Pogovori

Pogovor #9: Spoznaj kreativko Kajo, ki mi je ustvarila novo podobo

Kajo sem odkrila, ko mi je prijazna sodelavka poslala njeno objavo na facebooku, kjer je po karanteni ponujala izdelavo ali osvežitev vizualne podobe znamke v #afterkorona akciji. Tako sem se odločila, da se javim Kaji in nastala je nova podoba Booknjige, ki ima zdaj tudi osvežen podpis na emailu in predlogo za vizitke. Kaja me je z njenim delom tako navdušila, da sem se odločila, da vam jo predstavim v intervjuju, kjer pa si lahko ogledaš tudi njeno delo.


Na kratko se predstavi in povej kaj rada počneš?  

Sem Kaja Bučar, kreativka po duši in poklicu. Študirala sem industrijsko oblikovanje, skozi delo in izkušnje pa sem se bolj usmerila v grafično oblikovanje, razvoj vizualne identitete in celostnih vizualnih rešitev.

Živim oblikovanje. Mogoče se sliši sanjavo in v oblakih. V resnici pa je oblikovanje (pod)zavestno prepleteno v moj vsak dan – ne samo, ko razvijam novo podobo znamke ali oblikujem embalažo za čokoladne tablice, temveč tudi ko raziskujem nove recepte in sestavine v kuhinji, ko potujem in opazujem druge kulture ter mesta, ko se s palicami odpravim v hribe in ugotavljam, kaj bi za boljšo uporabo spremenila – in pogosto sem kar sama sebi naročnik – ko ob različnih situacijah dobim idejo in jo moram hitro preizkusit, pa čeprav je to samo logo in embalaža za sushi za moje prve rolice, ki jih nisem uspela pojesti po končanem tečaju izdelave sushija.

Moja strast je prav raznolikost, ki je v življenju in oblikovanju neizogibna – lotim se je z navdušenjem, kreativnostjo in radovednostjo, naj bo to med razvojem nove podobe ali na agility poligonu z mojo psičko.

Kaj te je vodilo do tega, da si se odločila za oblikovanje in kako izgleda študij? Je veliko samostojnega raziskovanja in učenja?

Že od nekdaj sem vpeta v kreativo in so papir ter barvice moji najboljši prijatelji. Ves čas sem nekaj razvijala, iskala boljše rešitve in jih dodelala tudi iz vizualnega vidika. Všeč mi je raznolikost, kreativno razmišljanje in vse, kar je out of the box. Ko sem se odločala za vpis na srednjo šolo, sem šla opravljat sprejemne izpite na program industrijskega oblikovanja in umetniško gimnazijo, jih opravila in se na koncu odločila za klasično gimnazijo. Še danes nevem zakaj 🙂 Sem se pa po končani gimnaziji vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Industrijsko oblikovanje in tudi uspešno zaključila študij.

Študij je sestavljen iz mnogo praktičnih področij, od strojnih elementov, barvnih študij, umetnostne zgodovine, vseh možnih materialov, izdelovanja prototipov in tudi bolj umetniških predmetov. Tako smo imeli vpogled v zares širok spekter znanja. Eden glavnih predmetov je bil seveda industrijsko oblikovanje, kjer smo se skozi različne projekte učili principov oblikovanja, sistema in različnih pristopov do raziskovanja, razvoja ideje in tudi izdelave. Vsa ta znanja lahko apliciraš na vsa področja oblikovanja.

Pri vseh predmetih je vse temeljilo na samostojnem in praktičnem delu, učenju na lastnih projektih, zelo različnih med seboj, kar nam je dalo izjemno široko paleto izkušenj. Želela bi si edino več dela s podjetji, v realnem okolju.

Kako izgleda delo oblikovalke?

Če malo posplošim postopek, so pri delu ključni naslednji koraki – najprej zelo dobro spoznavanje naročnika, njegovih želja, potreb in projekta, da se lahko dobro postavi smernice in izhodišča za oblikovanje. Sledi obširna raziskava področja projekta, brainstorming in iskanje idej, izbor najprimernejših, razvoj in dodelava, da se finalizira končni produkt. Je pa vsak projekt zgodba zase, kateri se sam proces prilagodi.

Je pa celoten proces poln raziskovanja, kreativnosti, oči imaš na pecljih za novimi idejami in navdihom, izboljšavami ter rešitvami, na vsakem koraku te spremlja dinamika in po mojem mnenju, nisi nikoli v službi niti doma.

Zakaj je dobra in usklajena vizualna identiteta pomembna za izdelke/podjetje?

