Pogovori

Pogovor #19: Minca (Type right err) – “Vsi moji napisi nastajajo zelo naravno in spontano.”

Minco oziroma bolj njeno znamko Type right err sem si že dolgo časa ogledovala preko njenega facebook profila, kjer ima objavljenih veliko število svojih izdelkov. Pritegnili so me njeni duhoviti, resnični in domiselni napisi na majicah in puloverjih (pa seveda tudi ostalih izdelkih). Vendar ni bilo zgolj to, videlo se je, da so njeni izdelki kakovostni, hkrati pa so me različni dizajni izjemno pritegnili, saj takšnih pri drugih ustvarjalcih še nisem videla. Tako sem se nekega dne odločila in jo kontaktirala za sodelovanje. Dobili sva se na kavi in se čisto ujeli v pogovoru o knjigah, filmih, muzejih, gledališču … Ni bilo treba dosti, da so me pritegnili tudi njeni novi napisi in nujno sem si morala kupiti še knjižno vrečko. In tako sva spet dobili priložnost za klepet 😉 To so tista odlična sodelovanja ob katerih dobiš še prijateljico in mnogo odličnih bralnih predlogov, ki jih sama celo še nisem prebrala. Odločila sem se, da vam Minco na kratko predstavim tudi v pogovoru v moji rubriki, da boste tudi vi sami o njej izvedeli več.


Na kratko se predstavi in povej kaj rada počneš? 

Sem Minca, po rodu Štajerka, ki je zaljubljena v Ljubljano (ljubezen še kar traja, saj tu živim še vedno), sem profesorica angleškega jezika po izobrazbi in tudi kreativna duša z lastno blagovno znamko oblačil in dodatkov Type right err. In še mnogo več, vse vmes verjetno.

Zelo rada imam gledališče, saj je zame kot dobra meditacija; dobro muziko in sebe na plesišču dolgo v noč; dobro poezijo, ki jo odkrijem po naključju; dobro knjigo, ki me zaznamuje za celo življenje; mrak v poletni noči; dober film /serijo z doma pripravljeno pokovko; občutek brezpogojne ljubezni, ki premika ta svet v pravo smer; občutek zmagoslavja ob novem citatu ali pesmi, ki ju uspem sestaviti; poznojesenske sprehode ob Cerkniškem ali kakšen drugem jezeru; in še in še…    

Kaj je botrovalo odločitvi, da si pričela s svojo linijo oblačil, vrečk za knjige, kozmetičnih torbic itd.?

Pomoje gola potreba po izražanju, ki je prišla iz mene zelo spontano. In še malo poslovne žilice mogoče. Zdelo se mi je, da bi lahko moji napisi bili res unikatni, saj česa podobnega nisem videla na trgu in res se je izkazalo, da sem uspela ustvariti linijo trajnostnih oblačil, ki je prepoznavna ravno po malce kompleksnejših sporočilih, ki zagotovo imajo svojo publiko. 

Kje najdeš navdih za svoje kreativne napise? Kako to, da so nekateri v angleščini, drugi v slovenščini?

Ves navdih črpam iz sebe oziroma iz človeka samega, iz življenja, ki ga živim, iz opazovanja drugih, iz premišljevanja in preizpraševanja o lastni eksistenci, iz naših značajskih lastnosti, ki so fascinantni vir navdiha in razočaranja hkrati, iz večnih človeških ugank, ki si jih postavljamo že skozi zgodovino in nanje še vedno ne znamo odgovoriti….

Rekla bi, da imajo vsi napisi pod znamko Type right err skupni imenovalec – človeški karakter. Široko polje torej. Napisi sicer nastajajo zelo naravno in spontano, zato se s tem, kateri jezik kdaj uporabiti, ne ubadam preveč, še manj se obremenjujem s prevajanjem, saj to ne bi imelo veliko smisla. Original je vedno samo v enem jeziku. Oba jezika imam enako rada in z njima živim in diham. Z obema se zato zelo rada tudi igram.

Kje vse lahko najdemo tvoje izdelke?

