvanih ilustracijah, nadvse pa navduši tudi pobarvanka, ki se nahaja na koncu knjige. Prepričana sem, da se z njeno pomočjo otrok še dodatno poveže s samo zgodbo, kot tudi s knjigo.

Knjigi je priložena še pobarvanka, ki ste jo lahko do konca lanskega leta poslali na založbo in s tem sodelovali v žrebu za dodatno knjigo. Za ljubitelje klasičnega dopisovanja pa sta poleg dodani še dve pisani razglednici s podobama ptičkov.

V slikanici spoznamo prikupnega črnega ptička, ki obožuje letenje in sanja samo o tem, kako bo nekoč poletel visoko nad oblake. Ko pa se nekega dne ustavi na jesensko obarvanem drevesu, da bi pozobal slastne oranžne sadeže, na oknu nasproti drevesa ugleda nekaj najlepšega na svetu – snežno belo papirnato ptičico. Vanjo se pri priči zaljubi in ker razmišlja samo še o njej, sploh ne opazi, da je drevo med njegovim čakanjem pričelo izgubljati liste in da je pritisnil hud mraz. Ko že kaže, da so bo moral predati in pozabiti na svoje novo prebujene želje in sanje, pa se zgodi nekaj naravnost čudovitega …


Avtorica slikanice je Maja Smotlak, rojena v Kopru, a je od otroštva živela v Italiji, kjer je obiskovala šole s slovenskim učnim jezikom. Doktorirala je iz slovenistike, zdaj pa opravlja profesorski poklic na srednji šoli v Italiji. Piše znanstvene članke, literarne kritike za Primorski dnevnik, revijo Mladika in RAI – Radio Trst A ter leposlovna besedila za odrasle in otroke.

Ilustratorka knjige Nana Homovec že od malih nog rada v rokah drži svinčnik. Leta 2015 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Risala je za Ciciban in Cicido ter ilustrirala tri pesniške zbirke Ferija Lainščka. Obožuje naravo in živali, zato še posebej rada ilustrira tematike povezane z njimi. Od leta 2014 riše digitialne ilustracije za različne aplikacije.


Objava je nastala v sodelovanju z ljubiteljico knjig Ano, ki je zanjo prispevala osrednji del. Na instagramu jo najdete pod imenom @sinkobere, tam pa rada deli zanimive, poučne in izobraževalne knjige, ki jih prebira skupaj s sinčkom. Vsako leto naredi tudi adventni koledar, kamor uvrsti 24 različnih knjig, ki njenega sinka nato vsak dan decembra do božiča presenečajo. Svojo ljubezen do branja prenaša nanj tudi kritično, saj še posebej pozorno izbira, katere knjige bosta skupaj prebirala. Nekega dne si želi pisati tudi o slabih slikanicah, ki na otroke ne vplivajo najboljše oziroma jim ne dajo večje spoznavne vrednosti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.