Knjige

Zgodbe iz Kolumbije

Piše: Nina Ovniček

Knjigo sem dobila v dar, in čeprav se žanrsko ne ujema s tem, kar po navadi berem, bi v knjigarni mimo sončno rumene naslovnica, ki nas od daleč pritegne, da knjigo vzamemo iz police, težko odšla. Vem, da bi me premagala radovednost, da jo vsaj malo pobližje pogledam, obrnem na zadnjo stran in preletim povzetek vsebine. Po prebranih nekaj vrsticah, mi je bilo jasno, da gre za zanimivo branje in dober opomnik, da se kdaj ustavim in pobrskam tudi kaj izven svojega žanra.

15 zgodb različnih kolumbijskih avtorjev je strjenih v ne preveč »debelo« knjigo, ki je odlična sopotnica sedaj, v poletnem času, za branje na plaži. V petnajstih zgodbah, ki se med seboj razlikujejo po dolžini, slogu pisanja in seveda tematikah, nas popeljejo skozi različne okoliščine. Nekatere so žalostne, prepletene z nasiljem, pri drugih se čudimo lastnostim glavnih oseb in smejimo.

V res čudovito napisanem uvodniku nam Luz Mary Giraldo namigne, da se na potovanje po različnih zgodbah podamo kakor čutimo sami. »Bralec pri branju ni prisiljen slediti usmeritvam, obvozom ali začrtanim potem, kajti po kateri koli poti bo prišel do tistega, kar išče: do vznemirjajoče ali pomirjajoče zgodbe, do privlačnega lika ali nepredvidljivega dogodka, do težke in pretresljive teme ali pa do razgaljene resničnosti vsakdanjega trenutka«. Sama sem sledila vrstnemu redu in zgodbe prebirala po vrsti, vseeno pa sem si na koncu vsake vzela čas za razmislek in premor, da se vsaka zgodba vsede v moje misli in kot pri vsak knjigi so tudi te zgodbe v meni prebudila različna vprašanja, misli in čustva.

Na tem potovanju skozi zgodbe sodobnih kolumbijskih pisateljev in pisateljic spoznamo del literarne zgodovine Kolumbije in tako dobimo vpogled na različne individualne sloge, generacijske posebnosti in obdobja.


Prispevek je del rubrike Sledilci/ke pišejo in izraža avtoričino mnenje o prebrani knjigi.

Knjigo lahko kupite na spletni strani založbe Sodobnost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.