Dogodki

Poletje na platnu in med platnicami 2020

Ta teden (11. – 16. 8.) poteka še zadnji dan Poletje na platnu in med platnicami 2020, ki ga organizirata Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature v sklopu programa #odprtioder. V sredo sem ga obiskala s svojo prijateljico Tanjo (na instagramu jo najdeš pod @inkedbookling.reads), ki sem jo spoznala ravno zaradi bookstagrama in zdaj sva se prvič srečali v živo. Vsak dan pa smo lahko pred dogodkom in med njim našli tudi FILMSKO KNJIGARNO, ki je ponuja nabor kriminalk in knjig s področja filma. Vsi dogodki so brezplačni.

Ugani kdo?

Odločili sva se za sredin program, kjer sva v živo poslušali dva slovenska podcasta O.B.O.D. in FilmFlow, ki sta se tokrat posvetila temi Ugani kdo?. Ko bo objavljen, ga boste lahko poslušali na njihovi strani.

Pogovarjali so se o tem, zakaj so kriminalke in detektivke tako zelo priljubljene, omenili zveneča imena Sherlocka Holmesa, gospodične Marple, Hercula Poirota, Jessice Fletcher, Columba in Clarice Sterling in razložili, kaj pomeni detektivka Ugani kdo? (ali po angleško Who done it?). Seveda brez šal ni šlo, vendar vam jih ne morem vseh izdati, ker jih boste lahko poslušali v objavljenem podkastu 😉

V drugi polovici pogovora so se osredotočili na film, ki je bil na sporedu tisti dan: Gosford park. Tako so nas na primer opozorili na to, da se umor zgodi šele po eni uri, da ima film ogromno igralsko zasedbo, vendar so vključeni zelo znani igralci. Sodelujoči so se strinjali, da v kolikor ne bi bili, bi verjetno težko sledili vsem likom. Zanimiva je bila njihova opazka, naj opazujemo, kaj se dogaja z našo pozornostjo pri gledanju filma.

Gosford park (2001)

Film režiserja Roberta Altmana, posnet leta 2001 in traja 2h in 11min.

Na spletni strani Kinoteke so zapisali naslednji opis: Sir McCordle pogosto pripravlja različna srečanja predstavnikov višjega sloja. Na posestvu Gosford park se tako na začetku tridesetih let prejšnjega stoletja zbere visoka družba ekscentričnih in vase zagledanih bogatašev, ki s seboj pripeljejo tudi služinčad. Bo umor povezal zgornji in spodnji svet? Altmanova klasična »whodunit« kriminalka, v kateri ne manjka niti Scotland Yard, razgali razredne razlike.

Dogajanje se prične s prihodom gostov in njihovih služabnikov na ogromno posestvo, hkrati smo tudi seznanjeni z njihovimi imeni in družbenim slojem. Že takoj na začetku nas torej potegne v predstavitveni kaos oseb in zelo težko mu zbrano sledimo, kdo je kdo – vendar, kot sem videla sama pri sebi, skozi film tako velikokrat ponavljajo imena, da jih res začnemo povezovati z znanimi igralci, kar nam res olajša zadevo. Sam zaplet malce spominja na kakšno izmed zgodb Agathe Christie. Zgodba je podobno zapletena in se posveča zgodbam v ozadju – kar se nam seveda razkrije šele proti koncu.

Režiser veliko kadrov posveti tudi detajlom, za katere izkušeni gledalci že vnaprej vemo, da bodo pomembni v nadaljnji zgodbi, prav tako recimo ni bilo težko uganiti koga od moških bodo umorili (še en namig naših podkasterjev, da naj bi bilo zelo redko, da je žrtev moški), saj samo enega prikazujejo v večji meri.

S Tanjo sva se sicer kar pozabavali v ugibanju kdo ga je umoril 🙂


Z drugo prijateljico sva bili dogovorjeni za petkov obisk, ko naj bi bil na sporedu dogodek Raziskovalni aspekt pisanja kriminalk: Avgust Demšar in Tadej Golob, moderira Maja Čakarić, vendar je bil zaradi vremenskih razmer žal prestavljen. Dokumentarc Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem je sicer vseeno bil predvajan, vendar se mi v dežju res ni več dalo nikamor in sem si rekla, da si ga lahko ogledam tudi doma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.