Pogovori

Pogovor #2: Kdo se skriva za Fragolino?

Marjine izdelke sem dolgo časa občudovala samo od daleč preko njene Facebook strani Fragolinasewingcraft. Nekega dne me je kontaktirala in povabila k sodelovanju, pa sem privolila, saj sem si že tako ali tako zadala cilj, da bom na svojem blogu predstavljala tudi druge ustvarjalke in ustvarjalce, ki so povezani s knjigami ali pa jih imajo preprosto samo radi. Seveda brez presenečenja na spoznavni kavi ni šlo in Marja mi je pripravila 3 njene izdelke, ki jih boste v prihodnje še večkrat lahko videli med mojimi fotografijami.

Tako srčna oseba je, da sem takoj začutila, da se bo med nama razvilo dolgoletno iskreno prijateljstvo, med katerim se bo izmenjalo tudi lepo število knjig in pogovorov ob njih – Marja se je ravno preko moje sposojene knjige Normal People navdušila nad Sally Rooney!

Marja ni samo ljubiteljica šivanja, ampak tudi branja – na svojih socialnih omrežjih velikokrat podeli kakšno misel iz knjig, fotografije knjigarn, prebrane knjige, dogodke povezane s knjigami – v glavnem tudi sama širi bralno evforijo:)

Ker pa si vseeno želim, da bi za njeno čudovito šivanje izvedelo čim več ljudi, sem spodaj pripravila intervju v katerem lahko Marjo bolje spoznaš, si ogledaš njeno delo, kaj rada ustvarja in bere. In na koncu, ne boj se vprašati, če te zanima še kaj!


Kdo je oseba za Fragolino?

Fragolina je prevod mojega imena, saj Marja pomeni jagoda. Ob svežih jagodah pomislim na lepoto, uživanje in razvajanje. Fragolinini izdelki naj bi ljudi spomnili, kako pomembno si je vzeti čas zase.

Zakaj šivanje in izdelki, ki jih delaš?

Spomnim se, ko sem pred približno desetimi leti stopila v trgovinico z blagom in krpankami v Stari Ljubljani. Popolnoma so me prevzeli čudoviti vzorci, barve in mehkoba blaga. Kvalitetno blago poboža oči, prste in dušo. Ustvarjanje z mehkim barvitim blagom je zame nekaj najlepšega.

Koliko časa se že ukvarjaš s šivanjem?

Za šivanje me je navdušila mama že v osnovni šoli in ob njeni pomoči sem si že takrat šivala hlače in krila. Potem so prišli na vrsto drugi hobiji, čeprav sem se še vedno kdaj pa kdaj usedla za babičin šivalni stroj. Šivanje krpank me je popolnoma prevzelo pet let nazaj in od takrat iščem proste trenutke, ko se lahko potopim v svet barv in ustvarjanja.

Kaj vse imaš v svoji ponudbi šivanih izdelkov in ali je kaj takega, česar se še nisi lotila zašiti?

Trenutno največ šivam ovitke in srajčke za knjige. Najlepše pa je, ko dobim naročilo za otroško odejico ali blazino. Šivanje krpank za otroke me vedno spravi v dobro voljo. Tudi prešite odeje ali blazine kot darilo za poroko ali posebne obletnice so mi ljube. Ob takšnih izdelkih vedno razmišljam o obdarovancu. Ko šivam kakšne nove izdelke, se moram vanje poglobiti in preučiti, zato je to svojevrsten izziv. Pravi izziv bi bil šivanje folklornega kostuma oziroma narodne noše, saj se že dolga leta ukvarjam tudi z ljudskim plesom.

Kako bi nekomu predstavila, kaj je patchwork?

Patchwork oz. šivanje krpank ima več tisočletno tradicijo, ki pa je bila skoraj pozabljena. Najlepše krpanke nastanejo z natančnim šivanjem najkvalitetnejšega blaga, ki ga najprej razrežemo v različne geometrijske oblike, jih nato sešijemo, razrežemo, zopet sešijemo …, da nastanejo prekrasni vzorci, ki krasijo različne izdelke. Čeprav ime patchwork oziroma krpanke temelji na besedi »zakrpati« oziroma »krpa«, so to prave umetnine. Tudi v preteklosti so bile krpanke izredno cenjene in so se dedovale iz roda v rod.

Kaj rada bereš?

Zgodbe ljudi, ki bi lahko živeli resnična življenja so mi najbližje. Dobri pisatelji bodo tudi najbolj navadna življenja zapisali kot najbolj zanimive zgodbe.

Kupljena ali sposojena knjiga?

Oboje, večinoma enakovredno. Najbolj zanimive so domače knjižnice sorodnikov in prijateljev! Zelo dobro znajo svetovati! Pred vsakimi počitnicami imamo izmenjavo knjig.

Koliko knjig približno kupiš na leto?

Mož kupi knjige preko spleta, jaz v knjigarnah ali na sejmu. On že prej preštudira, kaj bo naročil, meni se knjige »prilepijo« v roko in pač morajo z mano. Kupiva približno deset knjig na leto, včasih več. Dosti lažje mi je kupiti knjigo kot kos oblačila. Očitno mi knjige bolj pristajajo …

Najljubša knjiga iz otroštva?

Kot čisto majhna deklica sem najraje poslušala svetovne ljudske pravljice zbrane v knjigi Mamka Bršljanka. Kasneje sta me očarala Ronja, razbojniška hči in Hobit. Oba sta še vedno nekako »comfort food« v knjižnem smislu in se še zdaj kdaj pa kdaj vračam k njima.

Katere tri knjige bi v branje predlagala bralkam/bralcem mojega bloga?

Jezik rož pisateljice Vanesse Diffenbaugh, 40 pravil ljubezni Elif Shafak in Eleganca ježa Muriel Barbery.


Fragolino lahko najdeš na Instagramu in Facebooku, njene izdelke pa lahko kupiš oziroma naročiš preko nje osebno ali njeni Etsy strani, kjer si lahko ogledaš še več čudovitih kreacij.

Šivane srajčke in obleke za knjige oziroma žepki, so na voljo tudi po meri narejeni po naročilu, tako da lahko res zaščitiš svojo najljubšo knjigo, ki jo morda bereš večkrat. Ah pa, da ne pozabim, koristni so recimo tudi za bralnike 🙂

Z Marjo pa sva se prav tako zmenili za sodelovanje s pisateljico Evo Kurnik, za katero je zašila mini darilca ob izdaji nove knjige Toskanski spev. Darilca so zaenkrat še presenečenje, z malo raziskovalne žilice, pa lahko hitro odkriješ, kaj te lahko pri nakupu knjige čaka (v kolikor boš seveda med prvih 20).

Upam in seveda želim si, da najinega prijateljstva in sodelovanje ne bo konec:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.