Knjige

Si že našel/a kakšnega rumenčka?

Albert Espinosa ima zelo rad sezname, številko 23, rumeno barvo in rumenčke. Rad ima tudi življenje, sebe in ljudi okrog sebe. Njegova knjiga prinaša na področje ukvarjanja z rakom in smrtjo nekaj svežega, saj ni globoko filozofska, ampak enostavna in prisrčna.

Skozi knjigo Rumeni svet nas popelje po enem velikem seznamu 23 odkritij, ki pa niso dolga, so domišljena in zasnovana tako, da nam skozi njegove izkušnje desetletnega “bivanja” v bolnišnici ponazori nekatera “pravila” oziroma njegova odkritja za življenje. Sam za svojo knjigo zelo dobro razloži proti koncu:

Seznam ni obvezen, kot ni obvezno nič v tej knjigi, in mu ni treba na slepo slediti. Vsak se mora sam odločiti, kaj bi mu utegnilo koristiti in kaj ne. To ni nikakršna filozofija, prav tako ni religija, so le lekcije raka, ki jih lahko uporabiš v življenju in ki se jih tudi mora kot take razumeti.

Albert Espinosa str. 177

Njegova poglavja se tako zelo hitro berejo, da ti bodo lahko minila na mah. Vendar ti priporočam, da greš počasi, da vsrkaš njegove lekcije in nekatere izmed njih posvojiš. Ni treba vseh, vse ti najbrž niti ne bodo po godu. Pa ne boj se, to ni nikakršna jokajoča zgodba o tem, kako je kot fant preboleval raka (raka si mu odkrili pri 14 letih) in preživel vsega skupaj 10 let po bolnicah, preden so ga ozdravili. Albert je res tak pozitivček in vse to je postal skozi svoje izkušnje, ki jih v tej knjigi deli skupaj z nami.

Pridejo knjige in avtorji + avtorice, ki se te tako zelo dotaknejo, da moraš o njih takoj napisati objavo in jo deliti s svojimi sledilci, zato ker si želiš, da bi jo prebralo čim več ljudi. In to je španec Albert Espinosa, po poklicnem življenju režiser, scenarist, pisatelj in igralec. Sama sicer ne prepoznam nobenega od njegovih filmov, me pa je ob branju kar navdihnilo, da bi si kakšnega pogledala. Mogoče bo Katja Grudnik, ki si ogleda kar nekaj filmov, prepoznala katerega izmed njih in ga priporočila 🙂

Filmi: Floor 4a; Your life in ’65; You’re going to see that nobody is perfect; Destination: Ireland; Do not ask me to kiss you, because I will kiss you; Héroes


Za nadaljevanje …. Seznam odkritij, ki bodo tvoj svet spremenila v rumeno (Lekcije raka za rabo v življenju)

Spodaj je nekaj Albertovih točk, sledijo si po vrsti, vendar nisem naštela čisto vseh 23 (vseh podrobnosti ti seveda ne morem razkriti, lahko pa jih nekaj + moji najljubši citati):

 • Izgube so pozitivne
  • Vem, da je v to težko verjeti, toda izgube so pozitivne. Moramo se naučiti izgubljati. Vedeti moraš, da boš slej ko prej izgubil vse, kar imaš.
 • Beseda bolečina ne obstaja
  • Fizična in srčna bolečina v resnici skrivata druga občutja, druga čustva. In te je mogoče premagati. Ko veš, kaj te daje, to lažje premagaš.”
 • Pokaži mi, kako hodiš in pokazal ti bom, kako se smejiš
  • Hodi, dihaj, smej se in uživaj.
 • Ko si bolan, nadzorujejo tvoje življenje in vodijo tvoj zdravstveni karton. Ko živiš, bi moral imeti drugega. Življenjski karton.
 • Sedem nasvetov za srečo
  • Všeč mi je, če spomini dišijo.”
 • Ne boj se biti človek, kakršen si postal
  • Velikokrat mislimo, da smo se narobe odločili; kot da bi mislili, da smo zdaj pametnejši, kot smo bili prej, kot da naš nekdanji jaz ne bi znal pretehtati vseh dobrih in slabih plati odločitve.”
 • Poteši sam sebe
  • Človek je tisto, kar je po tem, ko se zna potešiti.
 • Ni težko sprejeti samega sebe, pač pa to, kakšni so ostali
 • Moč prve ponovitve
  • Za “utrinke” bi lahko označili stvari, ki jih nekega dne narediš prvič. Zaznamujejo te in za vedno ostanejo v tebi.”
 • Velika zvijača, kako izvedeti, ali imaš nekoga rad