Moji izdelki se lahko naročijo direktno (Facebook Shop/Trgovina ali Instagram direktno sporočilo), izbrani napisi na vrečkah in mini torbicah se prodajajo po večjih knjigarnah Mladinske knjige po Sloveniji, potem v Hiši sanjajočih knjig in v knjigarnah Beletrine v Ljubljani, v nekaterih trgovinah, ki podpirajo slovenske podjetnike: Čas za kavo, Cuckoo Cups, Čudežna dežela, The Dream Shop, Židana marela itd.

Ali ti je všeč, da se nekateri tvoji napisi povezujejo s knjigami in branjem?

Seveda, zelo. Predvsem dva novejša napisa ‘Sem redka človeška vrsta, ki jo poživljajo pogosti odmerki branja‘ in ‘Najlepše zadane gram čiste domišljije‘ sta bila ustvarjena prav za tipične obiskovalce knjigarn, ki so sigurno ne le redni, ampak tudi kritični in zahtevni bralci, ki lahko zdaj svoje knjige spravijo v bombažne vrečke po svojem okusu 😊

Kaj rada bereš?

Sem precej izbirčen bralec moram priznati, tako da se me res dotakne bolj malo literature.

Najraje prebiram poezijo, saj tudi sama pišem pesmi (in kratke misli, dovtipe, aforizme ipd.). Tu leži ves svet se mi zdi, vse kar človeka napolnjuje se lahko najde v vrsticah in med vrsticami poezije.

Rada berem tudi drame (predvsem Ionesca, Becketta, Scimoneja, Ibsna) in kratko prozo, ki tako zelo zna udariti naenkrat, strnjeno, in z vso močjo, slogovno in vsebinsko gledano.

In dobrega romana se tudi ne branim…ali kakšne bolj strokovne literature, ki me zanima.

Kupljena ali sposojena knjiga? Koliko knjig približno kupiš na leto?

Oboje. Poletje je ponavadi ta čas, ko si v knjižnici izposojam res veliko knjig, ki jih preberem (zlasti poezije) in vse, ki se mi zdijo vredne nakupa, potem tudi nabavim v knjigarni. Da postanejo čisto moje. Da jih vonjam, kako dišijo samo zame in v njih napišem kakšno opombo, ki je čisto moja. Čisti užitek.

Ali so ti starši v otroštvu brali knjige? Najljubša knjiga iz otroštva?

Niti ne. Sta mi pa kupila veliko knjig in kaset s pravljicami recimo, te sem še posebej oboževala. Takoj dobim asociacijo na Mojco Pokrajculjo in Pekarno Mišmaš.  Mislim, da si moram kupiti CD-je danes s temi pravljicami, ker opažam, da še živijo tudi v tej obliki, kar je super tudi za današnje otroke, ki bodo enkrat odrasli.

Katere tri knjige bi v branje predlagala bralcem mojega bloga?

Zagotovo P(l)ast za p(l)astjo od Petre Kolmančič – eno mojih najljubših pesmic, še posebej mi je ljuba ta njena pesniška zbirka.

Potem vrhunske kratke zgodbe, ki te nikakor ne pustijo ravnodušnega: Razvezani od Ane Schnabl.

In pa v angleščini ne smem pozabiti Call me by your name od Andrea Acimana. Vrhunsko napisan roman, prežet s čutnostjo in intimnostjo, ki mojstrsko orisuje glavna zaljubljenca… kar ne moreš ga odložiti in ga lahko bereš znova in znova. Tudi film posnet po tej zgodbi je odličen. Res priporočam.

Petre Kolmančič:
P(l)ast za p(l)astjo
Ana Schnabl: Razvezani
André Acimana:
Call me by your name

Type right err izdelke lahko najdete v veliko poslovalnicah Mladinske knjige, v Hiši sanjajočih knjig, Čas za kavo trgovinici ali pa Minco kontaktirate kar osebno na facebook profilu. Tam se lahko dogovorite tudi glede vaših želj, napisov, velikosti, z veseljem vam bo pomagala 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.