Knjige

Tudi Alma M. Karlin je neustrašna

Dostikrat se mi zgodi, kadar se pogovarjam z različnimi ljudmi, o znanih ljudeh iz zgodovine, kulture, književnosti…, da prvič slišijo za njih. Jaz nato začudeno pogledam, kako za vraga še niste slišali za npr. Almo M. Karlin?! Vsaj nazadnje se mi je to zgodilo. Se mi vseeno zdi, da so takšne stvari stvar splošne izobrazbe, in da je pomembno, da takšne stvari pač vemo. Saj ne trdim, da bi morali do potankosti poznati njeno življenje, vendar da si vsaj že slišal/a za njo pa vendarle.

Alma M. Karlin: Svetovljanka iz Province

In kaj je bolj primerno kot to, da nekomu predstaviš osebo, ki je bila tako velika kot Alma? Da mu jo predstaviš skozi strip, predvsem takim ljudem, ki se z branjem šele (ponovno) “spoznavajo”.

Strip sta skupaj ustvarila risar Jakob Klemenčič in scenarist Marijan Pušavec.

O Almi M. Karlin sem že kar nekaj dejstev vedela, saj sem o njej že kar veliko prebrala, ogledala sem si pa tudi razstavo, ki je bila na ogled v Cankarjevem domu že nekaj časa nazaj. Zdi se mi fascinantna ženska, ki je znala tako ogromno jezikov in prevajala ter jih dejansko tudi uporabljala v praksi. Potovala je po celem svetu in to sploh v časih, ko je bilo težko, da je ženska potovala sama. Strip, ki je izšel pri založbi Stripburger z naslovom Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province, sem si želela že dalj časa, končno pa sem ga dobila v nagradni igri na #sejemnazraku, ki je potekal v vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Moč naše rase leži v naši duši.

Notranjost stripa vsebuje črno-bele ilustracije, iz katerih moramo razbirati zgodbo skupaj s pomočjo dodanega besedila. Malce me je spomnil tudi na strip Ivana Cankarja: Podobe iz življenja. Kot sem že omenila so življenjepisi v stripih krasna priložnost, kako lahko nekoga na enostaven naučiš nekaj novega. Sicer se je tudi meni nekajkrat med branjem zgodilo, da nisem vedela kje točno sem v zgodi, saj včasih kakšno dogajanje kar malo preskoči. Sem najprej mislila, da je to moja krivda, da sem prejšnjo stran prebrala bolj površno, vendar je strip tako narejen.

Naj tukaj še omenim, da sem ravnokar ob pisanju bloga opazila, da ima Strip.art.nica Buch tudi krasno novo spletno trgovino, na kateri bo naročanje stripov še lažje kot prej.


Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk

Tale ilustracija me je spomnila na eno izmed knjig, ki sem jo brala in o njej tudi napisala prispevek: Nevidni.

In potem, sem si v Mestni knjižnici Ljubljana izposodila Neustrašne. Čisto nič se nisem slišala o tem risoromanu, razen tega, da je res odličen, nič pa o njegovi vsebini. Je pa res enkraten! Sama sem ga že med branjem vzljubila, vse tiste zgodbe neustrašnih žensk, ki se pojavijo notri. In za koliko od njih sploh nisem vedela – kar je seveda dokaz, da se vsak dan lahko naučimo kaj novega! Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk so izšli pri založbi VigeVageKnjige in so, kot so zapisali na njihovi spletni strani, “serija stripovskih vinjet o življenjih in delu žensk raznoraznih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Med njimi je nekaj znanih imen, večino pa je zgodovinopisje prezrlo.

Vendar to še ne pomeni, da so neustrašne ženske zaradi tega, s strani bralca/bralke, kaj manj spoštovane. To so še vedno Velike ženske, ki so spreminjale zgodovino in ljudi. Avtorica Pénélope Bagieu, je k nekaterim zgodbam pristopila duhovito, k drugim včasih kar malce kruto (vendar smešno kruto). Ta risoroman je še en dokaz, kako se lahko na lahek način spoznavaš z ljudmi v zgodovini, ki so spreminjali svet. Vsekakor je to knjiga, ki jo je vredno imeti na polici in pokazati/posoditi tudi drugim. Sama sem se najprej o njeni vrednosti morala najprej prepričati z izposojo v knjižnici, zdaj si jo bom pa zagotovo kupila, saj me je tako zelo navdušila.

Spodnja zgodba recimo govori o avtorici Muminov in priznam, da je na začetku nisem prepoznala, dokler nisem videla narisanega Mumina 🙂

Neustrašne zajemajo vsebino dveh zvezkov francoskega risoromana, ki ju je prevedla Katja Šaponjić.

Torej, če si želiš izvedeti kaj novega o močnih ženskah v zgodovini, izposodi ali kupi zgornji dve knjigi, obljubim, da ti ne bo žal 🙂

1 Comment

  1. Znamenitni, Nepozabne in Reformatorji | Booknjiga

    8 novembra, 2020 at 18:29

    […] v izvirniku v dveh; avtorica Pénélope Bagieu, prevajalka Katja Šaponjić, o njih sem pisala že tukaj), ki so v stripu navdušile širše občinstvo. V njem se namreč avtorica posveti mnogih ženskam, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.