Albert je zgornja odkritja nabiral v bolnišnici, od zdravnikov, prijateljev, sester, neznancev, ki jih je srečal na pregledih.. In pri vsakem poglavju navede, kaj mu je nekdo rekel. V bolnišnici si je delal zapiske, ker je očitno vedel, da mu bodo spoznanja nekega dne prišla prav. Ne dvomim, da po kakšnem od teh odkritij že danes ne živimo, in da kakšno od njih ni razumljivo že iz naslova. Vendar si moraš prebrati kontekst okrog njih. Vem, da zgoraj izgleda kot, da jih je res ogromno, vendar so nekatera čisto kratka 🙂 Pa še zelo prijeten pripovedovalec je, tale naš pisatelj.


Kdo ali kaj so rumenčki?

Takole, ko se prebiješ skozi vseh 23 odkritij, si končno nagrajen z razlago, kaj je zdaj s to rumeno barvo, kje je rumeni svet in kdo so rumenčki. Rumenčki so nekje okrog nas. Kako natančno jih opredli Espinosa, si boš moral/a sam/a prebrati, saj on to res krasno opiše. In potem mi lahko prideš povedat, ali si že našel/a kakšnega 😉


Na koncu se dotakne še teme smrti. Priznam, mene je smrti strah. Strah me je tega, da me nekega dne več ne bom, da ne bom več dihala, videla sveta in preprosto živela. Da ne bo nič ostalo za mano, da se me ne bo nihče spomnil, da bom ob umiranja trpela ali še huje pozabljala. Pisatelj pravi, da ga na njegovih predavanjih velikokrat vprašajo, kako izgubiti strah pred smrtjo?

Kako je to mogoče doseči? Moraš preboleti kakšno smrtonosno bolezen? Kaj pravzaprav pomeni izgubiti strah pred smrtjo: si drznejši, bolj nepremišljen, se ne bojiš ničesar, na kar naletiš v življenju?
Ljudje si želijo hitrega recepta: naredi to, stori ono in izgubil boš strah pred smrtjo. Vendar recepti ne obstajajo.

str. 211

Tako na predavanjih vedno poudari, da je pomembno govoriti o smrti.Ne moreš izgubiti strahu pred tistim, o čemer govoriš. Verjeti moraš, da je nekaj naravnega, nekaj, čemur se ne boš mogel izogniti, nekaj, kar v bistvu ni negativno.” In še naslednji citat, ki je predvsem zame, pa tudi zate, če te je smrti strah na tak način kot mene, izginiti.

Smrt ni slaba. Smrt človeku vedno podari dostojanstvo, vedno mu podari konec. Nikar smrti ne povezuj z bolečino. Ne povezuj smrti z izgubo. Povezuj jo z življenjem, povezuj jo z dostojanstvenim koncem. Ne misli, da boš izginil, ne boj se izginotja. To je nekaj, kar te bo slej ko prej doletelo.

str. 214

Naslovnica knjige Rumeni svet

Kot vedno se bomo ustavili še pri nekaj naslovnicah, ker mimogrede meni se naša zdi res čudovita, sploh s temi detajli. Alberto je sicer povedal, da svojo knjigo vidi v celoti v rumeni naslovnici, vendar mislim, da so s tem, ko so pri naši iz tega naredili rumeni svet, stopili še korak naprej. Pa poglej tiste drobne zvezdice in utrinek! Čudovito!
Kaj ti misliš? Katera od spodnjih treh ti je najbolj všeč?

Slovenska naslovnica
Španska naslovnica
Angleška naslovnica

Oblikovanje naše naslovnice je pripravila in naredila Andreja Jež (@andrejaj). Prevod pa je nastal izpod rok Blažke Müller.

Rumeni svet je izšel pri založbi Vida, kupiš ga lahko tudi na njihovi spletni strani.
Vse zahvale za recenzijski izvod. <3

P.S. Res je hecno kako berem knjige in kakšno naključje mi jih prinaša, pred to sem brala O koncu žalosti, s katero se na Rumeni svet povezuje s tematiko smrti. Potem je tukaj Labirint duhov, kjer je eden izmed glavnih junakov Fermin in tudi Albert ima prijatelja Fermina.

1 Comment

 1. Citati – Albert Espinosa: Rumeni svet | Booknjiga

  February 13, 2022 at 17:03

  […] Preberi še blog objavo o knjigi: Si že našel/a kakšnega rumenčka? […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.