  • ker blagovna znamka skozi podobo komunicira z javnostjo na svoj, unikaten način
  • govori zgodbo podjetja in razlaga njegovo filozofijo
  • gradi zaupanje s (potencialnimi) strankami
  • sporoča vrednote, cilje in lastnosti podjetja/znamke
  • ker je identiteta vsak najmanjši element podjetja, ki sestavlja celoto
  • izraža, zakaj se podjetje/znamka zavzema, v kaj verjame in zakaj obstaja
  • ker pri zunanjemu opazovalcu (stranki) sproža emocije, občutke in misli o podjetju/znamki

Slika pove več kot 1000 besed, naša ˝slika˝ mora govoriti točno tisto, kar bi želeli sami povedati o naši znamki. Na njeni spletni strani si lahko v članku Kaj mora sporočati tvoja celostna grafična podoba? prebereš več o tej tematiki.

Se ti zdi, da je trg že prenasičen z oblikovalci ali se še vedno najde delo?

Konkurenca je velika, vsekakor. Vendar pa se vedno najde prostor in delo za vse. Naročniki imajo različne želje, potrebe in zahteve, hkrati pa tudi zavedanje o pomembnosti vizualne podobe podjetij in blagovnih znamk narašča.

Tudi oblikovanje = kreativnost. Kje iščeš navdihe?

Navdih in ideje črpam iz vsakdanjega življenja, iz vseh možnih situacij, okolij in področij, ki na prvi pogled niso niti malo povezani z oblikovanjem. Ker se srečujem z zelo različnimi projekti in temami, mi čisto vsako novo znanje in izkušnja pridejo prav. Rada potujem, raziskujem trende in novosti, skratka oči imam ves čas na peclju kjerkoli in kadarkoli.

Med karanteno si se odločila, da ljudem ponudiš izdelavo brezplačne idejne zasnove. Kaj te je vodilo do te odločitve?

Situacija s korona virusom in karanteno me je dokončno brcnila v rit, da sem se 100% posvetila samostojnemu delu kot oblikovalka. Glede na razmere, ki so nas ustavile, se mi je zdel idealen čas, da tudi drugi naredijo korake, ki so jih do takrat odlašali, osvežijo zastarele projekte in dajo obliko svojim idejam, ki že dolgo čakajo na standby-u. Zato sem jim ponudila brco, da izkoristijo čas, ki nam je bil dan, na področju, kjer imam znanje, jim lahko pomagam in doprinesem k uresnčitvi projektov.

Imaš kakšne cilje za prihodnost Kaje Kreative?

Seveda, brez ciljev ni napredka. Eden izmed dolgoročnih ciljev je, da se Kaja-Kreativa specializira za oblikovanje vizualne identitete in podobe blagovnih znamk s področja hrane, kulinarike in vsega, kar je povezanega s temi področji. Še en gušt so vinske etikete 🙂

Kaj rada bereš?

Uh, zadnje čase berem predvsem zadeve s področij, vezanih na podjetništvo in samostojno vodenje podjetja. Mogoče tudi več kot berem, poslušam. Ker lahko obenem počnem še kaj drugega 🙂

Kar pa se tiče knjig, rada berem knjige na temo osebne rasti, psihologije, tudi duhovni svet me zanima. Poleg tega rada posežem po zgodbah ljudi, kako so našli pot do življenja in dela, ki jih izpopolnjuje 🙂

Kupljena ali sposojena knjiga? Koliko knjig približno kupiš na leto?

Oboje, vmes tudi kakšna rabljena. Vsekakor pa veliko raje tiskana, kot v e-verziji. Hm, recimo da na leto kupim 5 knjig.

Ali so ti starši v otroštvu brali knjige? Najljubša knjiga iz otroštva?

So, zelo pogosto. Spomnim se knjige Slovenske basni in živalske pravljice pa Otroške enciklopedije z različnimi temami, o vsaki temi kratka zgodba z slikicami, ki so se navezovale na določeno temo – poimenovane v slovenščini, angleščini in nemščini – kot nekakšen slikovni slovar. Ta enciklopedija je na vseh robovih cvetela zaradi uporabe. Še vedno imam obe knjigi doma.

Katere tri knjige bi v branje predlagala bralcem mojega bloga?

Predlagala bi tri knjige, ki mi trenutno delajo družbo – Nova Zemlja (Eckart Tolle), Odklopi srečo, vklopi življenje (Polona Kisovec) in Ikigaj, Japonska umetnost življenja (Francesc Miralles , Hector Garcia).

Eckart Tolle: Nova Zemlja
Francesc Miralles , Hector Garcia: Ikigaj, Japonska umetnost življenja

Kajino delo lahko najdeš na njeni spletni strani Kaja Kreativa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.